Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pytanie niby proste ale chcę się upewnić. W kizerycie z ESTY zarówno Mg jak i S ma w 100% rozpuszczalną w wodzie? 
Chce porównać sobie do tego z Agrii, który ma wyszczególnione, że Mg ma rozpuszczalny na poziomie min 22%. 

Sprawdzał to ktoś z Was? Jak to wygląda w praktyce? 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Pytanie niby proste ale chcę się upewnić. W kizerycie z ESTY zarówno Mg jak i S ma w 100% rozpuszczalną w wodzie? 
Chce porównać sobie do tego z Agrii, który ma wyszczególnione, że Mg ma rozpuszczalny na poziomie min 22%. 

Sprawdzał to ktoś z Was? Jak to wygląda w praktyce? 

z Agrii to jest siarczan sztuczny, rozpuszczalność w wodzie MGO17% tyle że jest szybciej działający od kizerytu

przeliczając na składnik to teraz z agrii słabo wychodzi, poza tym pyli ale w tym roku kupiłem 12 ton

esta kizeryt najtaniej na dziś wychodzi

Rośliny pobierają z gleby kationy magnezu, które do powierzchni korzenia docierają na dwa sposoby: przez bezpośredni kontakt (12%) i z prądem transpiracyjnym wody (88%). Czynnikami decydującymi o wysokiej przyswajalności magnezu zawartego w nawozie są: wilgotność gleby, wysoka szybkość rozpuszczania i dostępność pierwiastków dla rośliny uprawnej.

Kluczowy jest zatem stopień uwodnienia siarczanu magnezu zawartego w nawozie: im większy, tym większa jest jego zdolność rozpuszczania i przyswajalności przez roślinę. Najtrudniej rozpuszcza się bezwodny siarczan magnezu MgSO4, a najłatwiej siedmiowodny siarczan magnezu MgSO4 x 7 H2O.

Rozwiązaniem dla skutecznego nawożenia siarką i magnezem są nawozy Dalmag S + ZN oraz Dalmag SK + Zn. Dalmag S + ZN zdobył nagrodę w XIII edycji konkursu „Polski Produkt Przyszłości”. Jest on produkowany w formie granulatu, a technologia produkcji jest opatentowana (nr patentu 219041).

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Gdzie taka cena ?

trochę drożej korn kali 1706 brutto podlaskie

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano

Ok dzięki. Myślałem że to przy kilku tonach. Ja mam ofertę  na 1660 brutto ale negocjuje :)

Agroas ma 1620 ale nie wozi w moje strony. Skoro oni mogą za tyle sprzedać to może i ci z moich stron zejdą jeszcze  

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, krzychu121 napisał:

Ok dzięki. Myślałem że to przy kilku tonach. Ja mam ofertę  na 1660 brutto ale negocjuje :)

Agroas ma 1620 ale nie wozi w moje strony. Skoro oni mogą za tyle sprzedać to może i ci z moich stron zejdą jeszcze  

tu chyba o odległość chodzi, bo do mnie ze Szczecina wieźli przecież to przez całą Polskę to i drożej w centralnej Polsce te 50zł  na tonie może być taniej 

można popytać z agrii super potas tylko że 37 K2O, 3 MGO, 23 SO3 i 8 CaO ale chyba ze 150 tańszy, 

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano
Dnia 30.01.2024 o 14:50, pawelek98 napisał:

wiosna idzie na półkuli północnej

a tak na poważnie zagrożone dostawy LNG z Teksasu gdzie zaczyna się dziać rebelia, ataki na bazy wojskowe na bliskim wschodzie, oraz ataki na statki na morzu czerwonym

oczywiście nasze media o tym wszystkim milczą, tak jak nie pokazują strajków rolników we Francji, Rumuni czy na Litwie

Hubertus wpolityce pisał że to fejk 🤪

Dnia 30.01.2024 o 15:29, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Siał ktoś z Was siarczan magnezu posypowy z Elplonu (28,5% MgO, 48 %So3)? Jakieś doświadczenia? Mam możliwość kupna po 1250zł.

