Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, OFRK napisał:

Ja się zgapiłem, że nie zrobiłem zapasów nawozu jesienią. Teraz saletrosan po 1180. Masakra

Ja wczoraj robiłem rezerwację po 1260 woj.łódzkiego ma dojechać w przyszłym tygodniu

Opublikowano

Ja dzis latałem z nawozami i tak
1 Pszenica 40kg N wysiałem, za 2-3 tyg dosieje jakies 30kg N. Na kolanko 70kg i na kłos 30
2 Pszenica 55kg N wysiałem, na kolanko dam 80 kg i na kłos 30
3 żyto i pszwenżyto 50kg N wysiałem. na kolanko dam 70.
4 juteo na pszenicę 250l RSM 28 i na kolanko 250l RSM 28
Od takie kombinacje

Opublikowano
20 godzin temu, Radek88 napisał:

Odmiany nie pamiętam muszę sprawdzić na worku, gleba 4 klasa ogólnie słabe pole niskie pH słabe zasobności, przedplon pszenżyto jare, jesienią poszło 200 polidapu i 250 soli.

Zamierzam prowadzić uprawę intensywna, dlatego takie dawki, ale również chce podnieść zasobność, w planach około 160 N, T1, T2, R1 może R2 i dwa razy odżywki i chyba tyle

Zwiększyć może azot?

200 kg to w zupełności wystarczająco. Może i nawet za dużo, bo źle przecież nie wygląda. Odnośnie 160 N i intensywnej uprawy, czy napewno warto, skoro masz nieuregulowane Ph? 

Opublikowano
20 godzin temu, marian20 napisał:

Kolego silny84 jacy doradcy mówią w BSK , żeby jeszcze czekać? Czy widzą te same pola co ja? w najbliższej okolicy kto wcześniej posiał ( w tym ja) żyto ma wygłodniałe strasznie. Aż się prosi aby podkarmić a zanim saletra ( tym bardziej saletrzak) zadziała to minie z tydzień lub więcej przy niskich temp dobowych. Myślę , że warto wprowadzić azot do profilu glebowego jak najszybciej. Ja też BSK:P

Ja miałem lekko opoznione siewy, więc poczekam z tydzień. W środę dostawa saletry i  super n46. dziś jadę z siarką i magnezem a ok 10 z saletrą. Będzie już cieplej i myślę, że działanie będzie efektywniejsze. Mam nadzieję, że się nie przeliczę :)

Opublikowano

Ja po raz pierwszy będę siał saletrosan zawsze szła saletra .

Po ilu dniach saletrosan zacznie działać? Ruszam dopiero 10.03 chce trochę  opóżnić n1 bo jest serafino bardzo rozkrzewione 

Opublikowano

Ja dziś od rana walczę, 200 kg saletrosanu na 1 strzał myślę że zrobi robotę. Generalnie Vinetto na 4 klasie wygląda dość ładnie, choć są i miejscami dość brzydko wyglądające wypaleniska. Sam juz nie wiem czym spowodowane. 

20190302_104115-1080x1080.jpg

20190302_103744-1080x1080.jpg

20190302_103908-1080x1080.jpg

Opublikowano

Te dziury to normalne w hybrydzie, rzadki siew i pewnie gdzieś mogło ziarno z siewnika nie wylecieć i zostają takie placki. Ale podczas żniw w ogóle tego nie widać, w takich rzadkich placach żyto jeszcze lepiej się krzewi.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał:

Te dziury to normalne w hybrydzie, rzadki siew i pewnie gdzieś mogło ziarno z siewnika nie wylecieć i zostają takie placki. Ale podczas żniw w ogóle tego nie widać, w takich rzadkich placach żyto jeszcze lepiej się krzewi.

No tak, to faktycznie 56 a nie 200 kg podczas siewu, więc o takie dziury nietrudno. Szkoda że nie na wszystkie pola udało się wjechać, w wielu miejscach mimo dość sporego przymrozku nie było mowy o wjeździe ( no o wjeździe to może i była ale gorzej z wyjazdem). Kiedyś w końcu chyba podeschnie..

Opublikowano (edytowane)

Wiem Panowie, że jeszcze sporo czasu do 2 dawki azotu, ale muszę już zamawiać pomału dostawę. Pytałem ostatnio co na 2 dawkę, rozmyślałem o Saletrze, poleciliście jednak mocznik. Wyczytałem jednak w kilku artykułach, że nie zaleca się go stosować na glebach świeżo wapnowanych, gdyż daje wówczas o wiele mniejsze efekty. Prawda to ? Mieliście styczność z tym stwierdzeniem? Bo u mnie gleby były w ubiegłym roku wapnowane dolomitem- 3-4 tony na hektar i nie wiem co teraz zastosować.

Edytowane przez OFRK
Brak informacji
Opublikowano
Pajej napisał:

Machnik najbardziej ze wszystkich nawozów "ucieka" w powietrze więc pogłównie to chyba słabo

Mocznik najmniej,, ucieka,, . Na drugą dawkę jak najbardziej się nadaje.

Opublikowano

W sobotę zasiliłem żyto Vinetto 220 kg/ha saletrosanem 26 . Był przymrozek więc szkoda było nie wykorzystać tego teraz deszcz pada i ma popadywać 3 dni Podlaskie BMN.

Opublikowano

Piątek i wczoraj  wysiane 

Kizeryt 130 kg/ha pszenice i rzepak 

Saletrosan 27 300 kg /ha 

Saletra 34 150-250 kg/ha 

Polifoska 6 pod buraki 

miał być jeszcze mocznik pod QQ ale brakło czasu 

Opublikowano
maniek20 napisał:

Saletrosan 27 300 kg /ha 

Saletra 34 150-250 kg/ha 

Polifoska 6 pod buraki 

juz pod qq toż to 2 m-ce do siewu prawie

Opublikowano
1 godzinę temu, maniek20 napisał:

Saletrosan 27 300 kg /ha 

Saletra 34 150-250 kg/ha 

Polifoska 6 pod buraki 

Widać tata sial, a Ty coś tam podgladales i pomieszales co gdzie szło i pod co 😉

• Haha 1
Opublikowano

witam wszystkich bedzie coś z tego jeszcze 

żyto ozim e kws vinetto   

rok wczesniej było na tej działce żyto populacyjne 

co mu teraz podać żeby sie jeszcze rozkrzewiło received_2220102068309167.thumb.jpeg.cc1672f37b2e84db86da4135dfc64122.jpegreceived_2338236023087280.thumb.jpeg.17932afae89028f7cc5b7bda7683190e.jpegreceived_632788217171893.thumb.jpeg.ba8d0f3eb0fd52e479e58fbaf37c9b97.jpegreceived_357589041636935.thumb.jpeg.609689bf21d033b3ad18f76dac74783e.jpeg

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

60kg sialem jak kwalifikat i Szczota jest, siew 5 wrzesień 

IMG_20190228_145110.jpg