Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak nie będziemy mieli azotu wiosna to ten temat bedzie trzeba zamknąć, albo zmienic na zyto hybrydowe ekologiczne.... I jak osiagnac 3tony z ha bez nawozów 

Edytowane przez youn81
Opublikowano
22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Też wolał już bym i pszenżyto lub nawet pszenice jak dobre pole lub jęczmień jary zasiać. Ja tam uważam że na żyto jest juz trochę przy późno.

No właśnie większość lV klasa i część V na górce dodatkowo, w wieloletniej monokulturze kukurydzianej, nie widzę dużych szans na pszenicę. 

Opublikowano
2 godziny temu, d4rek napisał:

mi jak wpadnie 10ha po qq od chłopa to zasieje za 2-3 tyg. żytem i nie będę wnikać - żyto krzewi się ładnie wiosną, zwiększę tylko z 70 kg na 100kg i ogień, ale najpierw trzeba mieć pole

Sorry darek ale to nie trzyma się kupy, przypuśćmy ze żyto dobrze się krzewu wiosna, ale potrzebuje kopa z azotu konkretnego, a Ty chcesz zaoszczędzić na nawożeniu. 

Opublikowano

żyto swoje, npk nie daje, azot powiedzmy będzie rsm* z tym ze nie w tych cenach co teraz . Ja przeliczam wszystko na zysk i obawiam sie ze sianie w tych cenach nawozu można utopić jak na przyszły rok będzie urodzaj na świecie to wiadomo jak cena leci u nas . A sieje w tym roku większość żyta bo jak spadną ceny nakład mam znikomy jak wzrosną to i za żyto wezmę.  

Opublikowano

Panowie mam zakupiony środek na chwasty bizon, pisze na etykiecie że pszenica jęczmień i pszenżyto można pryskac do 3 rozkrzewienia, a żyto tylko do 4 liścia. Co by się stało. Jakbym opóźnił odpryski i opryskał bym żyto jakby miało 5 liści? Zostałoby przypalone? Czy nic by sie nie stało ? 

Opublikowano

29.września siałem ostatnią działkę i już zwiększyłem, co prawda domieszałem nasiona f1 które 2 lata przeleżały w worku, ale pomijając to, to i tak bym zwiększył 

Znajomy siał u kolegi 25.września i 8 jednostek które miały być na 4ha wystarczyło jedynie na 3ha, tak więc obliczcie sobie koszt zakupu nasion

Opublikowano
Dnia 7.10.2021 o 13:05, krilan06 napisał:

29.września siałem ostatnią działkę i już zwiększyłem, co prawda domieszałem nasiona f1 które 2 lata przeleżały w worku, ale pomijając to, to i tak bym zwiększył 

Znajomy siał u kolegi 25.września i 8 jednostek które miały być na 4ha wystarczyło jedynie na 3ha, tak więc obliczcie sobie koszt zakupu nasion

Jeśli ktoś nie przestrzega terminów musi dopłacać. Kto teraz żyto sieje?

Opublikowano

Będzie co z tego? Pierwsze w mojej karierze żyto hybrydowe. Siew 21.09 i odezwały się stare nawyki przy próbie kręconej. Kręciłem 19 razy zamiast 14. Wyszło jakieś 1,6 jedn. na ha. Nie spodziewałem się łąki, ale chyba będzie bardzo rzadkie?

jethro_20211014.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

uprawa bez orkowa?  

Nie, była wykonana orka, tragedii nie ma ale miejscami coś robi dziurki w liściach 

1 godzinę temu, slavvek napisał:

Będzie co z tego? Pierwsze w mojej karierze żyto hybrydowe. Siew 21.09 i odezwały się stare nawyki przy próbie kręconej. Kręciłem 19 razy zamiast 14. Wyszło jakieś 1,6 jedn. na ha. Nie spodziewałem się łąki, ale chyba będzie bardzo rzadkie?

jethro_20211014.jpg

Zawsze możesz dokrzewić 

Opublikowano

Jak powschodziło, chciałem rzucić jeszcze z 15kg azotu oprócz tego z npk, to znów na złość nie chciało i nie chce padać.

Opublikowano

Pryskał ktoś juz na chwasty ? w weekend chodziłem to za bardzo nie ma presji i sie zastanawiam czy jechać teraz czy zostawić na wiosne i mieć pewność, żyto ma juz 6 rozkrzewień wiec coś trzeba bedzie innego wybrać niż expert met 

Opublikowano

Pisałem w temacie o uprawie żyta ale tutaj chyba większy ruch jest więc ponowie tutaj post.  

oprysk herbicydem na żyto hybrydowe do jakiej lub od jakiej fazy mogę zrobić lentipur500sc (chlorotoluron) + adiunkt500sc (diflufenikan)  1,5l+0,2l? i taka dawka jest ok?

Opublikowano

to zależy czy dużo chwastów czy mało, ale mi się wydaje że te 1,5 l to trochę mało, ja zawsze dawałem 1,8 litra natomiast dawka adiunkta jak najbardziej ok . a jak masz dużo chwastów np chaber to możesz dodać substancje tribenuron metylowy zalezy od środka jak ma 50% substancji to 20 gram, jak ma 75% to 15 gram, koszt niecałe 10 zł a pomoże w walce

Opublikowano (edytowane)

MAM przebarwienia po tolurex 2 litry +rassel 50 ml .  dodatkowo zatrzymany wzrost , jeden zbiornik wypryskałem a z drugim zajechałem po 8 dniach na to samo pole to widać  różnice we wzroscie .

Edytowane przez jarecki