Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rok temu zamawiałośmy Blend Rotogran 7-20-30 (sól potasowa + fosforan amonu) to dopiero się źle rozsiewało na 27m jak będzie tak drobny jak mówisz to najwyżej przeproszę się z 15m rozsiewaczem i się rozsieje ;)

Opublikowano

Ale dziadujecie Panowie z tymi NPKami - zamiast kupić porządny wieloskładnik np YaraMila albo coś podobnego to tracicie hajs na szajs od januszuf biznesu którzy robią te blendy w szopach albo stodołach i potem się zastanawiacie jak i czym to rozsiać, kiedy się to rozpuści itd. No ale wiadomo: CCC i jest satysfakcja że wygrałem życie bo taniej o te 30-50 pln. Najśmieszniejsze jest że te nawozy często lecą przez dopasione rozsiewacze po 100-120k wiszące na traktorach po 500-600k. To tak jak u mnie na wsi gość w żniwa świeżym Fendtem 724 lata z dwoma starymi d47, oczywiście na bombach i z balastem 1800kg na przodzie. Żenua

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bizon1994 napisał:

Dojechała dzisiaj Lubofoska 4-12-12, w cenie 1300 netto

Nie opłacalne import 8 20 30 cena 2300 netto więc przeliczając na składnik to słabo to wychodzi

Opublikowano
2 godziny temu, bizon1994 napisał:

Kilka dobrych lat temu dawałem to ale efektów po tym nie było tylko dużo tańsze było.

Opublikowano
54 minuty temu, Fugeo napisał:

Skąd bierzecie wapno, jaki i po ile? Mi z morawicy ostatnio wycenili z dostawą 3900 brutto za patelnię. Dostawa do LPA.

Kto Ci tyle wycenił? Chłopaki tu z forum wożą, ale 250 km swoje nabija, to wielkiej różnicy raczej nie będzie.

Opublikowano
59 minut temu, Fugeo napisał:

Skąd bierzecie wapno, jaki i po ile? Mi z morawicy ostatnio wycenili z dostawą 3900 brutto za patelnię. Dostawa do LPA.

Dlaczego morawica? Mg masz wysoki? Rok temu miałem jazwicę 2700 za około 25t LRA.

Opublikowano
1 godzinę temu, Fugeo napisał:

Myślę, że to dość drogo. Napisz do mnie to wycenię ci dostawę tego wapna.

Opublikowano
3 godziny temu, bizon1994 napisał:

Jednak są jeszcze ludzie którzy patrzą na cenę nawozu , a nie na składniki ,  Poli 8 masz w tej samej cenie przeliczając na czysty składnik , do tego w tej lubofosce masz składnika rozpuszczalnego w wodzie tyle co kot napłakał . ale ważne że tony leżą na placu , a że ciula to warte to już inna bajka 

• Like 7
Opublikowano
Dnia 25.06.2024 o 11:36, skywalker89 napisał:

Może się łudzę, ale ja myślę, że najtańsze nawozy będą od września. 

To się łudzisz bo jeśli będą tańsze to marzec - kwiecień. 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Jednak są jeszcze ludzie którzy patrzą na cenę nawozu , a nie na składniki ,  Poli 8 masz w tej samej cenie przeliczając na czysty składnik , do tego w tej lubofosce masz składnika rozpuszczalnego w wodzie tyle co kot napłakał . ale ważne że tony leżą na placu , a że ciula to warte to już inna bajka 

A czytałeś skład tego nawozu? Który składnik jest bardziej rozpuszczalny w wodzie w Poli 8?

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Kilka dobrych lat temu dawałem to ale efektów po tym nie było tylko dużo tańsze było.

Rozumiem, że przed i po zastosowaniu wykonałeś analizę gleby i stąd te spostrzeżenia?

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, bizon1994 napisał:

A czytałeś skład tego nawozu? Który składnik jest bardziej rozpuszczalny w wodzie w Poli 8?

W polifosce masz wyrażnie napisane że jest 24%fosforu , z których 21% rozpuszcza się w wodzie , a 3% w kwasach , a rozpisz mi ten skład z lubofoski gdzie ci piszą że całkowitego fosforu zawiera 12% w tym 10% rozpuszcza się w wodzie i 11%rozpuszcza się w kwasach , co by dało nam 21% fosforu razem ,

Skład: NPK(S) 8-24-24(9)  Polifoska® 8 zawiera 8% azotu (N) w formie amonowej, 24% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym cytrynianie amonu i wodzie, czyli przyswajalnego w formie fosforanu jedno i dwuamonowego, w tym 21% rozpuszczalnego w wodzie. Nawóz zawiera 24% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, w formie chlorku potasu, czyli soli potasowej i 9% trójtlenku siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu.

ot (N) całkowity
4% azot (N) amonowy
12% pięciotlenek fosforu (P₂O₅) całkowity
10% pięciotlenek fosforu (P₂O₅) rozpuszczalny w wodzie
11% pięciotlenek fosforu (P₂O₅) rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu
12% tlenek potasu (K₂O) rozpuszczalny w wodzie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Fugeo napisał:

W tamtym roku na LZA przywozili po 2900, co prawda ten sam wozi kilka sezonów

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

To się łudzisz bo jeśli będą tańsze to marzec - kwiecień. 

A mam to w nosie. Na teraz na sciernie chyba dam czarnej kredy póki co, a pozniej mysle na 99% że bedzie taniej, się zdziwimy wszyscy bo caly czas probuje nam się coś wmawiać i nami manipulować.

Opublikowano
42 minuty temu, bizon1994 napisał:

Rozumiem, że przed i po zastosowaniu wykonałeś analizę gleby i stąd te spostrzeżenia?

Jak się rozsypał to b.długo to leżało nie rozpuszczone a co mówić o działaniu chyba na następny sezon ale sumienie czyste NPK się dało a analiz nie robiłem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v