Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, bambrzwlkp1 napisał(a):

Ja uprawiam tylko swoje. A jeśli chodzi o zapomogi to tylko wyraziłem opinię i myślę, że kazdy byłby wstanie samemu zapracować na to żeby było opłacalne bez tych zapomóg a nie liczyć na to żeby ktoś mu dał. Co do końca życia będziesz liczył, żeby Ci ktoś dał? Chyba tak… bo tak bronisz tych zapomóg, że pewnie byś się spłakał jakby zabrali 😄

Płacz byłby wszędzie. 

Tysiące hektarów wyłączonych z produkcji bo ekologia, lub zrobione w pakietach dobrostany, wypasy itd. 

Uwolnienie tych hektarów przy obecnych możliwościach plonowania, miałoby katastrofalne skutki. 

Już dochodzimy do tego żeby karmić opasa samym ziarnem z odrobiną słomy, gdzie opas to przeżuwacz i zawsze był stworzony do zjadania trawy i odrobiny śruty zbożowej 

• Like 1
Opublikowano

Handlować na takie sumy z firmą o kapitale zakładowym 5 tys, to trzeba być nieźle zdesperowanym.

Firma z siedzibą w Poznaniu i do tego w biurze wirtualnym , pani prezes Valentina

Ale jak ktoś lubi hazard, to proszę bardzo

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Dziś zamówiłem trochę towaru. Ceny brutto.

Saletra  import 1480

Saletra Polska 1530

Mocznik import 1770

MackroGreen Speed 1420

Zamówiłem dwie saletry import i Polska zobaczymy czy jakaś różnica będzie. Zastanawiam się jeszcze nad RSM 32 ale to i tak będzie gdzieś w styczniu zamawiany.

Jak jest z tym rsm w mrozy nie skrystalizuje się ? Czy robisz go na 28 ?

Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Dziś widziałem jak do miejscowego obszarowca zajechały 3 auta takiego oto nawozu.. Spotkał się ktoś z taką firmą ?

https://galeinvest.pl/

Sól potasową siałem z tej firmy, na jesieni, pod zboża. Ciężko określić działanie ale pierwsza taka myśl po myciu rozsiewacza była taka, że chyba dobrze się rozpuszcza bo woda była aż czerwona.

Opublikowano (edytowane)

Ja się nie dziwię że taki importer zakłada spółkę na minimalną kwotę, to też działa w drugą stronę jeżeli oni wystawia fakturę i np im ktoś nie zapłaci to VAT i inne opłaty należy od tej kwoty do skarbówki zapłacić a państwa nie interesuje czy kontrahent się wywiązał czy nie, można go sobie skarżyć pozwem cywilnymi a taka spółka to zawsze jest furtka że można ogłosić upadłość i ponieść zawsze mniejsze koszta. Znajomi tak samo mieli firmę i wystawili faktury a zleceniodawca im nie zapłacił, mieli zwykła działalność i nie dość że zrobili robotę za darmo to trzeba było jeszcze odprowadzić vaty od faktur które wystawili, oczywiście kasy już nie odzyskali i trzeba było jechać za granicę tyrać by długi pospłacać.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Skrystalizuje. Potem albo mieszanie albo stawiać w cieplejsze miejsce. Ja mam możliwość z drugą opcja.

U mnie w mauzerach jest po ok 950 litrów zalane rsm32 , trza by kiedyś podolewać wody do pełna żeby trochę obniżyć stężenie 

Opublikowano
Godzinę temu, Tigon napisał(a):

Ja się nie dziwię że taki importer zakłada spółkę na minimalną kwotę, to też działa w drugą stronę jeżeli oni wystawia fakturę i np im ktoś nie zapłaci to VAT i inne opłaty należy od tej kwoty do skarbówki zapłacić a państwa nie interesuje czy kontrahent się wywiązał czy nie, można go sobie skarżyć pozwem cywilnymi a taka spółka to zawsze jest furtka że można ogłosić upadłość i ponieść zawsze mniejsze koszta. Znajomi tak samo mieli firmę i wystawili faktury a zleceniodawca im nie zapłacił, mieli zwykła działalność i nie dość że zrobili robotę za darmo to trzeba było jeszcze odprowadzić vaty od faktur które wystawili, oczywiście kasy już nie odzyskali i trzeba było jechać za granicę tyrać by długi pospłacać.

Firmy takie jak ten Gale nie są po to żeby ich oszukiwać, tylko po to żeby one oszukiwały. One już mają swoje metody na odzyskiwanie długów.

Firma zarejestrowana w jednym wirtualnym biurze w Poznaniu podstawowa działalność "Sprzedaż hurtowa metali i rud metali", na stronie internetowej podany adres drugiego biura wirtualnego w Warszawie. Ja chyba jestem już za stary, żeby na własne życzenie pchać się w potencjalne kłopoty i nie spać po nocach

Obszarnicy hipokryci ...ebani, najpierw strajkują przeciw importowi produktów rolnych z ukr a potem sami kupują nawóz importowany rosyjsko/ukraiński

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Handlować na takie sumy z firmą o kapitale zakładowym 5 tys, to trzeba być nieźle zdesperowanym.

