Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, maniekc360 napisał:

Tak się zastanawiam jak lejesz opryskiwaczem na klinach? Masz opryskiwacz na GPS  czy jak? Bo jak jest zwykły opryskiwacz to jak robi nakładkę to na nakładce jest o 100% więcej azotu, a jak rozsiewacz robi nakładkę np 1m/15m to wychodzi 6%. Po opryskiwaczu na bank będzie leżało, a po rozsiewaczu jak operator np doda gazu i obniży rozsiewacz na podnośniku to praktycznie zniweluje nakładkę.

Napewno szybciej wywali po nakładkach rozsiewaczem jak po opryskiwaczu gdzie bez gps sekcje ręcznie wyłączysz wcześniej badz później. Przez tutaj niema co polemizować 😅

Opublikowano

Tylko w rozsiewaczu pneumatycznym jest możliwość zamknięcia całej strony czyli jak rozsiewacz 12m, to zamkniesz 6 m i i tak trzeba z traktora wyjść żeby to zrobić, a w opryskiwaczy z kabiny sterujesz.

Opublikowano
3 minuty temu, HISZPAN napisał:

Tylko w rozsiewaczu pneumatycznym jest możliwość zamknięcia całej strony czyli jak rozsiewacz 12m, to zamkniesz 6 m i i tak trzeba z traktora wyjść żeby to zrobić, a w opryskiwaczy z kabiny sterujesz.

W rauchu mds też jest możliwość zamknąć jedna stronę hydraulicznie 

Opublikowano

Mieliśmy amazone Jet 1201 12 m i siłownikiem hydraulicznym załączało się podawanie nawozu. Ale żeby zamknąć jedną ze stron trzeba było z tyłu na rozsiewaczu rozłączyć napęd.

Opublikowano

Ile rozsiewaczy tyle systemów.

Nawet rauch mds ma kilka opcji zamykania.

Ja mam na jeden wąż bo ta opcja m8 najbardziej pasowała. Dwa zaworki po jednym na stronę do zamykania.  Rozdzielacz w kabinie

Opublikowano
12 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

chyba dokladniej byloby takze po rozsiewaczu pneumatycznym?!

29 minut temu, HISZPAN napisał:

26 minut temu, tommy66692 napisał:

W rauchu mds też jest możliwość zamknąć jedna stronę hydraulicznie 

SULKY Ekonov + zmniejsza sam szerokość i proporcjonalnie  zmniejsza wysiew na każdą stronę osobno to chyba najbardziej rozbudowany rozsiewacz na rynku 

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Ile rozsiewaczy tyle systemów.

Nawet rauch mds ma kilka opcji zamykania.

Ja mam na jeden wąż bo ta opcja m8 najbardziej pasowała. Dwa zaworki po jednym na stronę do zamykania.  Rozdzielacz w kabinie

U mnie był rozdzielacz i go wyrzuciłem, dwa węże w dwa gniazda i z wyjsc hydrauliki sterowanie 

Opublikowano
45 minut temu, HISZPAN napisał:

Używamy takich i tam wszystko odbywa się z kabiny, sterowanie wyłączaniem każdej strony jest sprzęgłami elektrycznymi z pulpitu rozsiewacza. Tu akurat belka 24m podzielona jest na 4 sekcje, każda do wyłączenia oddzielnie W starszych modelach overuma też takie było ale przy belce 12m można było wyłączyć tylko prawą albo lewą stronę.

https://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/rozsiewacz/43585295/kongskilde-wingjet-4024-trailed-pneumatic-boom-fertiliser-spreader-24m.html

Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Rozsiewacz 18m, 9m na stronę. Zmniejszając obroty i zniżając rozsiewacz, ustaloną dawkę zamiast na te 18 czy 9 m, dajesz na np połowę tego, bo zmniejszenie prędkości wom minimalnie wpływa na grawitacyjne osypywanie się nawozu przez szczelinę na talerz rozsiewacza.

W opryskiwaczu sekcje 3 metrowe wydaje mi się że lepiej dozują rozkład.

Teraz dam przykład. Rozsiewacz i opryskiwacz 18m. Działka 21m. 

Zrób rozsiewaczem bez bajerów nawożenie by nie wywalić nawozu na dubla na 6 metrach, lub nie zostawić 3m bez nawożenia.

Oczywiście mogę jeden talerz ustawić np na szerokość 10m i zmniejszyć dawkę by było w miarę ok. Tylko więcej ustawiania jak siania.

Nie mam za cel przekonywanie kogokolwiek bo nie o to chodzi. 

Mi tak pasuje i tak robię, i sprzęt dobierałem takiej szerokości by był najbardziej pasowny do większości posiadanych działek. 

Rozumiem.  Bardzo mi się podoba równe podanie RSM od miedzy oraz w rogach działek... Akurat działka o szerokości 21m wychodzi na korzyść opryskiwacza, ale jakby miała 23m, to jak to zrobisz opryskiwaczem?

Opublikowano

18+6 lub 12+12, 9+15 m . Jak mi się podoba włączyć sekcje

Tylko 1m nakładki. 

Jeszcze jest opcja wyjścia z kabiny i manualnie zamknąć 1 lub 2 końcówki. Tylko wówczas komputer i tak wypchnie zadaną ilość cieczy przez pozostałe końcówki

Opublikowano

Nie zagłębiałem się w te funkcje. . Działki krótkie i małe 

Opublikowano
20 minut temu, v11 napisał:

jak skorygujesz wydatek o procentową ilość zamkniętych końcówek to wyjdzie jednakowo 

Musiałby zaworem od kompensacji ustawić tylko w danej sekcji. Chociaż już nie pamiętam, czy jak zamkniesz połowę rozpylaczy na sekcji to ciśnienie równomiernie rozejdzie się na wszystkie sekcje, czy tylko na tą z zamkniętymi.🤔

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

zamykajac recznie dysze wydatek rośnie na całej belce a ja myśle oczywiście o sterowaniu elektrycznym 

Właśnie się zastanawiałem czy rośnie na jednej sekcji  czy na belce. Byłem przekonany że tylko na tej jednej srkcji

Jeśli na całej belce to w sumie lepiej bo mogę wcisnąć na szybko -10% lub ewentualnie przeliczyć ile procentowo belki zamykam i wpisać chwilowo inny wydatek na komputerze... o ile to nie będzie 50m na długości pola, bo mam takie rozjeżdżające się i zjeżdżające ponownie w kilku miejscach

Opublikowano
1 godzinę temu, mike2145 napisał:

1470 zaksan agrolok,tanio coś mają 

Z kiedy ta cena? Miałem informacje że koło 15-20 miały być obniżki azotów i to może cena już po obniżce. Wychodzi niecale 1600 brutto to taniej niż import. Ta cena przy całym aucie?

Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Z kiedy ta cena? Miałem informacje że koło 15-20 miały być obniżki azotów i to może cena już po obniżce. Wychodzi niecale 1600 brutto to taniej niż import. Ta cena przy całym aucie?

Dziś dzwoniłem, tak całe auto 

Pulan pewnie tańszy jeszcze 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v