Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zrównoważone gospodarowanie zasobami naturalnymi takimi jak: woda, gleba, powietrze, klimat w kontekście wdrażania Interwencji PS WPR na lata 2023-2027 "Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu"

Opublikowano
7 godzin temu, Rado9990 napisał:

Mi by wyszło 12 punktów i nie wiem czy jest sens składać wniosek przy tak dużym zainteresowaniu..chyba że by dołożyli pieniędzy tak jak w modernizacji ale to wątpliwe.

Na Bednarach było stoisko firmy która robi wnioski , pani mówiła że minimum żeby się załapać to 25 punktów

Opublikowano (edytowane)

To w końcu 6 czy 25?

A co zaznaczyć w celach operacji  jeśli chcę zakupić nawigację do ciągnika do równoległej jazdy?Agregat bezorkowy to sekwestracja dwutlenku węgla a nawigację do jakiego punktu zaliczać?

Mi wyszło 8 punktów i tak będę składał.

Edytowane przez porcelanowy83
Opublikowano (edytowane)

dobra, wracam do gry, jednak trochę szkoda tego czasu poświęconego na przygotowania. Wniosek roboczy już przygotowany na tip top, czekac na 23paź i wysyłać. Może być ciekawie. Pamiętajcie robiąc w excelu "informacje o gospodarstwie" wysłać go w formie *xlsx (formy pierwotnej *xlsb nie mozna dodac do zalaczników, wywala bład). dodatkowo plik ten (*xlsb) bedzie potrzebny do  poźniejszego przygotowania potwierdzenia spełnienia zobowaniązań ( dodadza sie nowe arkusze ze stanem w okresie zobowiazan). jedziemy Panowie - jak to mówi młodzież essa.

w zalaczniku instrukcja jak wypelnic informacje o gospodarstwie (tam sa zawarte te informacje o ktorych pisze wyzej)

Instrukcja-uzytkownika-do-skoroszytu-Informacja-I_10_4.pdf

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

tak, to jest ten punkt załączników "Dokument potwierdzający rozeznanie rynku w celu oszacowania wartości zamówienia - w przypadku inwestycji zakupowych do weryfikacji racjonalności planowanych kosztów (cena rynkowa)"

Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Na Bednarach było stoisko firmy która robi wnioski , pani mówiła że minimum żeby się załapać to 25 punktów

Wątpię w to... Jeżeli dobrze policzyłem to max można zdobyć 33pkt. Z automatu odpadają punkty z grup producenckich (6pkt) bo mało będzie takich wniosków i nie dużo na rozwiązania cyfrowe(2pkt). Gospodarowanie wodą (4pkt) i natura(1pkt) też nieliczni będą składać. Moim zdaniem raczej wszyscy którzy będą mieć 20pkt i w górę dostaną a reszta? Kto wie 🤔

Opublikowano
38 minut temu, Celownik07 napisał:

tak, to jest ten punkt załączników "Dokument potwierdzający rozeznanie rynku w celu oszacowania wartości zamówienia - w przypadku inwestycji zakupowych do weryfikacji racjonalności planowanych kosztów (cena rynkowa)"

Czyli jak kupuje maszyny to mam dołączyć dukoment od sprzedawcy? Tzn jakaś faktura proforma czy cos innego? Czy poprostu wpiasc producenta i cene i specyfikache maszyny?

Opublikowano

Tu trzeba jedną ofertę na maszynę czy dwie , tak jak w modernizacji  ? 

1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Wątpię w to... Jeżeli dobrze policzyłem to max można zdobyć 33pkt. Z automatu odpadają punkty z grup producenckich (6pkt) bo mało będzie takich wniosków i nie dużo na rozwiązania cyfrowe(2pkt). Gospodarowanie wodą (4pkt) i natura(1pkt) też nieliczni będą składać. Moim zdaniem raczej wszyscy którzy będą mieć 20pkt i w górę dostaną a reszta? Kto wie 🤔

I tylko nie wiadomo ilu będzie tych 25  +

Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Ale według "starej punktacji". Po ostatnim szkoleniu ARiMR wyszło, że z jednej kategorii maszyn punktowana jest tylko i wyłącznie jedna maszyna, także moim zdaniem 15 pkt spokojnie wystraczy, aby się załapać na dofinansowanie

• Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, dexter1908 napisał:

Czy poprostu wpiasc producenta i cene i specyfikache maszyny?

ja zamieściłem oferty na konkretne maszyny. Wiem co chce kupic, wiec popisalem do sprzedawcow o wystawienie takiej oferty ze specyfikacja na nazwisko wnioskującego. Oferty wazne 30dni wiec przy zakupie maszyn (pewnie za  minimum poł roku jak sie załapie) beda nieaktualne no ale coś trzeba we wniosku zamiescic. Poźniej się bedzie aneksowac umowe z nowymi cenami.

Opublikowano
4 minuty temu, bizon1994 napisał:

Ale według "starej punktacji". Po ostatnim szkoleniu ARiMR wyszło, że z jednej kategorii maszyn punktowana jest tylko i wyłącznie jedna maszyna, także moim zdaniem 15 pkt spokojnie wystraczy, aby się załapać na dofinansowanie

Też tak myślę m.in. na podstawie punktów o nie chemicznym zwalczaniu chwastów. Przy zakupie opryskiwacza jest tam 4 pkt ale jak kupisz pielnik z podsiewaczem nawozu to masz 6pkt. I jest tam zapis, że przy zakupie obu urządzeń to punkty są liczone od maszyny która ma ich więcej. Więc za jedną kategorię raczej tylko raz można dostać punkty. Np. za prasę kosiarkę i zgrabiarkę nie dostaniemy 3x6pkt=18pkt, a tylko i wyłącznie 6pkt

Opublikowano
bizon1994 napisał:

3 godziny temu, Wicherek napisał:

o jakiej kategorii piszesz i jakiej maszynie?

Opublikowano
22 minuty temu, DanielFarmer napisał:

o jakiej kategorii piszesz i jakiej maszynie?

Przykładowo jeśli chcesz kupić kilka maszyn z jednej kategorii, choćby agregat do siewu bezpośredniego i mulczer to punkty dostaniesz tylko za jedną maszynę

32 minuty temu, karol091193 napisał:

Też tak myślę m.in. na podstawie punktów o nie chemicznym zwalczaniu chwastów. Przy zakupie opryskiwacza jest tam 4 pkt ale jak kupisz pielnik z podsiewaczem nawozu to masz 6pkt. I jest tam zapis, że przy zakupie obu urządzeń to punkty są liczone od maszyny która ma ich więcej. Więc za jedną kategorię raczej tylko raz można dostać punkty. Np. za prasę kosiarkę i zgrabiarkę nie dostaniemy 3x6pkt=18pkt, a tylko i wyłącznie 6pkt

Dokładnie tak