Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Marl napisał(a):

Dawniej ( po 2010 r , nie liczymy 2012r ) była pszenica 620-650 brutto = saletra 1350 brutto. W sezonie wysiewu u lokalnych handlarzy bylo 1500 zl ( to już była przesada ).

Teraz pszenica 850-880 brutto = saletra 1600-1650 zl brutto.

Utrzymuje się proporcja 2:1 , dawniej tez tak było! Czyli cena nawozu nie jest jeszcze wygórowana.

Na telefonie nie chce mi się szukać postów z czerwca, gdy kilku  "wrozbitow" miało wizję saletry po 1000 netto. To bym ich rozliczył , hehe :)

Przesadą jest spekulować cenami zbóż i nawozów powinna być większa stabilność. Podobnie z maszynami jak widzą że w rolnictwie trochę lepiej windują ceny i Panie nic nie da rady z ceną zrobić ja sprzedaje po kosztach a jak sytuacja się odwróci to jednak wychodzi że można coś opuścić albo jak u konkurencji jest taniej 

Opublikowano
9 godzin temu, v11 napisał(a):

nie czarujmy rolnicy mieli i mają pieniądze a rząd o tym wie a budżet pusty więc kierunek zrozumiały 

Nawet jak mają to nie oznacza że nabiją kieszeń sprzedającym.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Serio azot tez masz kupiony na następny sezon , zastanawiam sie czy nie kupić corn cali

Potas jest dosyć stabilny w cenie, nie ma dużych wahań

Opublikowano
13 godzin temu, Peron napisał(a):

Dokładnie. Wciskają ludziom sieczkę, że masło jest drogie, bo rolnicy ponieśli wyższe koszty produkcji. Jakby rolnik miał cokolwiek do powiedzenia w kwestii ceny końcowej za swój produkt. Ale teraz jak by były jakieś protesty rolnicze, to będzie nagonka, że rolnikom się przecież opłaci, więc o co im chodzi?!

A nie opłaci się?

Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał(a):

Bardzo się opłaci się 

Gdyby było inaczej to na protestach były by tłumy, a ja dobrze pamiętam ilu nas było w Dorochusku. Zresztą tu też na af pluli na protestujących. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Gdyby było inaczej to na protestach były by tłumy, a ja dobrze pamiętam ilu nas było w Dorochusku. Zresztą tu też na af pluli na protestujących. 

A co to dało ? dopłaty do nawozów dały więcej szkody niz pożytku . Na strajki jada ci którym ciagle mało i to sie nie tyczy rolników tylko ale i nauczycieli , pielęgniarek , lekarzy itd 

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

A co to dało ? dopłaty do nawozów dały więcej szkody niz pożytku . Na strajki jada ci którym ciagle mało i to sie nie tyczy rolników tylko ale i nauczycieli , pielęgniarek , lekarzy itd 

Jakby nie strajk to byś nawet tych dopłat nie miał, nie rozumiem myślenia. 

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Brałeś drogie polskie nawozy? 

pisze wyraź nie że wspieram -nie grupę azoty bo to banda oszustów inieudaczników 

Opublikowano

Tylko te dopłaty podniosły ceny nawozów , w okolicy składy trzymały mocznik na tę okazje , bez dopłat były by prawdopodobnie 1 tys na tonie taniej , to był czas drogich zbóz wiec i bez dopłat by wiekszość rolników dała rade , a ci którym zabrakło kasy to wczesniej czy puzniej skończa produkcje 

4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Jakby nie strajk to byś nawet tych dopłat nie miał, nie rozumiem myślenia. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tam zapas tego rybiego mocznika pewnie jeszcze na 10 lat :)

a kalkulacja prosta 1 t to 250 kg=300 l oleju po niecałe 5 zł  do suszenia QQ nawet nie śmierdzi rybą bo już próbowałem jesienią więc azot za darmo albo paliwo za darmo No i trzeba odjąć na 4 t roboczo dniówkę bo to chwilę trwa 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał(a):

A wiec dobrze jest w rolnictwie . 

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Serio azot tez masz kupiony na następny sezon , zastanawiam sie czy nie kupić corn cali

Słuchaj RU to w zimę będziesz w kapciach chodził... Na sprzedaje bajek i potem znów konto zmieni

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Tylko te dopłaty podniosły ceny nawozów , w okolicy składy trzymały mocznik na tę okazje , bez dopłat były by prawdopodobnie 1 tys na tonie taniej , to był czas drogich zbóz wiec i bez dopłat by wiekszość rolników dała rade , a ci którym zabrakło kasy to wczesniej czy puzniej skończa produkcje 

Zboża tak, ale pomysl co miała branża mięsna. Ja wszystko co produkowałem to była wołowina. Produkcja zielonek to masa nawozów, a te patalachy rzucili ziarkarzom bo oni mogą w sumie i całą zimę traktory na drogach ustawiać 

• Like 1
Opublikowano

konto zmieniłem bo mnie takie ciule jak  wkurwiały i po napisaniu kilku słów zablokowali moje konto i co ? A teraz się podpuścić nie dam -a po śląsku ciul to właśnie określenie  pasujące ......

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał(a):

Zboża tak, ale pomysl co miała branża mięsna. Ja wszystko co produkowałem to była wołowina. Produkcja zielonek to masa nawozów, a te patalachy rzucili ziarkarzom bo oni mogą w sumie i całą zimę traktory na drogach ustawiać 

raz podwozem , raz na wozie 🙃 srednia wioleletnia dla bydła nie jest zła , daje się zarobić . 

16 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja nie narzekam . 

Opublikowano

Trzeba się liczyć, że azot podrożeje w przyszłym roku. Ja myślę że znów ceny będę najniższe w terminie: połowa maja- połowa czerwca. Jak się cena rzepaku utrzyma do żniw to zobaczycie jakie będą ceny wtedy

Opublikowano
51 minut temu, jarecki napisał(a):

Na wszelkie dopłaty narzekają ci, co pierwsi są w kolejkach z wnioskami.

• Like 1
Opublikowano

po wyborach na 99% będą tak naciskać na Brukselę że wprowadzą cła i wtedy stanieje- i to tyczy wszystkich nawozów -przy okazji wmówią ze droższe nawozy to mniejsze stosowanie bardziej eko i jest pozamiatane -chyba zostanę doradcą w tej sprawie bo motają się i szukają argumentów na podwyżkę czy wprowadzenie cła 

1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Na wszelkie dopłaty narzekają ci, co pierwsi są w kolejkach z wnioskami.

moim obowiązkiem jest skorzystanie z wszelkich dopłat nawet jeżeli mam kupić tylko dla dopłaty ni uja nie pozwolę by coś przepadło 

46 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

jest bardzo dobrze a może i jeszcze lepiej -patrząc na ceny dzierżaw które koledzy płacą 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał(a):

moim obowiązkiem jest skorzystanie z wszelkich dopłat nawet jeżeli mam kupić tylko dla dopłaty ni uja nie pozwolę by coś przepadło 

No tak, ci co mają bajońskie wynagrodzenia, też jest ich obowiązkiem brać socjal.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v