Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak ktoś ma dobre ziemie i mieszka w rejonie gdzie suszą nie dotyka to jasne że nie będzie narzekał na plony i nawożenie. Jak by raz dwa czy trzy lata z rzędu koszta były wysokie a plon mizerny to inaczej by pisali 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, GABBER85 napisał(a):

A co sie dzieje z wodą z opadów ? stoi w warstwie ~20 cm czy sie przemieszcza? PO COŚ  sie np głęboszuje  -  jedna praktyka zaprzecza drugiej, Na glebach lekkich piaszczystych z podłożem lekkim , wczesne N1 działa krótko i nie starcza do  późnych faz rozwojowych - widać po kolorze zboża przez miedzę 

Nikt nie daje w zbożu dużej dawki na N1 , jak chce osiągnąć dobry plon , chyba że dopiero co sieje pszenice

Opublikowano
22 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

A co sie dzieje z wodą z opadów ? stoi w warstwie ~20 cm czy sie przemieszcza? PO COŚ  sie np głęboszuje  -  jedna praktyka zaprzecza drugiej, Na glebach lekkich piaszczystych z podłożem lekkim , wczesne N1 działa krótko i nie starcza do  późnych faz rozwojowych - widać po kolorze zboża przez miedzę 

No wreszcie ktoś co patrzy na to z praktycznej strony a nie tylko jakieś książkowe teorie, ale to trzeba do lutego zaczekać wtedy w tematach pszenica rzepak są najlepsze rarytasy 😁

• Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

tylko  będa pytać czy  300 wystarczy na start... a jeszcze jak sie wyklaruje z Włodkiem i N pójdzie w dół na wiosne  to  zobaczysz jak w styczniu będą pytać o N3 i N4 na kuoss

Ja na start nigdy dużej dawki azotu nie dawałem , te co siane końcem września dostaną początkiem wiosny po 130-150 litrów rsm , to jest 54 - 63 kg N , więc mamy 27-32 kgN z saletry , i drugie tyle w moczniku , 

Wegetacja u mnie ma tylko pełzać , ale bez głodowania , potem będzie podane 250 litrów rsm ( 105 kgN)

Na te pszenice co siane w póżniejszym terminie co obecnie ma 1 liść , czy dopiero poszpilkowała , pójdzie 2 x 200 litrów rsm , tyle , a kto się cały czas dopytuje kiedy siać , ile siać ,co siać  to co taka osoba robi na gospodarce ? chyba widzi co mu się na polu dzieje i powinien robić według siebie , a nie według fofum z całego kraju , gdzie w jednym miejscu trzeba wjechać początkiem marca , a w drugim miejscu końcem marca, Druga sprawa jeden ma rośliny w stanie idealnym , gdzie poda inne dawki , a drugi musi trochę bardziej pogonić rośliny 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja drugi rok pszenicy nie mam, ale jak miałem to po rzepaku/buraku/fasoli szło (najkorzystniej w stosunku ilość plonu-jakość-i nie wyłożone) 2x 180l rsm32 i było zazwyczaj 7,5-8,5t, ale średnio bliżej prawie 8. W tym roku chcialem dopieścić jeczmien ozimy na browar m.in większa dawką azotu ale było to działanie bezcelowe. Była wczesna aplikacja rsmu w okolicy początku marca to po miesiącu było widać gdzie było dane a gdzie nie, bo nie wszędzie się dało wjechać. Ja jestem zwolennikiem wcześniejszego niż późniejszego dawania, mam przeważająco 3-4klasa ciezkie glinki i troszke 2klasy więc o wymywanie jakieś nie ma co się martwić. Daje już od kilku lat 1x rsm na rzepak 400-450l rsms i zostanę przy 1x na jeczmien jakieś 150l i jak ma być 7t to będzie bo już tak było. 

Na wysilanie się na pszenice i robienie parametrów nie mam ani czasu ani ochoty bo jakichs wiekszych pieniędzy z tego nie ma jak z 6-7t jeczmienia (oczywiście jak się zlapie dobry kontrakt i się z niego wywiąże)

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
14 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Ja drugi rok pszenicy nie mam, ale jak miałem to po rzepaku/buraku/fasoli szło (najkorzystniej w stosunku ilość plonu-jakość-i nie wyłożone) 2x 180l rsm32 i było zazwyczaj 7,5-8,5t, ale średnio bliżej prawie 8. W tym roku chcialem dopieścić jeczmien ozimy na browar m.in większa dawką azotu ale było to działanie bezcelowe. Była wczesna aplikacja rsmu w okolicy początku marca to po miesiącu było widać gdzie było dane a gdzie nie, bo nie wszędzie się dało wjechać. Ja jestem zwolennikiem wcześniejszego niż późniejszego dawania, mam przeważająco 3-4klasa ciezkie glinki i troszke 2klasy więc o wymywanie jakieś nie ma co się martwić. Daje już od kilku lat 1x rsm na rzepak 400-450l rsms i zostanę przy 1x na jeczmien jakieś 150l i jak ma być 7t to będzie bo już tak było. 

Na wysilanie się na pszenice i robienie parametrów nie mam ani czasu ani ochoty bo jakichs wiekszych pieniędzy z tego nie ma jak z 6-7t jeczmienia (oczywiście jak się zlapie dobry kontrakt i się z niego wywiąże)

Ponad 300zl więcej pszenica z parametrami drożej od jęczmienia na tonie. 

Im więcej azotu w jęczmieniu tym mniejsze białko i browaru niema. 

Opublikowano
59 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ponad 300zl więcej pszenica z parametrami drożej od jęczmienia na tonie. 

Im więcej azotu w jęczmieniu tym mniejsze białko i browaru niema. 

Póki co u mnie tego problemu nie ma i wyszło 6,5t po 980netto z podworka w lipcu 

Opublikowano
17 godzin temu, jan88 napisał(a):

tylko że jak dasz na początku marca to masz pszenicy po 9 ton z ha a później to juz spadek plonu

Podaj w Lutym, będziesz miał po 10 :D

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Co do wczesnego podania azotu na pszenicę. Wiosną tego roku podałem na części działki azot 1 marca, bo na resztę nie miałem szans wjechać bez rycia kolein. Na resztę może ze 3 tygodnie później. Różnica na pszenicy była widoczna przez cały okres wegetacji, a szczególnie podczas żniw. Sypała znacznie lepiej.

Jak myślicie, azoty będą jeszcze szły w górę?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Fugeo napisał(a):

Co do wczesnego podania azotu na pszenicę. Wiosną tego roku podałem na części działki azot 1 marca, bo na resztę nie miałem szans wjechać bez rycia kolein. Na resztę może ze 3 tygodnie później. Różnica na pszenicy była widoczna przez cały okres wegetacji, a szczególnie podczas żniw. Sypała znacznie lepiej.

Tylko to może przez to że tam gdzie mokro to roślina się dusiła i przez to nie rosła, a nie przez to że azot. Miałem jedna działkę pszenżyta, też na wiosnę było mokro, ale że to było 0.3ha tylko to ręcznie rozrzucilem azot, tylko co z tego, póki było mokro to i tak nie rosło, na innych działkach szło do przodu, było widać wegetację, a tam póki nie obeschlo to i tak w miejscu stało. Dobrze że później odrobiło, bo na innych działkach było już sucho a tam za to jeszcze trzymała się wilgoć.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v