Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czym więcej skib tym większe opory , chyba lepiej wybrać mniej skib a większą szerokość na Skibę. Ostatnio widziałem jakiegoś dużego deutza jechał droga 5 skib to ostatni korpus sporo wystawał za traktor . Gość musiał jechać blisko krawędzi jak nie poboczem prawym kołem. Chwila moment i można zgarnąć samochód z naprzeciwka ... 

Opublikowano

5 skib to tylko z liniowaniem do obrotu i do transportu . Wtedy tak nie wystaje poza ciągnik. Ale długość i tak swoje robi. Na skrzyzowaniach trzeba uwazać bo przy skręcie zachodzi na przeciwny pas . Inni kierowcy o tym nie mysla tylko juz na skrzyzowaniu omijaja a potem się mogą zdziwić.

Bezorkowo dobrze zrobić jak brakuje wilgoci , żeby mocno nie przesuszyć gleby np. po pszenicy pod rzepak. Albo jak na wiosne trzeba wymieszac obornik.

Natomiast jak są łąki do przesiania , nowe dzierzawy ( czytaj. ugory) czy nawet kukurydza w monokulturze to wg mnie lepsza orka.

Opublikowano

Jakiej wielkości działki ? Bo duża ciężka obrotówka na małych działkach po hektarze wydaje się mocno upierdliwa. Tak samo przy przejazdach 5 skib dość mocno dusi na ciągnik a i cały tuz cierpi. Tak można zastosować koło transportowe ale patrząc na to jak się kombinuje z hederem od kombajnu wątpię żeby komuś się chciało co hektar przekładać pług na pozycję transport . 

Reasumując ja bym polecał duża 4 

Opublikowano
2 godziny temu, Banan3512 napisał:

5 skib to tylko z liniowaniem do obrotu i do transportu . Wtedy tak nie wystaje poza ciągnik. Ale długość i tak swoje robi. Na skrzyzowaniach trzeba uwazać bo przy skręcie zachodzi na przeciwny pas . Inni kierowcy o tym nie mysla tylko juz na skrzyzowaniu omijaja a potem się mogą zdziwić.

Bezorkowo dobrze zrobić jak brakuje wilgoci , żeby mocno nie przesuszyć gleby np. po pszenicy pod rzepak. Albo jak na wiosne trzeba wymieszac obornik.

Natomiast jak są łąki do przesiania , nowe dzierzawy ( czytaj. ugory) czy nawet kukurydza w monokulturze to wg mnie lepsza orka.

Ludzie faktycznie nie myślą że zachodzi przy zakręcie, ale jak skręcisz i zaleci na przeciwległy pas to już Twoja wina.

Ile teraz kosztuje pług 5 skibowy kuhna a ile akpil na hydraulice? 

Opublikowano
12 godzin temu, tomaszecki napisał:

Bierz 5 skib nie zastanawiaj się, mam akpila km180 i 150 koni daje radę na różnych glebach

CHYBA OD PIACHU PO ŻWIR. 4x50 korpusy to u mnie 150km potrafi zatrzymać na glinie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Banan3512 napisał:

Soltys sie wypowiedz. Zmieniles 4 na 5 ażur. Lepsze 5? Tylko Twoja Renata sztywniejsza o 195m . Bardziej do seri 7 mozna porownywać.

Moja 4 nie była dostosowana do tej Renaty.

Co do obecnej 5 to na początku była rozstawiona na 45 ja zmieniłem na 50. Wg mojego subiektywnego odczucia niewiele to zwiększyło zapotrzebowanie na moc. Następna sprawa to wydajność,4 choć największą nie dorówna 4 no i jeszcze jakość uprawy,lżej "rozbić" skiby 40 niż 50-przy założeniu że ciągnik ma orać na równą szerokość (5x40 i 4x50)

Transportu nie Masz co się bać. Dla spokoju duszy weź koło transportowe i

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, soltys48 napisał:

lżej "rozbić" skiby 40 niż 50-przy założeniu że ciągnik ma orać na równą szerokość (5x40 i 4x50)

jak ktoś ma gline i kluchy faktycnie się ciągną , przy przesypujący się za odkładnią ziemiach chyba nie ma różnicy

Edytowane przez konteno