Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Neveragain napisał:

Nie wiem jak tam u Was u mnie powyżej 100 kg tuczniki przybierają 1,3- 1,4 kg na dobę.

Wszystko co ma dolew genetyki Pietrena ma ograniczone przyrosty pow 80 kg

Opublikowano
22 minuty temu, Neveragain napisał:

58 dzien tuczu srednia 106,6kg  wstawione w wadze 30,58 kg. Policz 

Dalej nie odpowiedziałeś czy prosięta to krzyżówka towarowa z Pietrenem, bo to ma kolosalne znaczenie 

Opublikowano
Dnia 24.01.2024 o 21:31, michal8011 napisał:

Kanalia to może co najwyżej świnie na wadze liczyć bo z rolnikiem ani przedsiębiorcą to on nie ma nic wspólnego....

Drogi znawco ludzi, Ubojnie , masarnie , a nawet supermarkety  powinny być w rękach rolników  tak jak to jest w cywilizowanych krajach patrz choćby Dania. Tylko w naszej bananowej republice Michałki oglądają tvp info i wierzą i ufają ze bedzie lepiej chrupiąc batony Jarki.

Rolnik to w dzisiejszych czasach przedsiębiorca, agrotechnik, weterynarz , ekonomista  i to najwyższej klasy. W żadnej branży jeden człowiek nie zna się na róznych branżach  jak rolnik, rolnicy świnio pasy dawno już wygineli, Ci co jeszcze są na rynku a zwłaszcza w świniach na swój osobisty rachunek to elita intelektualna  do tego twardziele z jajami niczym bizon na prerii. Więc chrup sobie dalej  Jarki przy Republice a kształtowaniem przyszłości zostaw ludzią do tego predystonowanym.

p.s drogi znawco na ostatnich protestach byłeś??? Pewnie nie bo i tak nic nie dają. Ja byłem,   na wiecu przemawiałem, ludzi zapraszałem , na bieżąco protest modyfikowałem, o rozlicznych wywiadach nawet nie wpominam. Bo wiadomo media z całego tłumu do wywiadu zapraszają zawsze najgłupszego  i największą niedojdę którzy z trudem świnie na wadzę liczą  

Opublikowano

Białko 16,5% zaczynamy kończymy 15 a nawet troszkę niżej. To żywienie na mokro ale w przeliczeniu na 88% SM to 40-44g na kg. Tutaj poza aspektami % składników  bardzo ważna jest homogennosć paszy, jednolitą pasze cis w konsystencji jogurtu świnie lepiej pobierają niż coś o konsystencji zlewek po myciu naczyń.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Neveragain napisał:

Białko 16,5% zaczynamy kończymy 15 a nawet troszkę niżej. To żywienie na mokro ale w przeliczeniu na 88% SM to 40-44g na kg. Tutaj poza aspektami % składników  bardzo ważna jest homogennosć paszy, jednolitą pasze cis w konsystencji jogurtu świnie lepiej pobierają niż coś o konsystencji zlewek po myciu naczyń.

To jakie białko jest dodawane , zwierzęce, czy roślinne bo to teoretycznie wychodzi ok 20 % w dawce Sr poekstrakcyjnej sojowej, jeżeli to jest zgodne z wcześniejszym Twoim wpisem o 70% udziale mokrej kiszonej kuku jeżeli dobrze kojarzę???,jeszcze jedno ile taka pasza ma energii bo to tutaj ma olbrzymie znaczenie 

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Krażą pogłoski o mozliwych podwyzkach, z drugiej strony pojawiła sie informacja że Rosja przechwyciła część europejskich kontraktów? na dostawe wieprzowiny do Chin. ciekawe czy to bedzie miało wpływ na  nasz europejski rynek? W USA cena wzrosła o 10 centów do 1,6$/kg

Opublikowano
2 godziny temu, Dontcry napisał:

7.5 brutto to okolo 6.97 netto okolo. Na te chwile realna cena przy kilku sztukach.

Gdzie znajduja sie dobrodzieje co daja ok 9 zł za E klase

Opublikowano
40 minut temu, Lukas210 napisał:

U mnie 6.4 tak że nwm gdzie ta realna cena przy kilku sztukach. Daj mi 6.8 i przysyłaj odbiorce na 60sztuk.

Jakby co to ustawiam sie w kolejce za Toba na nasteny tydzien oferuje ponad 100 szt[ przy takich cenach oczywiscie kasa przy wadze]

Opublikowano
9 godzin temu, GABBER85 napisał:

młp. ponoć po 6 zł

Tak cena kosmos 😁. Nie ma szan na podwyżki przez najbliższe 3-4 tygodnie raczej stabilizacja 🥲 . No ale w trzodzie to nic nowego kolejny dołek po fajnej górce 😁

Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Jakby co to ustawiam sie w kolejce za Toba na nasteny tydzien oferuje ponad 100 szt[ przy takich cenach oczywiscie kasa przy wadze]

Dołączę się z 45 szt. Może być 6,7 bo mam mniej 

Opublikowano

wczoraj obradowała rada do spraw wieprzowiny z ministerstwie rolnictwa poniżej krótkie sprawozdanie https://fb.watch/pUo-kyXrwS/

ogólnie to ta sama gatka co zawsze walka z ASF, program rozbudowy pogłowie trzody i brak wznowienia programu locha Plus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v