Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, jacek1296 napisał:

Sławek, co się z Tobą porobiło. Dlaczego mam nie dostać zwrotu? Utrata płynności z powodu vatu? No nie żartuj.

Czy dostaniesz zwrot vatu czy nie , to nie ma znaczenia , idąc na zakupy musisz wyłożyć cenę brutto , i jak pójdziesz kupić coś i będziesz miał w kieszeni czy na koncie pieniędzy na cenę netto , to nikt ci niczego nie sprzeda , także czy paliwo , nawozy czy jakieś inne maszyny to czy jest ktoś na vacie czy nie jest to musi wyłożyć kwotę brutto żeby mu ktoś wydał towar 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Finalnie to z kolacji będzie gówno.

Ale za kolację zapłacić musisz.

Opublikowano

Nie musimy.

Wiemy jedno.

Ty zapłacisz mi za owoce cenę brutto, ja Tobie za nawozy też brutto. A co sobie policzysz i odliczysz to już Twoja i skarbòwki sprawa.

Opublikowano
12 minut temu, tommy66692 napisał:

Ale finalnie kosztem jest ceną netto 

Dla firmy i dla vatowca netto  natomiast dla ryczałtowca  cena brutto jest kosztem i nie ma co dyskutować A cenniki powinny być uregulowane ustawowo że musi być brutto w nawiasie netto i to rozwiewa nieporozumienia 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

kredyty 2% to wspaniała sprawa, która uratowała wiele osób , oby było więcej kredytów z takim oprocentowaniem

Zgadzam się.
Ale te kredyty chyba mają 8-9%, lecz do odsetek dopłaca państwo i w efekcie Rolnik ma 2% odsetek.
Mam rację czy się mylę? Pytam serio
Jeżeli by tak było, to państwo dopłaca do % z jakich pieniędzy?

ktoś coś wie na ten temat?

Opublikowano
12 minut temu, Michall51 napisał:

Zgadzam się.
Ale te kredyty chyba mają 8-9%, lecz do odsetek dopłaca państwo i w efekcie Rolnik ma 2% odsetek.
Mam rację czy się mylę? Pytam serio
Jeżeli by tak było, to państwo dopłaca do % z jakich pieniędzy?

ktoś coś wie na ten temat?

Tak jak mówisz, mój jest chyba na ponad 9% ale ja płacę 2. Różnicę dopłaca ARiMR czyli my wszyscy. Teraz w lutym mają znowu być kredyty 2% dla tych co jesienią się nie załapali. 

Opublikowano
2 minuty temu, tommy66692 napisał:

Czemu niby 

Bo musisz jak najwięcej kupować rzeczy z VAT 23 żeby wyjść na plus w porównaniu z ryczałtem. A jak masz wydatki niezwiązane z rolnictwem to jesteś wydojony vacik

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Bo musisz jak najwięcej kupować rzeczy z VAT 23 żeby wyjść na plus w porównaniu z ryczałtem. A jak masz wydatki niezwiązane z rolnictwem to jesteś wydojony vacik

niczego nie musisz kupować  dla vatowca księgowo ostatecznie  vat nie istnieje 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, melon10641 napisał:

Jeszcze nie spotkałem nikogo kto byłby na vat i na minus. Znacie kogoś takiego? 

Masz wgląd do księgowości i wiesz ile byłby do przodu czy tyłu na RR? 

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

No to wiadomo ale cały czas coś się kupuje, maszyny, budowlanka 

2 minuty temu, Agrest napisał:

Masz wgląd do księgowości i wiesz ile byłby do przodu czy tyłu na RR? 

Jak to mówią fajnie być na vacie jak się ma ryczałtowca w domu 😁

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, melon10641 napisał:

Jeszcze nie spotkałem nikogo kto byłby na vat i na minus. Znacie kogoś takiego? 

kiedyś zabroniłem księgowej wnioskowania o zwrot Vat bez mojego polecenia  i czas leciał -zapomniałem po kilku latach wezwanie do skarbówki (a uzbierało się dużo) -pytanie "dlaczego nie odzyskuje vat-u "odpowiedz "bo nie lubię kontroli "w biurze konsternacja  i "to niech pan wniesie o zwrot bo kontrola i tak będzie "

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v