Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślisz że prowadzenie firmy to jest twoje widzimisie? 

Zgodzę się z tym że zmieniłby mu się punkt widzenia wręcz o 180 stopni. Bo tak jak i on tak zarząd animexu - dbają o swoje podwórko.  Ale żeby rolnikom dać władzę w ubojniach, no to już lekka przesada. Równie dobrze dajmy zakłady zbrojeniowe ludziom mającym pozwolenie na broń czy drukarnie ludziom którzy czytają gazetę. Rolnicy są specami w swojej dziedzinie a zakłady specami w swojej. Kanalię bałbym się dać do lokalnej ubojni bijącej sztukę dziennie a gdzie animex.

Prowadzić firmę to nie jest tylko - obniżyć cenę o 30 groszy niech nastanie chaos. Są trudniejsze, są lepsze czasy i nic tego nie zmieni. Są zakłady które oszukują ale są też rolnicy którzy oszukują.

Opublikowano
12 godzin temu, Zarazraz napisał:

Myślisz że prowadzenie firmy to jest twoje widzimisie? 

Zgodzę się z tym że zmieniłby mu się punkt widzenia wręcz o 180 stopni. Bo tak jak i on tak zarząd animexu - dbają o swoje podwórko.  Ale żeby rolnikom dać władzę w ubojniach, no to już lekka przesada. Równie dobrze dajmy zakłady zbrojeniowe ludziom mającym pozwolenie na broń czy drukarnie ludziom którzy czytają gazetę. Rolnicy są specami w swojej dziedzinie a zakłady specami w swojej. Kanalię bałbym się dać do lokalnej ubojni bijącej sztukę dziennie a gdzie animex.

Prowadzić firmę to nie jest tylko - obniżyć cenę o 30 groszy niech nastanie chaos. Są trudniejsze, są lepsze czasy i nic tego nie zmieni. Są zakłady które oszukują ale są też rolnicy którzy oszukują.

Kanalia to może co najwyżej świnie na wadze liczyć bo z rolnikiem ani przedsiębiorcą to on nie ma nic wspólnego....

Opublikowano

Panowie, jakiś czas temu kupiłem prosięta i teraz będę sprzedawał jako świnie pośrednikowi, I tutaj pytanie, świnie mają kolczyk poprzedniego właściciel w lewym uchu, czy ja mam teraz założyć swój kolczyk w drugim uchu? Pytam w arimr to mówią żeby pytać pośrednika, posrednik zaś mówi że sam nie wie co mam zrobić, pomoże ktoś?

Opublikowano
36 minut temu, krzysiek277 napisał:

Panowie, jakiś czas temu kupiłem prosięta i teraz będę sprzedawał jako świnie pośrednikowi, I tutaj pytanie, świnie mają kolczyk poprzedniego właściciel w lewym uchu, czy ja mam teraz założyć swój kolczyk w drugim uchu? Pytam w arimr to mówią żeby pytać pośrednika, posrednik zaś mówi że sam nie wie co mam zrobić, pomoże ktoś?

Ile szt będziesz sprzedawał ?

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek277 napisał:

A co ma ilośc sztuk do oznaczenia?

W przypadku, gdy świnia została przemieszczona do siedziby stada innej niż siedziba stada urodzenia i przebywa w niej dłużej niż 30 dni, posiadacz świni jest zobowiązany dodatkowo oznakować to zwierzę poprzez wytatuowanie numeru identyfikacyjnego zgodnego z numerem siedziby stada, w której zwierzę przebywa powyżej 30 dni.  

Wszystkie przychodzące świnie na ubojnie z kolczykiem DK mają zrobiony tatuaż , w rzeczywistości kolczyk po 30 dniach jest nie aktualny musi być tatuaż w nowym gospodarstwie .Pytam dlatego jak małe ilości nikt tego nie będzie sprawdzał ,,papier przyjmie wszystko,,

Opublikowano
45 minut temu, krzysiek277 napisał:

ty tą swoją głupotą zadziwiasz  haha świnie kupiłeś to masz przemieść na swoj nr stada i tuczyć , są gotowe do sprzedaży masz kupca to trzeba się z nim dogadać  np.tatuaż 

wcześniej miałeś problem z bykiem gdzie go umieścić w stodole dla dobrostanu i z tego co pamiętam też pyskowałeś jak ci doradzali , moim zdaniem powinieneś go trzymać w piwnicy miał by cieplej i blisko do okopowych .

Opublikowano

Zesrali sie nie zgadali. Jak Swiniak ma 130 kg to choćby skały srały trzeba myślec o sprzedaży i czy będą po 4 zł czy 8 trzeba kupca szukać. Takie kocoboły to można w przedszkolu prawić. Z kazdym dniem wieprz rosnie i generuje koszty można przeciągnąc tydzień? Dwa max bo chyba nie myślisz że tuczniki będą miesiąc czasu stały w miejscu i nie generowały kosztów związanych z żywieniem. Myślcie...

• Like 3
Opublikowano
49 minut temu, Neveragain napisał:

Zesrali sie nie zgadali. Jak Swiniak ma 130 kg to choćby skały srały trzeba myślec o sprzedaży i czy będą po 4 zł czy 8 trzeba kupca szukać. Takie kocoboły to można w przedszkolu prawić. Z kazdym dniem wieprz rosnie i generuje koszty można przeciągnąc tydzień? Dwa max bo chyba nie myślisz że tuczniki będą miesiąc czasu stały w miejscu i nie generowały kosztów związanych z żywieniem. Myślcie...

Tutaj z Tobą częściowo zgodzę,tylko jest jedno ale, przy tuczu otwartym i standardowym żywieniu obecnie może generować straty, przy systemie zamkniętym generuje i tak jeszcze zyski,w tym przypadku wystąpić może inny problem brak miejsca dla świeżo odsądzonych  prosiąt , co do wagi to w naszym przypadku te 142 jest waga graniczna,więc jest jeszcze jakiś margines ok 14 dni

Opublikowano
1 godzinę temu, Neveragain napisał:

ci więksi owszem, ale jak ktoś sprzedaje na żywą to przeciąga w cholere i ciut ciut,  odemnie i okolicznych rolników bierze firma która nie potrąca nawet za te wyższe kg, ostatnio świnie wchodziły na wagę średnio 155 bo człowiek na cenę czekał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v