Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi się nie zgadzały jak tl i b miałem powyżej 4.7 i 3.7 bo więcej nie wpisza🤣 teraz ok jest 4.5 i 3.4 jak w federacji. Za to mocznik jak kiedyś ideolo tak teraz ni jak do rzeczywistosci

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie do doświadczonych hodowców bydła mlecznego .. czy jest sens aby w tych czasach zacząć hodowlę bydła mlecznego ? Mam 20 mamek mięsnych i chciałbym je zlikwidować wstawiając krowy mleczne na początek 10 sztuk . Obora jest przejazdowa na 20 krów ( nieużywana), mam jeszcze dużą wiatę gdzie są mięsne krowy .Musiałbym tylko wyposażyć oborę w zbiornik , dojarkę itp. Mam sporo pastwisk , cała ziemia jest wokoło gospodarstwa , mógłbym od wiosny do jesieni je wypasać co ograniczy mi koszty , ze stanowisk bym przerobił oborę na głęboką ściółkę po dwóch stronach i wstawił drabiny paszowe zatrzaskowe aby krowy mógł łapać do dojenia .. opłaca się jeszcze iść w bydło mleczne .. ? Wiem że dużo gospodarstw się likwiduje zazwyczaj Ci co nie mają zastępców .. ja gospodarze sam z żoną i Ona też chętnie by mi pomogła .. 

Edytowane przez Szwargu
Opublikowano
no u mnie tłuszcz 2 miesiące temu z mleczarni przychodził 5.0 nawet a białko też się zdarzało 3.8 i się z federacja zgadzało. Niestety teraz są słabsze więc będzie obnizka😭
Opublikowano
49 minut temu, mate12345 napisał:

w mlekpolu dalej premie grudniowe? Kiedyś mlekowita trzymała się kilka gr za mlekpolem, teraz chyba spora różnica?

Zawszę były premie prócz grudnia 2022 i 2023

Opublikowano
29 minut temu, mate12345 napisał:

Chodziło mi o to czy za styczeń i luty dalej podobna cena jak grudniowa czy premia była jednorazowa jak w mlekowicie?

W mlekpolu listopad, grudzień, styczeń, luty ta sama cena. Przy dobrych parametrach przedział 25-50 tys. 2,30 netto 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, mate12345 napisał:

w mlekpolu dalej premie grudniowe? Kiedyś mlekowita trzymała się kilka gr za mlekpolem, teraz chyba spora różnica?

Mlekpol ok 20-25 groszy lepiej niż mlekovita ...

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

W mlekpolu listopad, grudzień, styczeń, luty ta sama cena. Przy dobrych parametrach przedział 25-50 tys. 2,30 netto 

To prawie 2.50 brutto. Jak dla mnie spoko. W sierpcu za styczeń może będę miał 2.10-2.15 brutto trochę ponad 25 tys zdane tl około 4.1 białko 3.55

Opublikowano
Sean_Layton napisał:

dostaliście resztę dotacji ? bo my na razie nie .

i pewnie prędko nie dostaniesz https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/doplaty-bezposrednie-i-ekoschematy-100-tys-rolnikow-dostanie-pieniadze-najwczesniej-za-dwa-miesiace-2502714?fbclid=IwAR04Br7NeEfT7XwVfLHXpV2u4m9MpJF_aLCE4jvpa35EnXWIe8AfueqXBic 🫣

Opublikowano

Ludzie czy wam całkiem odwala , dopłaty to jest taki "cukierek" dostajecie a po paru latach wam zęby wypadają . Teraz jest 4 % gospodarstwa za 10 lat będzie 20% nie liczcie na to ,  traktujcie to jako zadośćuczynienie ale nie róbcie z tego sposobu na życie . 

Jeśli tak dalej pójdzie to prawdziwi rolnicy nie będą składać nawet o dopłaty i to wiem z autopsji .... 

• Like 3
Opublikowano
12 godzin temu, robert1226 napisał:

Wątpię czy Ci wyjdzie tyle.

Za grudzień wyszło 2.11 a za przedział 25-35 jest chyba 3 gr dopłaty względem 15-25. Pożyjemy zobaczymy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v