Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
małoroly2018 napisał:

57 minut temu, robi57362 napisał:

poli 6 3040 rsm 32 1615 saletra 1820 saletrzak 1560 saletrosan 1820 brutto

jaki to region takie tanie nawozy?

lubelskie salera 1950-2100

poli 6 3400

rsm 32 1850

no kurna tez lubelskie LLE Agro-Exped

Opublikowano

Szybciej rozsieje dwa razy , niz mam wysypywać z worka łopatą mieszać i ponownie ładować 

2 minuty temu, dantur96 napisał:

Dwa razy blisko pola to nie będę kombinował. Tylko szkoda trochę trawy bo będa trzy wjazdy to ślady napewno będzie znać 

Każdy przejazd w innym śladzie

Opublikowano

To i tak tego dokładnie nie wymiesza lepiej jechać dwa razy i będzie dokładniej i bez dodatkowej roboty.Lepiej chyba będzie jedynym jeździć śladem mniej strat. Że wsi jeden rok temu dwa razy łał gnojowicę raz w marcu później w kwietniu to brzydko strasznie pole wyglądało 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, raven18 napisał:

Ja mam ponad 5km, nie wiem czy to blisko czy daleko, dla mnie trochę daleko 😛 Myślałem podnieść 2bb nad rozsiewacz, zrobić małe dziurki i mieszać tak na bieżąco 

To ja 200 m na najdalszą łąkę 🤭😂😃

Opublikowano
10 minut temu, raven18 napisał:

Ja mam ponad 5km, nie wiem czy to blisko czy daleko, dla mnie trochę daleko 😛 Myślałem podnieść 2bb nad rozsiewacz, zrobić małe dziurki i mieszać tak na bieżąco 

Twierdzisz że to będzie dokładnie , dla mnie to partacwo

Opublikowano
miwigos napisał:

Szybciej rozsieje dwa razy , niz mam wysypywać z worka łopatą mieszać i ponownie ładować 

2 minuty temu, dantur96 napisał:

Dwa razy blisko pola to nie będę kombinował. Tylko szkoda trochę trawy bo będa trzy wjazdy to ślady napewno będzie znać 

Każdy przejazd w innym śladzie

ja na dalsze pola zawieszam 3 worki nad rozsiewacz, 2 kornkali i polidap, wkrętarka i otwornica 80mm i leci równo 2 do 1 i na końcu jak do próby kręconej trzeba z 50 kg upuścić bo na samym dnie słabo wymieszane jest, później leci równo

Opublikowano
23 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

5 km to zależy, dla c330 to dużo, dla trochę lepszego ciągnika niby mało, wymieszać nie zaszkodzi, nie tyle mniej roboty co przejazdów na polu

Kiedyś próbowałem to mi takie mieszanie nie wychodziło. Nierównomiernie wysiewalo. Na przykładzie saletry z mocznikiem było widać potem gdzie więcej mocznika poszło... Teraz jadę dwa razy. Mam blisko działki. 

• Sad 1
Opublikowano

Zależy jeszcze od rozsiewacza, w zeszłym roku mieszałem superfostat z solą potasową i w sumie sam nie wiem jak wysiało, różnic za bardzo nie było widać.

A znów kiedyś próbowałem wsiać trawę rozsiewaczem, mieszałem razem z saletrzakiem i się nie dało, nawóz wysiało a trawa została 🙃  

Opublikowano
21 minut temu, Badwolf napisał:

Kiedyś próbowałem to mi takie mieszanie nie wychodziło. Nierównomiernie wysiewalo. Na przykładzie saletry z mocznikiem było widać potem gdzie więcej mocznika poszło... Teraz jadę dwa razy. Mam blisko działki. 

Mieszkałeś saletrę z mocznikiem?

Opublikowano

Mieszałem w rosiewaczu normalnie pulan z pulrea. Mają podobną granule. Wogole mieszanie dwóch nawozów o innej granulacji to nie ma szans żeby sie wysialo rowno

Mieszałem w rosiewaczu normalnie pulan z pulrea. Mają podobną granule. Wogole mieszanie dwóch nawozów o innej granulacji to nie ma szans żeby sie wysialo rowno. Np weź sobie puknij pulan 32 makro z pulrea. Wiadomo że pulrea się szybciej wyśmieje bo jest mniejsza

21 minut temu, soltys48 napisał:

Mieszkałeś saletrę z mocznikiem?

Opublikowano (edytowane)

Nic się nie działo. Sypało się rozsiewalo, tylko działało wtedy nierowno. 

Jakbym potrafił to równo rozsiewać to bym robił tak dalej.

Właśnie o tym mówiłem że mieszane nawozy się nierówno rozsiewają. I masz rację że saletra cięższa. Widać to pięknie jak stoją bb obok siebie

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
23 minuty temu, Badwolf napisał:

Nic się nie działo. Sypało się rozsiewalo, tylko działało wtedy nierowno. 

Jakbym potrafił to równo rozsiewać to bym robił tak dalej.

Właśnie o tym mówiłem że mieszane nawozy się nierówno rozsiewają. I masz rację że saletra cięższa. Widać to pięknie jak stoją bb obok siebie

Ale po mięszaniu mocznika z saletrą robi się woda w rozsiewaczu po dłuższej chwili. Ciesz się że wysiać zdążyłeś

Opublikowano

Spróbuję z ciekawosci jak będę miał dalej mocznik, z małą ilością w jakimś pojemniku. Zostawić na trochę. Może dlatego że mam blisko działki? Nie wiem. Nie zaobserwowałem problemów z rozsiewaniem. W tym roku rzucałem osobno jak pisałem... Ale nawet na jedną działkę wtorek saletra, środa mocznik. Kolejna np środa saletra, dziś mocznik

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał:

Nie mylcie pojęć, nie ma Polifoski 7, jest 5,6,8 ale 7 nie ma!!!!!!! W żadnym cenniku nie znajdziecie takiej polifoski, to jest NPK z zawartością azotu 7% przepakowywany przez azoty, pochodzenie zapewne wschód

kizeryt 1700

saletrzak 1700

Pulan 1900

tu jest informacja

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v