Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Dokładają właśnie z tych cudownych kredytów. Maszyny porozpisywane na każdego w gospodarstwie i tak ciągną. Rzeczywistość nie zweryfikuje bo zweryfikowały realne oferty które dostaje, jak wejdę ptaszki to część działek pójdzie na budowlane, a reszta niech leży odłogiem 🤷 na ten moment się nie martwię i podtrzymuję swoję zdanie. Widocznie z innych rejonów jesteś, bo 2 miesiące temu w sąsiedniej wiosce poszło 9ha w kawałku za 3800 zł/ha. Zapytaj się teraz tego co go wziął z czego dołożył. Nie pierwszy nie ostatni taki przypadek w okolicy, także nie bądź taki pewien 🙂

jakie klasy gleby i jaki region ?

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Zmartwię Cię, jak wszystko jebnie to kupca ze świecą będziesz szukał

1674zł brutto

Nadal jest. Nie skorzystałem.

Byłem dwa dni temu pytać co i jak bo pewien pomysł do łba przyszedł.

Nie wiem czy w banku mnie w uja ładują czy co, ale w rok mam uzbierać faktury na 200tys.  W agencji byĺem to kazali na infolinię dzwonić.

Tylko że mam już wszystko na rok do przodu kupione i będzie problem po prośbie chodzić

gdzie sól kupowałeś ? 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Zmartwię Cię, jak wszystko jebnie to kupca ze świecą będziesz szukał

1674zł brutto

Nadal jest. Nie skorzystałem.

Byłem dwa dni temu pytać co i jak bo pewien pomysł do łba przyszedł.

Nie wiem czy w banku mnie w uja ładują czy co, ale w rok mam uzbierać faktury na 200tys.  W agencji byĺem to kazali na infolinię dzwonić.

Tylko że mam już wszystko na rok do przodu kupione i będzie problem po prośbie chodzić

U mnie chcieli żeby wpływy były na określonym poziomie. Chyba wyliczaja to jakoś że średniej z poprzednich lat. Ale i na to jest sposób. 

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Bez kredytu też idzie się rozwijać.

Przy obecnej sytuacji w rolnictwie raczej kredyt to nie jest powód do dumy, a nie wiadomo czy za jakiś czas nie będzie to powód do płaczu. Nie brakuje gospodarzy u których kredyt goni kredyt.

Życie... Nie każdy odziedziczyl kupę ziemi i innego kapitału, takie filozofie są trochę nie na miejscu bo każdy na inną sytuację

Kredyty dopóki są spłacane to nie widzę w nich nic złego, zresztą daje gruby hajs że większość tych co na forum piszą że nie mają kredytu albo na garnuszku u ojców albo też na kredycie ale trzeba na forum ego podbudować 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, XTRO napisał(a):

jakie klasy gleby i jaki region ?

gdzie sól kupowałeś ? 

U siebie lokalnie, cena dogadana wcześniej i słowa dotrzymał choć raczej coś dołożył do interesu lub na 0 wyszedł. Na sklepie 1810. 

Opublikowano
2 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Wolę spać spokojnie i nie być niewolnikiem banku,to jest moje zdanie i nie oceniam tu nikogo każdy robi jak uważa...

Sporo jest takich mądrych jak Ty, budowali domy za swoje bez kredytu. Finalnie wyszło tak, że ci co wzieli krechę wyszli lepiej jak ci co bali się ja brać.

To jest takie trochę średniowiecze. 

2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

nawet mi się nie chce tobie tłumaczyć czym pracuje i skąd to mam, bo nic ci do tego.

mogę ci jedynie powiedzieć że nie mam na sobie żadnego programu, milionowych kredytów i żadnych innych gówien i żyje mi się bardzo dobrze.

jak za sezon-dwa to wszystko jebnie to sprzedam wszystko w pizdu, ziemię oddam za 3800 i jadę na Bali ,a wy dalej jebcie na następne raty i płaczcie :] 

No i? On ma miliony kredytów spłacone, maszyny co nie rujnuja zdrowia kto lepiej wyszedł? 

Jesteś mało światowy, Bali było dobre jakieś 20 lat temu, teraz nic nadzwyczajnego 🤪

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Zetmar napisał(a):

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Może i tak. Ja nie widzę nic złego w kredytach, bardzo dobrze ze są, warto skorzystać jeśli ktoś potrzebuje, wszystko z głową, a nie ze kredyt bleeee, u wiązany w banku - to już nie jak dziecko gadka, tylko jak większość naszych dziadków. 

Znam osoby co pobrały ogromne kredyty kiedyś żeby zakupić pgr, teraz można powiedzieć że diamentowy strzał to był. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Znam osoby co pobrały ogromne kredyty kiedyś żeby zakupić pgr, teraz można powiedzieć że diamentowy strzał to był. 

A są tacy co nabrali, przyszedł kryzys i skończyli na sznurku ... Wszystko jest dla ludzi, ale niech potem nie latają po strajkach i nie ryczą, bo na raty nie ma ... Kredyt to ryzyko i trzeba o tym wiedzieć ...

• Confused 1
Opublikowano

No i im pomogli. Złotówkowym kredyciarzom wyśmiewanym przez frankowiczów nikt nie pomógł.

Ciekawe czy kiedyś nie będziemy kryptowaluciarzom pomagać. Taka bańka się kręci że głowa puchnie.

390 tys za 1 bitcoin

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A są tacy co nabrali, przyszedł kryzys i skończyli na sznurku ... Wszystko jest dla ludzi, ale niech potem nie latają po strajkach i nie ryczą, bo na raty nie ma ... Kredyt to ryzyko i trzeba o tym wiedzieć ...

Ja wziąłem ciągnik przed tym kryzysem i żyje jakoś?

