Skocz do zawartości

Siewnik do poplonu - jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, stoję przed zakupem siewnika do poplonów i jak w temacie, jaki wybrać? Jakiej firmy, polski czy zagraniczny, talerzykowy czy pneumatyczny, jakie zalety ma napęd hydrauliczny nad elektrycznym. Do siania rocznie około 20-30 hektarów raczej z tendencją wzrostową. Siewnik będzie zamontowany na bronie talerzowej landstal. Póki co siany był tylko rzepak ale nie wykluczam innych roślin. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam APV z dmuchawą elektryczną, i nie narzekam, zamontowany na gruberze, bez problemu sieje groch. Uwaga tylko taka, przy zamówieniu dobierz walki wysiewające zależnie od tego, co planujesz  wysiewać.

I druga uwaga, spotkałem się z opiniami ze siew poplonów lepiej wychodzi na gruberze niż na talerzówce

Opublikowano

Jeśli chcesz kupić nowy to nie doradzę.

Ja kupiłem używany alfę z Unii i jestem bardzo zadowolony. Nabudowałem na agregat ścierniskowy 3m i tym sieję 5 rok. Wschody rewelacyjne, dawka super precyzyjna. Bez problemu wysiewa zarówno 1-10 kg jak i 100-150.

Ja zwykle sieję mieszankę rzodkwi i gorczycy w dawce 7-12 kg i rośnie łan który potem ciężko zaorać dobrym pługiem.

Minusy to musisz trafić siewnik o szerokości agregatu. 

Nigdy już nie wrócę do siania siewnikiem nawozowym czy małym siewnikiem do poplonów z tarczą a siałem tym wiele lat.

W tym roku chcę kupić na przedni tuz wał nożowy do cięcia poplonów w czasie orki.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

siewnik pneumatyczny posieje wszystko, tylko w przypadku APV trzeba dobrać odpowiednie wałki wysiewające. wcześniej siałem groch z owsem, obecnie sam groch (samosiewy zboża i tak będą), bez problemu idzie wysiać 250 kg

Opublikowano
5 godzin temu, Alio napisał:

Jeśli chcesz kupić nowy to nie doradzę.

Ja kupiłem używany alfę z Unii i jestem bardzo zadowolony. Nabudowałem na agregat ścierniskowy 3m i tym sieję 5 rok. Wschody rewelacyjne, dawka super precyzyjna. Bez problemu wysiewa zarówno 1-10 kg jak i 100-150.

Ja zwykle sieję mieszankę rzodkwi i gorczycy w dawce 7-12 kg i rośnie łan który potem ciężko zaorać dobrym pługiem.

Minusy to musisz trafić siewnik o szerokości agregatu. 

Nigdy już nie wrócę do siania siewnikiem nawozowym czy małym siewnikiem do poplonów z tarczą a siałem tym wiele lat.

W tym roku chcę kupić na przedni tuz wał nożowy do cięcia poplonów w czasie orki.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Też mi się wydaje że taki nadbudowany będzie lepszy niż rozsiewacz. Lepsze wschody, precyzja, nie trzeba się bawić w włączanie i wyłączanie zasuwy.

Opublikowano

Jak ja kupowałem swojego to za bardzo nie miałem wyboru, bo mogłem wziąść mechaniczny z Unii, lejkopodobne z talerzem albo pneumatyczny APV. Nie było jeszcze polskich siewnikow pneumatycznych. Tylko dla mnie połowę dopłaciła agencja, bo zakup był na wniosek

Opublikowano

mam już z 15 lat apv pneumatyk -posiał setki ha zarówno wsiewki jak i nawóz -jedyne co bym zmienił to wykonanie w nierdzewce .Jak masz trochę smykałki lub fachowca to pożycz APV niech z nierdzewki wytną ci elementy -kilka metrów spawu dmuchawa jest typówka a porządny dodatkowy  sterownik APV 5,2 kupowałem za 1500 zł w austri nowy mocny silnik kosztuje 250 euro wałek wysiewajacy gumowy -taki polecam 500 zł całość powinna się zamknąć w 5-6 tyś 

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

wszystko da rady ale to tak samo jak mercedes i tico choć można się zdziwić  bo mercedes też się psuje 

Owies z facelia rozsypie ? Groch z łubinem da radę ?

Opublikowano

Ja w tym roku pożyczyłem taki siewnik za 1,5k gorczyca+ rzodkiew+facelia super rozsiewa eksperymentalnie zrobiłem też mieszankę z łubinu peluszki facelii i wyki czasem się blokował ale jak podskoczył to siał dalej tylko że siałem 20kg bo 60kg łubinu było rozsiane w starej metodzie rozsiewaczem na 24m, wydawało się że dużo zostaje pod samym siewnikiem. Poczekał bym na wschody żeby lepiej ocenić ale za tą cenę jest ok tylko warto brać z mieszadłem 

Opublikowano
2 godziny temu, LulaszRol napisał:

Ja w tym roku pożyczyłem taki siewnik za 1,5k gorczyca+ rzodkiew+facelia super rozsiewa eksperymentalnie zrobiłem też mieszankę z łubinu peluszki facelii i wyki czasem się blokował ale jak podskoczył to siał dalej tylko że siałem 20kg bo 60kg łubinu było rozsiane w starej metodzie rozsiewaczem na 24m, wydawało się że dużo zostaje pod samym siewnikiem. Poczekał bym na wschody żeby lepiej ocenić ale za tą cenę jest ok tylko warto brać z mieszadłem 

Ustawiłeś go na talerzowce/gruberze ? Ja myślałem (o ile go kupię) dać z przodu na turze bo jakoś nie widzi mi się on na mojej talerzowce V

Opublikowano
14 godzin temu, Janeczko napisał:

Ustawiłeś go na talerzowce/gruberze ? Ja myślałem (o ile go kupię) dać z przodu na turze bo jakoś nie widzi mi się on na mojej talerzowce V

Miałem go na agregacie Kongskilde virbro flex 4,2m z tyłu ma takie wiatraczki bliżej mu do grubera. Zamontowałem go przed ostatnimi łapami i jeszcze ziarka zdążyły wpaść pod te wiatraczki i niektóre pod ostatni rząd łap a jechałem na 15cm z racji dużej wilgoci. Jeśli miał byś mieć z przodu ciągnika to talerzówke musiał byś raczej ustawić płytko do 5cm jeśli siał byś gorczyce bo łubin raczej by wyszedł nawet jak by głęboko wpadł. Z tym że ja siałem tydzień po pierwszym zerwaniu sćierni jak już były szpilki

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.08.2024 o 16:58, Janeczko napisał:

Owies z facelia rozsypie ? Groch z łubinem da radę ?

bez  problemu ale węże poziomo albo lekko w dół -jak dmuchawa elektryczna a jeżeli hydrauliczna to nawet pod górkę przedmucha -sieję wsiewki na 18 m szerokości i idzie  oczywiście kółka wysiewające takie żółte -jakaś guma no i nie 100 kg/ha 

Edytowane przez v11