Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał:

Niektórzy nie zbierają qq nie ze względu na FAO tylko ze wzgl. na CASH

To już jest szczyt głupoty. Ja kiedyś łubin zbierałem. Wysialem 200kg a zebrałem 250. Ale szkoda mi było zostawić na polu. A jak widzę że kukurydza stoi do dziś to mnie skręca. Jak nie ma na kombajn to niech rękawy zawija i kolby rwie na przyczepę ręcznie. 

Chyba z 5 lat temu miałem znajomego który jeździł sobie zbierać kolby po ścierniskach u okolicznych rolników. Potem sobie zrobił maszynę do dłubania na prąd i kukurydzę na targ wywoził. Miał tego opór. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, marek1977 napisał:

Ampol od wczoraj -100 za saletrę , szczegóły bardziej mi nie znane.

Tydzień się już męczą, żeby spuścić 100 zł na tonie, a jeszcze 2 lata temu podwyżki były co najmniej 2 w tygodniu. 🤣

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

To już jest szczyt głupoty. Ja kiedyś łubin zbierałem. Wysialem 200kg a zebrałem 250. Ale szkoda mi było zostawić na polu. A jak widzę że kukurydza stoi do dziś to mnie skręca. Jak nie ma na kombajn to niech rękawy zawija i kolby rwie na przyczepę ręcznie. 

Chyba z 5 lat temu miałem znajomego który jeździł sobie zbierać kolby po ścierniskach u okolicznych rolników. Potem sobie zrobił maszynę do dłubania na prąd i kukurydzę na targ wywoził. Miał tego opór. 

I jak nadal firma prężenie działa z tymi kolbami? 

Jak tak to zapraszam z 10 ha stoi niedaleko mnie. 

16 godzin temu, miwigos napisał:

Kto ma teraz mokra kuku skończyła sie dawno temu

Dziwne , do pobliskiego skupu jeszcze wożą mokrą u w rękawy pakują 🤔

Opublikowano
12 godzin temu, tommy66692 napisał:

Jaki sens nie zebrać jak już urosło?

Chyba liczyli na odbicie i suchsze ziarno a tymczasem wszystko się załamało -nie jeden by się znalazł płacąś za plon na pniu i zawsze jakiś zwrot kosztów 

Opublikowano
3 godziny temu, migacz napisał:

To chyba bezrobotny był albo kierat na robotę . Bo jak widzę gołębiarzy jak zbierają chodzi cały dzień i 3 worki nazbiera 

Opublikowano

Gość ma małe gospodarstwo bez hodowli. Jak ma siedzieć w domu to sobie dłubie. 

Drugi znajomy ma ekipę spod sklepu. Stawia zgrzewke piwa i daje na godzinę stawkę. Podstawia rozrzutnik i tak mu hektar dziennie obrobia. Sami się dopytują co roku kiedy zbieramy. 

Szwagier w zeszłym roku nie wjechał kombajnem na pół hektara bo mokro. Pojechali we 4 i ładowarka opieprzyli całość więc dla chcącego nic trudnego.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, migacz napisał:

Drugi znajomy ma ekipę spod sklepu. Stawia zgrzewke piwa i daje na godzinę stawkę. Podstawia rozrzutnik i tak mu hektar dziennie obrobia. Sami się dopytują co roku kiedy zbieramy. 

Szwagier w zeszłym roku nie wjechał kombajnem na pół hektara bo mokro. Pojechali we 4 i ładowarka opieprzyli całość więc dla chcącego nic trudnego.

No ja bym tego nie robił . Szkoda zdrowia i czasu . A to ma ludzi spod sklepu a u mnie nie znajdziesz do przyczepy obornika raz na miesiąc za 200zl . Całe szczęście jeden raz w miesiącu przyjdzie i za 200 zł wyrzuci. Mało tego ci którzy pracują u mnie na stałe nie chca wyrzucić mówią zebym jechał po tamtego 🙂

Edytowane przez alfa
  • Sad 1
Opublikowano
19 godzin temu, krzychu121 napisał:

Oby. Na lokalnych składach to mają jeszcze saletrzak po 1800 jak ktoś się ,,zatowarowal '' wcześniej w większe ilości na górce. Nie dziwię się teraz co niektórym składom że nawozu wcale nie mają . Tylko wszystko idzie pod konkretne zamówienia. Wtedy straty nie mają. Zobaczymy czy sól jeszcze dość znacznie potanieje. Przedstawiciel kazał mi się wstrzymać z zakupem bo dostał info że ma iść ładnie w dół . A zamówiłem w listopadzie po 2250 brutto. To anulował zamówienie :)

W podlaskim sól 60 oscyluje 2000-2050 można już kupic

Opublikowano
59 minut temu, migacz napisał:

należy docenić że jeszcze im się chce

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

bardzo dobrze. Nie kupujcie to im jeszcze bardziej rura zmięknie. Niech w końcu zrozumieją , że bez nas ich też nie będzie. 

Ja o azocie nie pytałem się jeszcze nikogo i jak wcześniej pisałem czekam na wiosnę. Nie są też w głowie mi rekordy plonu i skracanie kilkukrotne nie patrząc na skutki uboczne.

Opublikowano
malorolny121 napisał:

2 godziny temu, mike2145 napisał:

1400 netto rsm32 polski już, coś zjeżdżają 

1200 netto import.

Tylko że na import sąsiad narzekał. Powiedział że już nigdy nie weźmie. Woli dołożyć 100 zł i mieć polski. Sita mu import zaklejal gdzie polski również 32 N nic nie zaklejalo. Zabieg w ten sam dzień robiony. Pobierał próbki wysyłał bo myślał że oszukany a okazało się że było 33,5 azotu z tym że dużo takiego drobnego syfu pływało coś jak torebka z herbata się rozwali.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, krychu napisał:

Tylko że na import sąsiad narzekał. Powiedział że już nigdy nie weźmie. Woli dołożyć 100 zł i mieć polski. Sita mu import zaklejal gdzie polski również 32 N nic nie zaklejalo. Zabieg w ten sam dzień robiony. Pobierał próbki wysyłał bo myślał że oszukany a okazało się że było 33,5 azotu z tym że dużo takiego drobnego syfu pływało coś jak torebka z herbata się rozwali.

I tu się mylisz, stosuje 3 rok import i dla.mnie jest czystszy niż nasz polski, zero syfu i glutow 

Edytowane przez tommy66692
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v