Firma z siedzibą w Poznaniu i do tego w biurze wirtualnym , pani prezes Valentina

Ale jak ktoś lubi hazard, to proszę bardzo

Tyle to i ja wiem z internetów 😁 Chodziło mi o to, czy ktoś miał bezpośrednią styczność z tymi nawozami. No ale towar przyjechał, a odbiorca nie należy do tych, którzy są w stanie kupić kota w worku, jak co niektórzy z tego forum 😆  Co do kapitału zakładowego, to jedna ze spółek - córek tegoż obszarnika, także posiada kapitał 5 tyś, zł, a rocznie obraca tysiącami ton zbóż, rzepaku, kukurydzy. Skupuje, przechowuje, sprzedaje 😎

47 minut temu, jacor73 napisał(a):

Firmy takie jak ten Gale nie są po to żeby ich oszukiwać, tylko po to żeby one oszukiwały. One już mają swoje metody na odzyskiwanie długów.

Firma zarejestrowana w jednym wirtualnym biurze w Poznaniu podstawowa działalność "Sprzedaż hurtowa metali i rud metali", na stronie internetowej podany adres drugiego biura wirtualnego w Warszawie. Ja chyba jestem już za stary, żeby na własne życzenie pchać się w potencjalne kłopoty i nie spać po nocach

Obszarnicy hipokryci ...ebani, najpierw strajkują przeciw importowi produktów rolnych z ukr a potem sami kupują nawóz importowany rosyjsko/ukraiński

U nas żaden z obszarowców, a jest ich w promieniu 8 km. odemnie sześciu (takich od 1 tyś. do ponad 3 tyś. ha)  nie brał udziału w żadnym proteście. Tacy to się tylko śmieją z durnych chłopków.

Opublikowano
8 minut temu, boogie7 napisał(a):

(...)Co do kapitału zakładowego, to jedna ze spółek - córek tegoż obszarnika, także posiada kapitał 5 tyś, zł, a rocznie obraca tysiącami ton zbóż, rzepaku, kukurydzy. Skupuje, przechowuje, sprzedaje 😎

Ale  ten obszarnik na strajkach stał w pierwszym szeregu?🤭

Niski kapitał zakładowy, to jest po to, aby w razie wpadki wykiwać wszystkich kontrahentów. A kto z kim robi interesy, to  jego sprawa, a że później płacz i szukanie dookoła winnych, to już inna para kalosz.

Było pytanie o różnicę w cenie, ale jak widać cisza.

Opublikowano

Pisałem wcześniej że u nas żaden "duży" nie bawił się w jakieś protesty. Mają po 2 - 3 tyś. ha, po 700 dojnych ogonów, 10 ha. pod szkłem, to im krzywda się nie dzieje. Wracałem z roboty dziś, to widziałem że rozsiewali ten nawóz po rzepakach i po pszenicy. Rozsiewacze z tyłu czerwone, więc pewnie to sól była 😉

Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Tyle to i ja wiem z internetów 😁 Chodziło mi o to, czy ktoś miał bezpośrednią styczność z tymi nawozami. No ale towar przyjechał, a odbiorca nie należy do tych, którzy są w stanie kupić kota w worku, jak co niektórzy z tego forum 😆  Co do kapitału zakładowego, to jedna ze spółek - córek tegoż obszarnika, także posiada kapitał 5 tyś, zł, a rocznie obraca tysiącami ton zbóż, rzepaku, kukurydzy. Skupuje, przechowuje, sprzedaje 😎

U nas żaden z obszarowców, a jest ich w promieniu 8 km. odemnie sześciu (takich od 1 tyś. do ponad 3 tyś. ha)  nie brał udziału w żadnym proteście. Tacy to się tylko śmieją z durnych chłopków.

To u was małogospodarstw rodzinnych , skoro takie molochy

Opublikowano
5 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Ale  ten obszarnik na strajkach stał w pierwszym szeregu?🤭

Niski kapitał zakładowy, to jest po to, aby w razie wpadki wykiwać wszystkich kontrahentów. A kto z kim robi interesy, to  jego sprawa, a że później płacz i szukanie dookoła winnych, to już inna para kalosz.

Było pytanie o różnicę w cenie, ale jak widać cisza.

Tu trzeba sięgnąć do początków całej idei spółek. Niechby odpowiadali swoim majątkiem za dwa pokolenia w przód i w tył. Porządek by jakiś był.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Też mam odczucie że najwięcej zyskali duze gosp co oprócz samej roli mają skupy itp, faktury mieli pod wszystkie dopłaty, nawet na te pszenicę po 3 koła co dawno swoją sprzedali.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To u was małogospodarstw rodzinnych , skoro takie molochy

Było sporo pgr'ów, ale i tzw. rodzinnych po 100 - 250 ha. kilka się znajdzie. Reszta to głównie dwuzawodowcy, po 15, 20, 50 ha, w tym ja 😜

Opublikowano

Kurna i jak tu konkurować?

Po 23 latach gospodarzenia doszedłem z 19 do 53ha własności w kilkudziesięciu działkach ewidencyjnych co stanowi około 30 działek rolnych w 3 gminach...🤦‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Pisałem wcześniej że u nas żaden "duży" nie bawił się w jakieś protesty. Mają po 2 - 3 tyś. ha, po 700 dojnych ogonów, 10 ha. pod szkłem, to im krzywda się nie dzieje. Wracałem z roboty dziś, to widziałem że rozsiewali ten nawóz po rzepakach i po pszenicy. Rozsiewacze z tyłu czerwone, więc pewnie to sól była 😉

U mnie płacą za ziemię po 150-200 i jada w pierwszym rzędzie na proteście 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v