Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej okolicy SKR-y mają następujące ceny :

Bizon 265-318zł/godzina tańsza wersja dla członków i płatnościach nie przekraczających tygodnia

Claas 300-330złha jak wyżej

John deere 299zł/ha jeśli płatność w ciągu tygodnia,

335zł/ha powyżej tygodnia sieczkarnia + 30zł/ godz

Opublikowano

Moim zdaniem normalna cena to 260-280zł za hektar + paliwo na tonę zebranego zboża kombajn spala ok 1-1,5l nowsze mniej starsze więcej. Czyli cena powinna oscylować w okół 320-340zl /ha.

Opublikowano

1- 1,5 l ciekawo co to za kombajn który pali tyle paliwa przy zebraniu tony ziarna. A jezeli z 1hektara wyjdzie 3 tony zebranego ziarna to klijent powinien dac 3-4,5 litra paliwa to dobry kombajn jest ze tak mało pali

Opublikowano

niee liczenie ile spali litrow na tone zebranego ziarna jest troche bez sensu. zwlaszcza gdy ceny ustala sie za godzine czy od hektara.

Opublikowano (edytowane)

1- 1,5 l ciekawo co to za kombajn który pali tyle paliwa przy zebraniu tony ziarna. A jezeli z 1hektara wyjdzie 3 tony zebranego ziarna to klijent powinien dac 3-4,5 litra paliwa to dobry kombajn jest ze tak mało pali

Przy 3t z ha to ja skoszę 3-3,5ha w godzinę jeżdżąc ok 10-11km/h ale to już zabójstwo dla kombajnu co innego bizon niebędę polemizował w tym temacie. W moich regionach takich wydajności się nie spotyka na 3t/ha to trzeba się mocno postarać.Mowię to z wlasnego doświadzcenia 2ha /h średnio 6-7t/ha daje ok 16-20l zużytego ON.

Edytowane przez Siwy7406
Opublikowano (edytowane)

Panowie ja w zeszłym roku brałem 320 zł z ha i klienci chwalili sobie ze dużo taniej ich to wyszło jak bizonem. W tym roku zamierzam brać 350 zł z ha.

Woj. Lódzkie. okolice Łowicza

Edytowane przez 91lenczus91
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie możecie brać tyle ile chcecie lub tyle ile ktoś chce zapłacić nieważne aby sie opłacalo i na przyszłość klienci byli.

Doszedłem do wniosku po przeliczeniu i obserwacjach, że w rzepaku 350zl/ha w zbożach 600-620zł/h i pasuje wszystkim i kolejka juz długa. Kombajn TC 5070RS.

Edytowane przez Siwy7406
Opublikowano

bizon record -w tym roku przymierzam się brać 400zł. za ha,420zł z sieczkarnią,za mniej nie wyjadę,paliwko poszło do góry,części coraz droższe, na stacji paliw nikt się nie pyta skąd mam pieniądze i to samo w sklepie z częściami i w sezonie w skrajnych przypadkach jak przyjdzie kogoś zawołać do naprawy też nie źle kasują

Opublikowano

Siwy raczysz chyba żartować. 600 zł za godzinę???? To w wypadku gdy zboże słabe to "tatowym sierzpem" trzeba żniwowac.

@Basia jak slabe zboże to za te 600zł wygolę Ci 2-3ha/h w zależności od kawałka to już nie wychodzi tak drogo co?

Nie po to się idzi na usluge żeby czlowieka wydoić można wykosić 1,5ha a można i 3ha kosi się tak jak maszyna pozwala i przerabia.

Opublikowano

Żeby u mnie w okolicy brali 600 złoty za godzinę to ludzie by swoje wysłużone snopowiązałki ze stodół powyciągali hehe

A biorą tak jak kolega @matej330 napisał 280 - 300

• Root Admin
Opublikowano

ludzie porównują ceny za koszenie nowymi kombajnami o dużej wydajności do cen za usługę bizonem.

Nigdy nie zapomne miny sąsiada jak zapytał ojca ile płaci za kosenie pierwszym zachodnim kombajnem jaki przyjechał do nas w okolicy. Wszyscy byli nauczeni ze bizon z SKRu kosztował 250 czy tam 300zł za godzine, a temu panu trzeba było zapłacić 600zł za godzine. Masakra jakaś.

Z tym małym plusem, że on skosił dobrze ponad 2ha na godzine, a bizon ledwo się wyrabiał z 1ha, często nawet potrzebował 1h10min na hektar.

Ale są różnice 150km i 4 wytrząsacze a blisko 300km i 6 wytrząsaczy, heder 4m a ponad 6m.