No tak sznur nie wytrzymał mojej wagi. 

Ludzie boją się nawet brać finansowanie fabryczne na 0% no ich oszukają, to o czym ty rozmawiać z takimi. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ludzie boją się nawet brać finansowanie fabryczne na 0% no ich oszukają, to o czym ty rozmawiać z takimi. 

Taaak, niby 0% i obowiązkowe AC w towarzystwie ubezpieczeniowym producenta ... Na tym świecie nie ma nic za darmo dla zwykłego szarego obywatela ...

Nikt finansowania fabrycznego czy kredytu nie daje za darmo ... Zawsze są jakieś koszty, i teraz tylko od nas zależy czy potencjalne zyski będą większe niż te koszty ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
56 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Sporo jest takich mądrych jak Ty, budowali domy za swoje bez kredytu. Finalnie wyszło tak, że ci co wzieli krechę wyszli lepiej jak ci co bali się ja brać.

To jest takie trochę średniowiecze. 

No i? On ma miliony kredytów spłacone, maszyny co nie rujnuja zdrowia kto lepiej wyszedł? 

Jesteś mało światowy, Bali było dobre jakieś 20 lat temu, teraz nic nadzwyczajnego 🤪

jakie spłacone? ahaha

dla mnie rozpisanie sprzętu i kredytów na 5 osób to jest porażka i powód do wstydu, dla ciebie do dumy

na tym lepiej wyszedł? nawet mu nie może ojciec ziemii zapisać, tak na tym lepiej wyszedł

Godzinę temu, tommy66692 napisał(a):

Życie... Nie każdy odziedziczyl kupę ziemi i innego kapitału, takie filozofie są trochę nie na miejscu bo każdy na inną sytuację

Kredyty dopóki są spłacane to nie widzę w nich nic złego, zresztą daje gruby hajs że większość tych co na forum piszą że nie mają kredytu albo na garnuszku u ojców albo też na kredycie ale trzeba na forum ego podbudować 

ja nie mówię o kredycie rzędu 250 tysięcy który sobie spłacisz przez 5 lat, bo to jest mądry ruch

mówię o sytuacji gdzie kredyt spłaca się kredytem, lub maszyna za maszyną wjeżdża, a zaś ból

mądre pożyczki i programy to całkowicie innych świat, a tutaj była mowa o zapożyczaniu się żeby ulepszyć park maszynowy

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Taaak, niby 0% i obowiązkowe AC w towarzystwie ubezpieczeniowym producenta ... Na tym świecie nie ma nic za darmo dla zwykłego szarego obywatela ...

Nikt finansowania fabrycznego czy kredytu nie daje za darmo ... Zawsze są jakieś koszty, i teraz tylko od nas zależy czy potencjalne zyski będą większe niż te koszty ...

Parę złotych za AC np przyczepy to tam ch**... Wziąłem sobie na 50/50 i przez ten rok przewiozła tony i bardzo usprawniła robotę. prosty przykład

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Parę złotych za AC np przyczepy to tam ch**... Wziąłem sobie na 50/50 i przez ten rok przewiozła tony i bardzo usprawniła robotę. prosty przykład

Ale za to zapłaciłeś, nie ma cudów ... Nikt nie powiedział, masz maszynę, zarabiaj sobie a my za Ciebie zapłacimy ... Banki i handlowcy to nie są instytucje charytatywne wspomagające rolników ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jakie spłacone? ahaha

dla mnie rozpisanie sprzętu i kredytów na 5 osób to jest porażka i powód do wstydu, dla ciebie do dumy

na tym lepiej wyszedł? nawet mu nie może ojciec ziemii zapisać, tak na tym lepiej wyszedł

ja nie mówię o kredycie rzędu 250 tysięcy który sobie spłacisz przez 5 lat, bo to jest mądry ruch

mówię o sytuacji gdzie kredyt spłaca się kredytem, lub maszyna za maszyną wjeżdża, a zaś ból

mądre pożyczki i programy to całkowicie innych świat, a tutaj była mowa o zapożyczaniu się żeby ulepszyć park maszynowy

Czegoś nie rozumię 🤔 raz kredyt jest ok raz nie 🤔 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Czegoś nie rozumię 🤔 raz kredyt jest ok raz nie 🤔 

Cały czas w każdej mojej wypowiedzi pisałem że nierozsądny kredyt i kredyt który goni kredyt. Ok jest kredyt który spłacisz i który popchnie gospodarkę. A nie okej jest taki który bierzesz by kupić nowy ciągnik, a nie masz na ratę za 4 poprzednie 😉

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

To brać czy nie 🤔🤭😁

Jak dają to trzeba brać w każdym słowa tego znaczeniu😉

Edytowane przez Zetmar
Opublikowano
45 minut temu, slawek74 napisał(a):

To brać czy nie 🤔🤭😁

w twoim przypadku leki brać, bo chyba zapomniałeś, no i korepetycje z czytania ze zrozumieniem też brać.

22 minuty temu, kopin napisał(a):

załóżcie sobie temat o kredytach bo śmietnik robicie i nikt tu nic nie znajdzie w temacie

jak w każdym innym temacie, tutaj to jeszcze nic, przecież swojego czasu w temacie o cenach pszenicy 90% wypowiedzi albo i lepiej dotyczyło polityki

• Haha 1
Opublikowano

Propozycja na dzisiaj:

Saletra zaksan 1640

Mocznik drobna granula 1980

Fosforan 3119

Sol potasowa 1740

Kizeryt 1270

Ceny dobre czy nie bardzo? Nie mam nic na wiosnę jeszcze kupione i tak się zastanawiam czy kupować już czy czekać do samego końca, może potanieje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v