Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

17kg tresciwej🙈u mnie moje krowy by srały wodą. 

Na 33l przepis u mnie to. 

1.5kg rzepaku. 1kg soji.4kg sruty zbożowej. 35kg kiszonki qq. Słoma na oko, sianokiszonka ile chcą, 150g dolmix bm lactan, dolmet 100g. I lizawka soli. Dojone 2x dnia

• Like 1
Opublikowano

Jaka wilgotność? Jak byś wziął w rękę i to rozsypał to byś widział co tam jest druga sprawa jak będzie mokra to ziarno zostanie strawione bez problemu. u ,mie kukurydza w zeszłym roku była bardzo sucha i dlatego jest problem

Opublikowano
MaloSypiam napisał:

1.5kg rzepaku. 1kg soji.4kg sruty zbożowej. 35kg kiszonki qq. Słoma na oko, sianokiszonka ile chcą, 150g dolmix bm lactan, dolmet 100g. I lizawka soli. Dojone 2x dnia

dolbuf-a czyli buforu nie dasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, MaloSypiam napisał:

nie mając paszowozu jakbyś rozdysponował dawanie soji i rzepaku? 

Opublikowano
3 godziny temu, MaloSypiam napisał:

I z tego masz średnia 33 że zbiornika?  Czyli 10 tys wydajności?  To ja chyba się nie znam albo twoje bele mają 40 białka. To jest poprostu złota dawka tania i efektywna 

Opublikowano

Nie mam paszowozu, ręcznie wszystko zadaję, kiszonke qq mieszam z rzepakiem, Soją i zborzem zgniecionym. Słomę i sianokiszonka osobno dostają. Nie wiem jakie bele mają parametry bo nigdy nie badałem ale wiem że próbowałem zwiększyć kiedyś srute o 1kg to już widoczna była kwasica. Buforow nie kupuje, najlepszy bufor to ślina i tego się trzymam. Aż mnie zdziwiło jak przeczytałem że 17kg ktoś daje samej tresciwej, dla mnie to szok. W tym tygodniu zasuszalem krowę przy 30l, w szczycie dają 45-50. 

Opublikowano
44 minuty temu, MaloSypiam napisał:

Nie mam paszowozu, ręcznie wszystko zadaję, kiszonke qq mieszam z rzepakiem, Soją i zborzem zgniecionym. Słomę i sianokiszonka osobno dostają. Nie wiem jakie bele mają parametry bo nigdy nie badałem ale wiem że próbowałem zwiększyć kiedyś srute o 1kg to już widoczna była kwasica. Buforow nie kupuje, najlepszy bufor to ślina i tego się trzymam. Aż mnie zdziwiło jak przeczytałem że 17kg ktoś daje samej tresciwej, dla mnie to szok. W tym tygodniu zasuszalem krowę przy 30l, w szczycie dają 45-50. 

No to śmiało mogę Ci powiedzieć że możesz zaprosić jakaś gazetę i opiszą ciebie wszędzie że posiadasz krowy które dają mleko z powietrza. Jeśli tak jest w co wątpię to gratuluję. Zapytam jeszcze raz jak przeliczysz krowy na mleko w zbiorniku to wychodzi ci 33 dziennie a 66 litry od każdej na dwa dni? 

Opublikowano

33 liczę średnia, mam sztukę co w szczycie laktacji przez 2miesiace daje po 45l a mam też taka co w szczycie daje 45l przez tydzień a potem spada. Jedyne co wiem ile białka ma to Soją 46% i rzepak 33%

Opublikowano
49 minut temu, MaloSypiam napisał:

33 liczę średnia, mam sztukę co w szczycie laktacji przez 2miesiace daje po 45l a mam też taka co w szczycie daje 45l przez tydzień a potem spada. Jedyne co wiem ile białka ma to Soją 46% i rzepak 33%

Jeśli krowa spada tak szybko  z mlekiem to nie ma się czym chwalić, 45 to nawet i pół roku po wycieleniu daje. Jeśli Ci tak to się doi to wątpię w te 33 średnią 

Opublikowano
10 godzin temu, kampl napisał:

Nawet lepiej albo mądrzej niż z paszowozem 

10 godzin temu, kampl napisał:

Czemu jak przy całym?  To jest tylko 2kg na sztukę. Nawet jak jest krów dużo to ile to trwa? 5minut?  Przy stadzie na uwięzi to właściwie jedyne rozwiazanie

Nie wiesz co mówisz. Pakuję na małym stadzie wszystkie składniki do paszowozu (poza premią tym co są po wycieleniu) i jest wszystko rozdane na raz, szybko i wygodnie. I zdrowotność stada i wydajność się dziwnym trafem poprawiła.

Opublikowano
10 godzin temu, redbull napisał:

polecicie jakąś firmę do korekcji racic na podlasiu albo jakiej nie polecacie

Procare u mnie robili i jestem zadowolony oni z Łomży więc bliżej do Ciebie mają niż do mnie to taniej Cię wyjdzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v