Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Fanuel napisał:

Mysza jak możesz to daj namiar na ultra 8. 

2 godziny temu, Pcheella napisał:

Daj namiary na firmę która sprzedaj ten npk po 1490

1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Raczej 2490

Oczywiście  2490 , sory za wprowadzenie w błąd , Zamiast 1 nacisnąłem 2 . dobrze że to wychwyciliście 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem jak to wyłączyłeś ale z moich obliczeń wynika że ta ultra 8 powinna kosztować 2150 brutto żeby było ją sens kupic przy leczeniu soli lub Około 2350 przy liczeniu k k. 

Sol 1800 przy całym samochodzie. Więc kg wychodzi 3 zł. 300 *3 = 900 zł 

Dap 2860 brutto. Biorąc azot po 4 zł. Mamy 180*4=720.

2860-720=2140 

2140:460=4,65

Biorąc azot z ultry 80*4=320

Fosfor 200*4,65= 930

Sumując 930+320+900=2150 brutto 

W Korn kali nie patrząc na inne składniki potas wychodzi za 3,6 zł za kg. Więc te 180 zł trzeba dodać. 

Więc jak ty podałeś cenę netto 2490 za u8. To wychodzi prawie 2700 brutto. W porównaniu do soli 550 zł się przepłaca a do kk 370 zł. 

Dobrze liczysz tylko zle cyfry podstawiasz bo w jednym podstawiasz ceny brutto , a w innym ceny netto , w dodatku inne ceny niż z których ja robiłem porównanie . A że fajnie to rozpisałeś to jak byś mógł jeszcze to raz rozpisać przy tych cenach (wszystko jest brutto) i porównywałem do Korn Kali 

Korn Kali - 1446 zł brutto 

Dap- 2950 zł brutto ,   kontra ;

NPK 8-20-30  - 2490 zł brutto 

Takie ceny mam i jak byś to rozpisał i zrobił porównanie to było by fajnie 

Opublikowano

Liczyłem wszystko w cenach brutto. Oprócz tego npka co podałeś. 

Korn kali 1435 brutto 

Dap 2860 brutto 

Sol 1800 brutto. 

Ultra 8 2490 brutto. 

To i tak wychodzi koło 300-350 zł taniej niż kupując u 8.

Opublikowano

@slonju77 Myślę że napewno każdy forumowicz wie gdzie to jest u was, może warto by było chociaż województwo podać lub bliższą lokalizację.

@marekdron raczej pisał o cenie netto.

https://www.olx.pl/d/oferta/nawoz-npk-8-20-30-s-wyprzedaz-magazynu-cena-do-wyczerpania-zapasu-CID757-IDXMc4y.html

Lubicz npk 8-20-30 - 2600 zł brutto, 6-18-27 - 2400, saletra -1400 się ogłasza na olx, nie znam składu a nie dostępności, jak i jakości wszystko pewnie import.

Opublikowano
3 godziny temu, marekdron napisał:

Mysza103 daj namiary na ten NPK 8-20-30 po 2490 brutto

Dzwoniłem do SCANDAGRA to po 2490 ( w zależności od lokalizacji , może być deko taniej , a może być deko drożej),Niby mówiła że w tej cenie to co mają na stanie , a następne dostawy 100 zł drożej , ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby wtym czasie drożał ,  a w Agrolokunatomiast 2510 i też zależy od lokalizacji . Ceny tu i tu brutto 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Dzwoniłem do SCANDAGRA to po 2490 ( w zależności od lokalizacji , może być deko taniej , a może być deko drożej),Niby mówiła że w tej cenie to co mają na stanie , a następne dostawy 100 zł drożej , ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby wtym czasie drożał ,  a w Agrolokunatomiast 2510 i też zależy od lokalizacji . Ceny tu i tu brutto 

Jak mówią żeby brać bo drożej to znaczy że będzie taniej i chcą jak najszybciej opchnąć towar z wyższą marżą. Już nie pamiętacie jak było przed podwyżkami? Trzymali i niby brak dostępności...

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Korn kali 1435 brutto 

Dap 2860 brutto 

Sol 1800 brutto. 

Ultra 8 2490 brutto. 

Ja sobie policzyłem na ha jaka jest różnica

NPK 8-20-30 , dawka 400 kg x 2490= 996 zł/ha 

N-32

P-80

K-120  , 

Korn kali 300 kg (120K) x 1445 zł = 433,5 zł 

Dap -175kg (80,5 P) x 2940  zł = 514,5 zł 

Dap 175 (31,5 N) cena wyżej , razem 948zł/ha 

Wniosek taki że NPK siejąc 400kg /ha muszę wydać 996 zł , a siejąc mieszanką żeby składniki były takie jak w npk muszę za to wydać 948 zł/ha to różnicy mam dokładnie 48 zł/ha . Więc dalej obstaję przy tym że różnicy mam ok 50 zł/ha , a jeśli trzeba jechać 2 razy to ta różnica się zawęzi do paru złotych . Ty dap liczysz po 2860 , ja mam po prawie 100 zł drożej 

Licząc nawet tonami to taniej ok 130 zł/ tona , a u ciebie wychodzi 350 zł taniej przy mieszance

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał:

Korn kali 1435 brutto 

Dap 2860 brutto 

Sol 1800 brutto. 

