Skocz do zawartości

Wymiana paska wentylatora silnika chłodzonego powietrzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w kombajnach z tym silnikiem wymienia się pasek chłodzenia silnika? Przy silniku jest sprzęgło elastyczne, ale nie bardzo widzę możliwość jego rozkręcenia, a nie wydaje mi się aby do tej operacji trzeba było ściągać cały wał napędowy z kołami pasowymi.. Mam tez tam bicie, zdaje się jest tam jakieś łożysko ustalajace? Dziwny patent z tym.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym poluzował pasy, odkręcił obudowę łożyska, i rozkręcił te sprzęgło elastyczne, powinno dać się odsunąć wał na tyle by wymienić pasek, nie ma potrzeby zdejmowania kół pasowych i ruszania łożyska, przynajmniej w moim df da się tak zrobić 

Ja mam 35.75, rozbieraliśmy to bo wymienialiśmy łożysko 

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano

Poszło, ale i tak to łożysko ustalająca w tym sprzęgle jest rozbite... jedna część jest chyba wole zamachowym druga w tym wale w kołami pasowymi i raczej bez wyciągania obu cześci się nie obejdzie. Jeszcze o ile się takie cos dostanie w ogóle. Masakra.

Opublikowano

Sprzęgło elastyczne jest do kupienia, przynajmniej w necie widzialem, wymianialem łożysko bo po zimie było bardzo głośne, niby luzów nie było ale był czas bo to jeszcze przed żniwami było.

Wał rozłącza się na tym sprzęgle

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Pewnie df jak chłodzony powietrzem jaki inny może być. Może jeszcze z tych co same miało ale ich to chyba mało w kombajnach jest.

Deutz-Fahr produkował jeden typ kombajnu w którym zastosowano jeden typ silnika 

Opublikowano (edytowane)

oznaczenie łożyska w katalogu 22211 CK (albo 22211 K), to łożysko samonastawne, powinno dać się to kupić w zestawie z tulejką, podkładką zabezpieczającą i nakrętką (a jak nie to w sklepie z łożyskami powinni to mieć oddzielnie do kupienia), numer 22, wewnętrzna bieżnia łożyska  musi być lekko z stożka bo ma nachodzić na tuleję, więc łożysko 22211 (bez litery K) się nie nada bo ma płaską bieżnię wewnętrzną

22211 C K W33 CX - ROMBOR

link na przykład, łożysko powinneś kupić w każdym dobrym sklepie z łożyskami

katalog do 35.75 ale u ciebie jest to samo

Zrzut ekranu 2024-07-07 214924.png

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano (edytowane)

To łożysko mam dobre , potrzebuje elementy 6 i 7. 

edit:

W serwisie jest na zamówienie jakby co, jedyne 1400zł brutto zwykłe łożysko ślizgowe podobne jak w  uchu siłownika. Różne rzeczy już zamawiałem z róznych serwisów ale takiego przypału to jeszcze nie widziałem jak w SDF.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano (edytowane)

https://www.agro-parts24.pl/06511408-pierscien-sprzegla-elastycznego-deutz-fah,3,495,5923

Wprawdzie na stronie piszą że niedostępne ale zadzwonić można. Wyświetla też dostępność towaru w sklepie z horwacji. W tamtym roku kupiłem z horwacji tryb do hederu, mankamenty to przelew z góry, zapłaciłem o razu po zakupie to musiałem jeszcze trochę dopłacić do przesyłki oraz na paczkę czekałem 4 dni, ale to aż tak pilne nie było.

Teraz sprawdziłem, z horwacji zamawiałem z tej strony

https://trgovinadijelova.hr/cahura-motora-nutarnja-06511408-deutz-fahr-duro-dakovic-06511408.html

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano

Ja trochę więcej za przesyłkę zapłaciłem, ale tryb cięższy. Zamów dzisiaj to do piątku dojdzie. Zapłacisz 350 zł zamiast 1400

Ja trochę więcej za przesyłkę zapłaciłem, ale tryb cięższy. Zamów dzisiaj to do piątku dojdzie. Zapłacisz 350 zł zamiast 1400

Opublikowano

@ yaro_1  , a jak Ci kosi ten kombajn? Ja nie mogę się uporać z kruszeniem ziarna co bym nie robił i jak nie ustawiał to łupie i na skupie mam wysokie zaniecvzyszczenie. Czy to rzepak czy pszenica. Na pewnie to nie zależne od ustawień, masz pomysł gdzie szukać przyczyny jeszcze?

Opublikowano

U mnie raczej nie na z tym problemu, co najwyżej czasami jest trochę szypuły w pszenicy. Jakie masz sita? Dolne masz oczkowe czy żaluzję? Bicie ziarna normalnie oznacza że dolne sito jest za bardzo zamknięte i za dużo ziarna idzie na domłacanie.

U mnie raczej nie na z tym problemu, co najwyżej czasami jest trochę szypuły w pszenicy. Jakie masz sita? Dolne masz oczkowe czy żaluzję? Bicie ziarna normalnie oznacza że dolne sito jest za bardzo zamknięte i za dużo ziarna idzie na domłacanie.

Opublikowano

Uszkodzenia ziarna to głównie młocarnia ( za mała szczelina górna czyli wylotowa ), kłosownik czy jak kto woli wentylator kłosowy ( za mała szczelina pomiędzy łopatkami a blachą )

Opublikowano

szczelina klepiska musiała by być naprawdę mała, ale to by też utrudniało koszenie bo by był utrudniony przepływ słomy, szczelina przy wentylatorach, jak najbardziej, także jego obroty

pytanie z innej beczki, ile czynnika i oleju trzeba nabić do klimy

Opublikowano

Łożysko z Chorwacji doszło i już po wymianie. Po żniwa czeka mnie jeszcze jedna większa robota, w rzepaku strzelił pas młocarni swoją drogą rok wcześniej wymieniony (czerwony stomil), ale tak niefortunnie, że skrzywił wał odrzutnika... Jakby ktoś robił już coś przy odrzutniki to z chęcią przyjme rady jak go wyciągnać.