Spoko nawóz dobrze się rozsiewał. Jaka ilość w tej cenie Brałeś? Azot pytałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, pawelek98 napisał:

tu chyba o odległość chodzi, bo do mnie ze Szczecina wieźli przecież to przez całą Polskę to i drożej w centralnej Polsce te 50zł  na tonie może być taniej 

można popytać z agrii super potas tylko że 37 K2O, 3 MGO, 23 SO3 i 8 CaO ale chyba ze 150 tańszy, 

Na OLX ze dwa tygodnie temu widziałem ogłoszenia z tym super potas czy alfa potas to chciał gość 1750 brutto. 

W sumie zadzwonię jutro i do tego adlera zapytam o te Korn kali. Ten super potas też mają ?

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

teraz już nie wiadomo co prawda a co nie

jedno jest pewne media nasze bajerują jak mogą a prawdy zero

żeby wiedzieć co się w świecie dzieje trzeba y było i chińską, i arabską i ruską i amerykańska telewizje oglądać, w Polsce też dwa światy

1 minutę temu, krzychu121 napisał:

W sumie zadzwonię jutro i do tego adlera zapytam o te Korn kali. Ten super potas też mają ?

nie to trzeba do przedstawiciela agrii 

dla mnie trochę za mało magnezu w tym nawozie ale nieraz stosowałem

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Spoko nawóz dobrze się rozsiewał. Jaka ilość w tej cenie Brałeś? Azot pytałeś?

Miałem dziś zamawiać. Ale poczytałem i dochodzę do wniosku że cenowo lepiej wyjdzie kizeryt. (Lepszy procent rozpuszczalności magnezu a u mnie jest z nim za bogato). Mam możliwość dostania po 1600 zł. O azot nie pytałem. Rsm 28% kręci się +/-1550zł/t, Saletrzak polski 1660zł (cenowo wychodzi nie głupio ale ta mała granula słabo dolatuje na 15m).

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.01.2024 o 09:17, Tomek90 napisał:

Każdy robi jak uważa, może pidal i niema co w nocy robić to idzie na etat. 

Wspominałem że z synem ogarniają 😁

Dnia 29.01.2024 o 09:51, tommy66692 napisał:

Ja myślę że większośc tego forum to nie pidale i w nocy nie mają co robić a na etat nie chodzą 😂

U nas roboty było od .uja, więc większość oprócz gospodarek, robiła w zakładach. Nie siedzieli jak Solejuki po porannym obrządku, na ławeczce pod "geesem" 😎

Dnia 29.01.2024 o 19:59, yaroslaw napisał:

A pszenicę  i rzepak  trzyma do  dzisiaj  bo też  mo iść w górę

Ku.wa, prawie zgadłeś 😁  Rzepak sprzedał w żniwa (jak wszyscy u nas we wsi)  ale pszenicę z 2022 roku akurat teraz systematycznie wywozi do pobliskiego młyna. Kosił wtedy pszenicę, jak wszyscy ruszyli w rzepaki. Potem przyszły deszcze i .uj parametry strzelił, a "maniek" parametry ma 😁  

Opublikowano
Damian_B napisał:

3 godziny temu, galan99 napisał:

Cena nawozów  z dnia 31 -1 - 2024.

Który oddział? Ja dziś dzwoniłem ale Łowicz to saletra 1920 

U kogo dokładnie po tyle saletra w Łowiczu?

Opublikowano
24 minuty temu, krzychu121 napisał:

Sól 1940 brutto przy całym aucie. Ale kazał się wstrzymać do przyszłego tygodnia bo ma iść ładnie w dół jeszcze. W ślad za solą może Korn kali 

@tommy66692 potwierdzisz?

Tego nie wiem sól coś taniała ale jak będzie dalej to nie wiem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v