Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, krilan06 napisał:

A ile dawałeś kg N? Może to cecha odmianowa

no dość ubogo, ok 120 kg na ok 1,20 ha. Żyto Danko Rubin.

Opublikowano
Dnia 15.05.2021 o 13:01, krilan06 napisał:

Ile dajecie etefonu w życie? Boję się, że może nie ustać 

U mnie regulacja w tym roku wygląda tak:

- stanowisko po rzepaku (nie pytajcie dlaczego ;) ), żyto gęste i mocne: R1 - 0,75kg Medax, R2 - 0,15l Moddus.
- stanowisko po pszenicy, wyraźnie mniej nakrzewione: R1 - 1l CCC + 0.3l Moddusa. R2 - brak

Oba nawożone ok 130 - 140kg czystego N. Hybryda.

Zaczyna sie kłosić, ma ok 60-70cm. Mam nadzieję że ustoi.

Teraz myślę co dać na T2 przed kwitnieniem.. Zawsze szła azoksystrobina 250g - 0,5l i epoksykonazol 125g - 0,5l. Teraz nie wiem.. :/

Za wszystkie wskazówki i porady dziękuje Ci @Broody :)

Opublikowano

do liścia flagowego ma rejestrację to można powiedzieć że na niektórych roślinach jeszcze się ta faza nie skończyła , mogą być jakieś negatywne skutki czy poprostu słabo to podziała? pierwsze kolanko było na 1.5 cm i na r 1 litra CCC i 0.3 moddusa i nie wiem czy na 120N utrzyma bo troszkę wysokie jest . Priaxor w dawce 0.75 na T2 sprawdzał się wam ,czy coś innego polecacie ?

Opublikowano
2 godziny temu, PawlomekZ-et napisał:

Priaxor w dawce 0.75 na T2 sprawdzał się wam ,czy coś innego polecacie ?

"Żyto ozime

Środek stosować od fazy pełni krzewienia do końca fazy kwitnienia (BBCH 25-69)."

Co oni w tym BASF'ie biorą że zalecają pryskać żyto podczas kwitnienia.. o_0

Kończycie w życie ochronę na T2 czy po kwitnieniu idzie cos jeszcze? Ja się waham. Czasami robiłem ostatni zabieg przed kwitnieniem, czasami po, jakoś w połowie czerwca to wychodziło. Nie wiem jak podejść do tematu w tym obecnym, dziwnym sezonie.

Opublikowano

Bez przesady, ja robię 2 zabiegi w życie a i tak się na mnie patrzą w okolicy jak na głupka i pytają czy ja nie mam co z pieniędzmi robić. Ale cóż, taka mentalność ludzi - po co robić jakiekolwiek zabiegi

Opublikowano
Dnia 16.05.2021 o 17:51, krilan06 napisał:

Ja dałem 0,3 i 0,1 moddusa a żyto dostało ok 120kg N, dodatkowo na jesień szedł obornik. Nie wiem czy ustoi, a teraz non stop ma padać także etefon chyba jednak nie pójdzie 

Mam podobny dylemat, 165 kg N berado jest az czarne, ma w tej chwili ok 80cm, kłos z 1cm w pochwie. Został mi mepik, w życie bez rejestracji. Niby do liscia flagowego w pszenicy i przenżycie moze iść. Ewentualnie 1l Cerone jutro bo ma nie padać. 

Dnia 16.05.2021 o 21:24, krilan06 napisał:

Bez przesady, ja robię 2 zabiegi w życie a i tak się na mnie patrzą w okolicy jak na głupka i pytają czy ja nie mam co z pieniędzmi robić. Ale cóż, taka mentalność ludzi - po co robić jakiekolwiek zabiegi

Rok temu na mszyce pryskalem po kwitnieniu, plus tebukonazol dorzuciłem. Słyszałem od ludzi że za dużo zarabiam, bo żyta przecież nawet na chwasty się nie pryska. 

Opublikowano

Witam. Pytanko odnośnie kiedy robić t2? Z racji złych warunków t1 i regulacja zrobiona była 9-10.05. Dziś pojawiają się pierwsze ości. T2robiłem zawsze w momencie kłoszenia jak kłos wyjdzie do połowy. Substancje z t1 napewno jeszcze działają. Więc kiedy pryskać? Po kwitnieniu dopiero? W tym roku poszło budżetowo bo żyto dość rzadkie pleśń swoje zrobiła. Na t1 poszło tiofanat metylowy i prochloraz a regulacja 0.4-0.45 trineksapaku. Dostało 120N. Plan na t2 to sam tebukonazol + cypermetryna na robale.

Pozdrawiam.

Opublikowano
55 minut temu, szymon09875 napisał:

Mam podobny dylemat, 165 kg N berado jest az czarne, ma w tej chwili ok 80cm, kłos z 1cm w pochwie. Został mi mepik, w życie bez rejestracji. Niby do liscia flagowego w pszenicy i przenżycie moze iść. Ewentualnie 1l Cerone jutro bo ma nie padać. 

Wyobrażam sobie jak może wyglądać. Ja już pasuję z antywylegaczem, non stop pada, wczoraj kłosy już miejscami na wierzchu

Opublikowano

czy wszystkie odmiany hybrydowego żyta są takie drobne, bo potem mam problem z jednorodnością i na młyny nie chcą kupować, czy dankowskie żyta są grubsze i na najsłabsze ziemie jakie odmiany hybrydy polecacie, czy dankowskie doruwna plonem? kiedyś siałem Gatano, plonowało w miarę ok ale bardzo drobne, jakieś inne odmiany?

Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał:

Cypermetryne chcesz dawać prewencyjnie?

Zawsze daje coś na robale przy t2. Zawsze są jakieś skrzypionki czy inne dziadostwo.