Skocz do zawartości

Gmina blokuje rozwój gospodarstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem. Posiadam gospodarstwo które zakładał mój dziadek i "baza" jest w tym samym miejscu niezmiennie od lat. Mam dom i budynki gospodarcze, chciałbym postawić dodatkową halę na maszyny i tu zaczyna się problem. Gmina opracowuje mpzp i w miejscu mojego gospodarstwa chce dopuścić jedynie zabudowę mieszkaniową, składałem pisma o zmianę przeznaczenia terenu lecz były odrzucane bez podania powodu. Gmina nie wydaje teraz wz ze względu właśnie na opracowywany mpzp. Czy macie pomysły jak to "ugryźć"?

Opublikowano

MPZP opracowuje projektant... który wygra przetarg, czasami z drugiego konca kraju i "nie zna terenu" i  tworzą mpzp oderwany od rzeczywisctości. Pisz skarge, że obniża ją wartośc gruntów , do gminy i projektanta-dowiedz sie kto projektuje mpzp, idź do burmistrza

Opublikowano

Gmin nie obchodzą rolnicy oni wolą zamiast ziemi rolnej działki budowlane i domki jednorodzinne bo z tego większy podatek. Robią wszystko by zniszczyć rolnictwo. A co izba rolnicza na to. Dobry temat do poruszenia na zebraniu na zebranie zaprosić wójta. Tylko fakt że izby rolnicze nie mają dużo do gadania ale mogą jakiś wniosek odwołanie napisać do wojewody do ministerstwa. 

Opublikowano
12 godzin temu, robi57362 napisał:

ło jezu, murowana, blaszana,plandekowa, i jaki wymiar

?

Hala z płyty warstwowej 12x20

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Jaki wymiar?

Toż urzędnik niepotrZebny dla wiaty do 150 metrów.

12x20

11 godzin temu, GABBER85 napisał:

... akurat nie do konca, bo  tez na czasie robie, i w temacie, z grubsza..[wiata to nie budynek]  musi byc zgodne z mpzp

i czy chcesz wiate czy hale?

A jak nie ma uchwalonego mpzp? chce hale

Dobra doczytałem, do 150mkw to tylko pozwolenia nie trzeba reszte procedury przechodzi sie normalnie :(

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kuna9977 napisał:

Gmin nie obchodzą rolnicy oni wolą zamiast ziemi rolnej działki budowlane i domki jednorodzinne bo z tego większy podatek.

No nie wiem... a jak chcesz zrobić działki budowlane  to też nie jest kolorowo..

1 godzinę temu, kuba9449 napisał:

A jak nie ma uchwalonego mpzp? chce hale

Bogacz jestes, rolnik i fest biznesmen na wiosce (usługi, koparki). Może nie wiesz jak się jeszcze załatwia takie sprawy w urzędach? W całej Polsce to właśnie przedsiębiorcy mają najlepsze chody w urzędach i wszystko sobie załatwią i to działa na każdym szczeblu - lobbowanie w sejmie.

Idz do Wójta w cztery oczy, dobrze porozmawiaj i wybudujesz sobie co tam bedziesz chcial. On pewnie tylko czeka kiedy  przyjdziesz, a Ty niekumaty 😜

Edytowane przez Marionos
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 16.04.2024 o 07:55, kuba9449 napisał:

Cześć, mam problem. Posiadam gospodarstwo które zakładał mój dziadek i "baza" jest w tym samym miejscu niezmiennie od lat. Mam dom i budynki gospodarcze, chciałbym postawić dodatkową halę na maszyny i tu zaczyna się problem. Gmina opracowuje mpzp i w miejscu mojego gospodarstwa chce dopuścić jedynie zabudowę mieszkaniową, składałem pisma o zmianę przeznaczenia terenu lecz były odrzucane bez podania powodu. Gmina nie wydaje teraz wz ze względu właśnie na opracowywany mpzp. Czy macie pomysły jak to "ugryźć"?

Ktoś cie w błąd wprowadza , mamy u nas w gminie ten sam problem jest plan i nie można nic budować teoretycznie , ale w praktycete przepisy można obejść. 

Jestem w czasie realizacji to jest budowy ,,wiaty na maszyny '' bo wedle prawa nie mogę postawić garażu,  a wiatę mogę postawić bo na wiatysa inne przepisy , a po zakończeniu budowy jeden wniosek do wydziału budownictwa i z wiaty robi się garaż. 

Tylko musisz znaleźć odpowiedniego projektanta który potrafi te przepisy z mpzp obejsc

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Ktoś cie w błąd wprowadza , mamy u nas w gminie ten sam problem jest plan i nie można nic budować teoretycznie , ale w praktycete przepisy można obejść. 

Jestem w czasie realizacji to jest budowy ,,wiaty na maszyny '' bo wedle prawa nie mogę postawić garażu,  a wiatę mogę postawić bo na wiatysa inne przepisy , a po zakończeniu budowy jeden wniosek do wydziału budownictwa i z wiaty robi się garaż. 

Tylko musisz znaleźć odpowiedniego projektanta który potrafi te przepisy z mpzp obejsc

Dobrze, tylko jak uzyskałeś warunki zabudowy?