Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sieje od wielu lat lubin żółty na poplony i nie obserwuje czegos podobnego w tym roku na zazielenianie mam lubin z rzepakiem na V i VI klasie i tez nic się nie stało choć prawdą jest że nigdy łubin pod kolana mi nie wyrósł a sieje zawsze stosunkowo wcześnie jak na mój region

Opublikowano

jak to jest z tym zytem hybrydowym czy faktycznie daje 8 ton z ha i nawet na gorszych ziemiach ? i jakei naklady sa na zyto hybrydowe czy trzeba walic tyle nawozu czy bez nawozow rosnie bo keidys zyto roslo na najgorszych ziemiach i bez nawozow ajk jest z tym hybrydowym ?

Opublikowano (edytowane)

musiałęś popełniac jakies blędy w uprawie (albo nie zmieniany przynajmniej co 2 lata materiał siewny, albo za późno siane, albo ziemia mocno zakwaszona, albo cos jeszcze innego)

u mnie na V hybryda daje minimum 6,5t, zwykle koło 7, a jak przekropny rok to i pod 8

Nie ma niczego lepszego, zeby posiac na słabych ziemiach.

ale nawozu trzeba posypac. Jesienią przynajmniej ze 40kg P2O5 i ze 60kg K20 (a jak przedtem tez było zyto i sie zebrało słome to jeszcze wiecej), ponadto wiosna minimum ze 300-350kg saletry w 2 dawkach. plus 2 razy na grzyba (moze byc po taniosci z wiosny prochloraz a potem na flagowy tebukonazol). I najwazniejsze- dobrze skrócic, coby sie nie połozyło.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

A w jaki sposób można uzupełnić nawożenie NPK? Z przyczyn organizacyjnych nie wysiałem pełnej zakładanej dawki przed siewem, kiedy i w jaki sposób można to uzupełnić? Dożywianie dolistne coś pomoże?

Opublikowano

W ubiegłym roku osiągnęliśmy  na VI klasie 6,8 tony, w obecnym tylko 5,2 na podobnym gruncie (susza). Ziarna w sztukach jest rekordowo dużo lecz jest najmniejsze od kilku lat. IV i V klasa to dla nas marzenie , a tam właśnie można zbliżyć się do 8 ton.

Co do uzupełnienia NPK to N dajesz na wiosnę w dwu lub trzech dawkach więc nic straconego . Co do fosforu i potasu to mieszanka fosforanu amonu  z solą potasową , kizerytem ( lub siarczanem amonu jeśli pole jest dobrze zwapnowane) zastosowana wczesną wiosną ( koniec lutego do połowy marca).

Opublikowano

Ja powiem tak czy to hybryda czy populacja uprawiam wedlug programu kws który bez problemu znajdziesz w necie z jedna różnica że populację sieje 7-10dni później od hybryd ale w bardzo wczesnym dla mojego regionu terminie i nie jest trudno osiągnąć plon na poziomie 8t/ha, w zależności od przebiegu pogody raz lepiej planuje hybryda a innym razem populacja

Opublikowano (edytowane)

co ty kolego wypisujesz.

przeczytaj pare postów wyzej to sie przekonasz, ze hybryda jest w stnaie dac 8t na V klasie, wiec ja nie wiem jak to mozna nazwac wygórowanyi wymaganiami.

ps

jak masz 4a to z pewnoscia lepiej pszenice.

A jak mozajke 4b i 5 ze sporym udziałem piatej to tylko i wyłacznie hybryda.

Na samej 5 tez hybryda.

Nie wiem jak z 6, bo nie próbowałem

a ha

i co roku materiału kupowac nie trzeba.

Raz mozna zasiac z własnego zbioru i spadek plonu jest nie wiekszy niz jakies 5% (wiem bo tak robiłem dopóki sie nie przyczepiła agencja nasienna)

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

kiedys tak było, ze trzeba było dodawac zwykłego zyta.

teraz to jakos udoskonalili i zyto hybrydowe juz sie samo zapyla bez omocy z zewnatrz (i to bardzo dobrze, szczególnie z KWS, tam maja jakis system pollen plus i zyto tworzy na serio duuzo pyłku)

jedyne co trzeba zrobic przy powtórnym siewie to zwiekszyc nore z +/- 70kg na jakies 110 i jest git.

Trzeci raz siac nie olecam bo wówczas juz spadek plou jet bardzo wyraźny.

Opublikowano (edytowane)

Raz mozna zasiac z własnego zbioru i spadek plonu jest nie wiekszy niz jakies 5% (wiem bo tak robiłem dopóki sie nie przyczepiła agencja nasienna)

Jak to przyczepiła się? Skąd mogli wiedzieć, co siejesz?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

ot o prostu zaczeli do mnie dopiero w zeszłym roku wysyłac te prosby o wypełnienie dokumentów. Wczesniej, choc miałem sporo ha, to jakims cudem mnie zawsze pomijali i nic nie płaciłem za wysiew materiału z własnego zbioru.

A teraz, skoro i tak musialbym płacic, to zaiast im dawac kase wole co roku kupic to minimum czyli 1,7 jednostki na ha zyta, 150kg pszenicy etc.

Opublikowano

ja dopiero dzis zasiałem hybryde. czekałem tak długo bo siałem po poplonie, który wg agencji musiałem do konca września trzymać. Jestem ciekaw jak sie zdązy rozkrzewic, bo termin jak na żyto juz dosc mocno opóźniony.

Opublikowano

ładny łubin po kolana. Na początku września 2 razy dosc dobrze zlało (i od tamtej pory do dzis juz nic), niemniej wyraźnie ten deszcz uratował sytuacje.

Bo gdyby nei on, to by w moich stronach zaden rzepak nie wzeszedł (albo by ludzie go wcale nie zasiali, bo niktórzy nie sieli w popiół, tylko czekali na ten deszcz)