Dziś już nie ma tego problemu przynajmniej u nas w okolicy bo każdy bierze od skoszonego ha i cena jest zbliżona.

Opublikowano

Witam.

Mam kombajn claas dominator 96,heder o szerokości 5m,a hektar pola wykosi w 45-50 min

problem w tym że nie wiem ile mam brać pieniedzy za 1h pola.Może ktos mi pomóc ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez siwy10071
      Witam. Mam problem z licznikiem prędkości. Mianowicie świeci się napis CAL. I migają cztery 0. Nie pokazuje prędkości. Myslałem że czujnik padł. Po zmianie na nowy dalej to samo. Sygnał z czujnika do licznika dochodzi. Nie ma przerwy w instalacji. Może trzeba zrobić jakiś kalibrację. Tylko nie mam pojęcia jak

• Przez Mlody_rolnik2107
      Witam,
      od niedawna interesuję się kwestią Krajowych Ośrodków Wsparcia Rolnictwa. Chciałbym poznać Wasze zdanie w tym zakresie, dlatego przygotowałem ankietę. Byłbym bardzo wdzięczny za jej uzupełnienie.

Link: https://kowrklienci.webankieta.pl/

A tymczasem, jeżeli macie jakieś przemyślenia w tym temacie, napiszcie proszę co myślicie o KOWR?
    • Przez Julia1999
      SZUKAM MAGIKA OD JD
      CHODZI O INSTALACJE ELEKTRYCZNA 
      MIĄCZYN, okolice Zamościa 
    • Przez salas89
      witam drodzy koledzy i koleżanki forum przeglądam od dość dawna ale dzis jest to dopiero moje pierwsze zapytanie .
      Mam do was pytanie w sprawie naprawy badz wymiany wału . Sprawa wyglada tak , parę lat temu padł silnik w naszym leciwym classie europa , wiec postanowilismy zrobic mu regeneracje , zostało zrobione :
      -nowe tuleje silnika z anglii
      -nowe tłoki i pierscieni również sciągnięte z Anglii
      -nowe zawory i regeneracja głowicy 
      -szlif wału niestety juz 3 i nowe panewki
      -regeneracja korbowodów
      niestety kombajn popracował moze 2 do 3 godzin i obróciła sie panewka na jednym tłoku . Szkoda mi go troche bo jestem sentymentalnym człowiekiem i sporo pieniazków zostało władowane w silnik  ale szukam alternatywnego rozwiazania , szukac inny wał czy moze dac ten do napawania tego jednego czopu ?
      Co sadzicie która opcja lepsze i jak wyglada cenowo taka naprawa napawania ??

z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam chciałbym ostrzec wszystkich przed sprzedającym z okolic Wandowa woj. wielkopolskie, który specjalizuje się w sprzedaży kombajnów marki claas dominator, maszyny są wyszykowane tylko powierzchownie często gęsto ściągane w beznadziejnym stanie, niestety ja złapałem się na jego haczyk. Zakupiłem u szanownego pana kombajn marki claas, który był w stanie wręcz idealnym, z racji szybkiego ukończenia żniw zdecydowałem się na szybki zakup i to był mój błąd, według zapewnień sprzedającego maszyna gotowa do pracy, w rzeczywistości po zakupie rozleciała się w drobny mak sieczkarnia, po przeanalizowaniu przez autoryzowany serwis Claasa okazało się, że wał był złożony z dwóch elementów, w obudowach były łożyska zużyte, po głębszej analizie okazało się, że brakuje w znacznej części czujników a dużo elementów dorobione były na wzór. Przestrzegam wszystkich forumowiczów przed szybkim i pochopnym kupowaniem maszyn rolniczych, naprawdę warto wydać te 200-500zł na serwisanta, która przejrzy sprzęt prze zakupem. Próbowałem sprawę załatwić osobiście ale sprzedający śmiał się ironicznie i powtarzał cytuje NIE JEST PAN PIERWSZYM I OSTATNIM.... skorzystałem z pomocy adwokata i dzięki jego pismom i groźbą skierowania sprawy do sądu udało mi się wymienić wadliwy element jakim była sieczkarnia, cały proces trwał od lipca 2013 do stycznia 2014. Także szanowni forumowicze uważajcie i sprawdzajcie bo dużo jest nieuczciwych handlarzy, którzy tylko czekają.Sprawa zakończyła się mam nadzieję pozytywnie chociaż ostateczna próba maszyny odbędzie się w te żniwa i to zadecyduje czy zostanie w moim gospodarstwie.
  • Dodaj nową pozycję...
v