Ultra 8 2490 brutto. 

Kto sprzedaje ultrra 8?

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Obdzwoniłem dzisiaj w kilka miejsc i takiej ceny nie mogę znaleźć,  co najmniej 40-50 zł na tonie drożej,  ale to pewnie przez położenie i koszt transportu 

Zapewne cena netto ? Ja mam propozycję na ultra 8-20-30 przepakowana w Polsce w NPK 8-20-30 w cenie 1490 

Tak przeliczyłem KK+ Dap , kontra ten NPK 8-20-30 to przy dawce npk-400kg/ ha , i tych samych składnikach kk i dapu wychodzi na korzyść ok 50 zł/ ha dla mieszanki 

I teraz tak dumam , czy jest sens brać 2 różne nawozy i bujać się 2 razy po polu czy zrobić to jednym rzutem ? Jazda 2 razy to pewnie ta różnica w cenie zniknie . 

W tamtym roku różnica była przeszło 200zł , to posiało się mieszankę 

Coś sie walnołeś z cena tej ultry, u nas 2230, więc corncali i dap wychodzi taniej do tego zasobności potasu mam wysokie można dać mniej corn cali , a wiećej fosforu ,dla zbilansowania składników

Opublikowano

Tak , już  pisałem że się walnołem i zamiast 2490 to napisałem 1490. U ciebie 2230 , ale to raczej cena netto , a ja podałem ceny brutto . Jakbym miał  ten NPK 8-20-30 w cenie 2230 brutto to bym brał bez zastanawiania się ten npk , choć jeszcze nie w tej chwili , tylko za jakiś miesiąc,  bo patrząc na światowe ceny nawozów to jednak tendencja jest spadkowa  

Opublikowano
22 godziny temu, slonju77 napisał:

U nas saletra 1350 brutto a chodzą słuchy że ma być taniej 

mówili że  w czerwcu ma spaść na 1200 brutto i poniżej

Opublikowano

Czyżby zagrywka żeby pozbyć się na szybko towaru bo szykują się duże obniżki ? 

Rynek światowy cały czas w dół a u nas jak zawsze na odwrót. Coś kombinuja. Albo budżet zaczyna się nie spinać i szukają kasy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Czyżby zagrywka żeby pozbyć się na szybko towaru bo szykują się duże obniżki ? 

Rynek światowy cały czas w dół a u nas jak zawsze na odwrót. Coś kombinuja. Albo budżet zaczyna się nie spinać i szukają kasy. 

Ja też tak uważam. Ceny npk są już zawyżone w tym momencie a sensownych powodów do podwyżek na świecie nie ma. Nie można dawać się wkręcić jak było z węglem czy z cukrem. W mojej okolicy w tym tygodniu jakiś handlarz po rolnikach chodził, żeby sprzedać wyjątkowo tanio polifoskę. Jaki miałby powód by tak jeździć? Jakby miało zdrożeć to by w domu siedział.

Opublikowano
1 godzinę temu, Młody1997 napisał:

Ja też tak uważam. Ceny npk są już zawyżone w tym momencie a sensownych powodów do podwyżek na świecie nie ma. Nie można dawać się wkręcić jak było z węglem czy z cukrem. W mojej okolicy w tym tygodniu jakiś handlarz po rolnikach chodził, żeby sprzedać wyjątkowo tanio polifoskę. Jaki miałby powód by tak jeździć? Jakby miało zdrożeć to by w domu siedział.

Bo ta wyjątkowa polifoska może okazać się wyjątkowym gównem tak jak kiedyś w okazyjnej cenie sprzedawali glean a okazało się ,że to kakao granulowane.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, miwigos napisał:

Ja myśle że NPK nie będą tańsze

Jak ludzie będą kupować po tych cenach dużo to pewnie że nie. Pomijając pewne odchylenia i zawirowania rynkami zawsze rządziły POPYT i PODAŻ. Jak nie będzie popytu to nie będzie handlarzy nawozów. Oczywiście to skrajna i nierealistyczna sytuacja ale tak by było. Zastanów się czy ty trzymałbyś swoje zboże dopóki nikt nie da ci oczekiwanej przez ciebie ceny? Ale to rolnicy są zazwyczaj "narwani" i biorą bez zastanowienia. Albo mają za dużo pieniędzy.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano

Za doby miesiąc żniwa , wtedy potrzebuje nawozy , bo sieje na ściernisko , do tej pory był to dobry ruch , więc juz zakupłem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v