Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mają dział do by się popisać w tpr to normalne, że chcą wypaść korzystnie hehe.

Nie chce zachwalać bo raczej daleko do tego, by było w Sierpcu top na skalę kraju, ale uważam po prostu, że im więcej mleczarni tym większa konkurencja dla molochów . Niech idzie każdy do polmleku czy mlekowity to ciekawe czy dalej będą batalie cenowe i przymykanie oka na parametry . A co do wymagań to tak jak wyżej koledzy piszecie czyli są jak wszędzie, a że część skupów przyzwyczaiła do tego by było aby białe to chyba można trochę podpiąć pod patole tej branży?

• Like 1
Opublikowano

No nie wiem, w zeszłym roku mógłbym się zgodzić ale w tym to jest i trawy i qq. A ci najwięksi mają jeszcze całe haldy paszy z zeszłego bardzo suchego roku a najgorzej to mają ci mali

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, vodz napisał:

No nie wiem, w zeszłym roku mógłbym się zgodzić ale w tym to jest i trawy i qq. A ci najwięksi mają jeszcze całe haldy paszy z zeszłego bardzo suchego roku a najgorzej to mają ci mali

ile gospodarstw przebadałeś pod kontem zapasu paszy? czy to tylko twoje teorie z Zapomnianej Wioski pod Kamieniem? 100 tys hodowców mlecznych w PL a ten będzie oceniał ich zaopatrzenie w pasze paszy no nie moge

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, vodz napisał:

Gdzie jest to jest. Są obszary punktowe że pogoda sprzyjała ale większość wysuszyła na wiór. W tym temacie nie raz było pisane. Jednych zalewało a innych wysuszało na wiór. Wystarczy wejść na olx i zobaczyć po ile sprzedaja kukurydzę na kiszonkę. Albo wystaw że dowieziesz wyslodki po 3500. Telefony od rana do wieczora będziesz miał a nawet i w nocy. U mnie od jakiegoś tygodnia każdy już dokarmia krowy pełną parą. A niektórzy nawet zamknęli na oborze. A mamy łąki torfowe które powinny być zielone i wegetacja trwać przy takich temperaturach. Ale ze od prawie dwóch miesięcy deszczu nie widać to nawet torfy uschły. Kolega ma bardzo mało paszy więc doszedł do wniosku że nie będzie dokarmiał narazie. Później się żalił że wycieliło mu się 6 sztuk. A mleko zamiast w górę iść o te 300-400 litrów to spadło o 50. No ale jego sprawa co robi

A druga sprawa to może i wkoncu odbija się czkawka mleczarniom to że nie zapewniały odpowiedniej ceny za mleko i dużo gospodarstw po prostu likwidowało. Było pudrowanie nosa tym że dostawców coraz mniej a mleka coraz więcej bo akurat statystyki trafiały na sezon pastwiskowy.  A i bardzo dużo mleka skupują z zagranicy. Więc bilans się zgadzał. A tu susza zrobiła się we wschodniej części Europy i nie ma skąd mleka przywieźć. I kurtyna opadła 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
Opublikowano

Osobiście wolę, aby ceny mleka wystrzeliły w górę w następnym roku i to dopiero w maju...

Jak zaczną teraz, to nie zobaczycie sianokiszonki tańszej jak po 300/350zł. A z ceną sianokiszonki wszystko pójdzie w górę 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Tak jak było już pisane "gdzie jest tam jest " nie wszędzie jest paszy u nas nie jest ciekawie bo trawy schną,sierpień praktycznie bez deszczu i początek września tak samo .Lipiec był jak najbardziej ok ale czerwiec i maj suche .Co prawda trochę więcej paszy niż w zeszłym ale i tak trzeba dokupować już 100 belek mam zamówionych po 170 zł od gospodarza niedaleko mnie bo mu ziemi doszło i ma nadwyżkę . A im dalej na wschód województwa (warmińsko mazurskie) tym dużo gorzej kukurydza pokoszona bo w kolano . Na Kurpiach pousychane wsio, paszy nie mają .Podlasie też susza . Więc z tym nadmiarem to możesz mówić o Południu Polski ale już centrum i wschód to nie jest tak wesoło . Z tego co wiem to Grajewo i okolice sporo gospodarstw się likwiduje bo brak paszy ani sianokiszonki z traw ani z kukurydzy 

• Like 1
Opublikowano

Czy mógłby ktoś potwierdzić ... 

Info z dziś mleko z Piątnicy ( sobota , niedziela i święta) jest sprzedawane na przerzut do lidera nr 1 i lidera nr 2 ( wiadomo o jakie mleczarnie chodzi) 

Podobno 50 groszy zarobku na sprzedaży ma mleczarnia .... 

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, vodz napisał:

Hmm. Bo ci mali robią pryzmy na parę miesięcy. A jak się zaczyna wiosna to codziennie zielonka. A w sumie jak widzisz mała pryzme to nie znaczy to to jest dla tego rolnika mały zapas. Lol. Duży rolnik duża pryzma, mały rolnik mała pryzma

A tak w temacie kukurydzy. To miałem 4m wysoka.  Wszystko w okolicy wyschniete idealne do zbioru. A u mnie zielona w najlepsze. Coś dziwnego.  Także kukurydzy mam zapas fajny. Poza tym że mi ptaki 1 pryzme rozjebaly i chodzę wściekły w sumie to z własnej głupoty i lenistwa bo nie chce mi się przy tym kombinować jak to ratować. Zaś trawy katastrofa. Zebrałem siano na pryzme. Tak schnelo.  A baliki z pierwszego pokosu zaraz mi się skończą. I co najgorsze przegapiłem sprawę jak mi proponowali dzierżawę 5ha dobrej łąki w jednym kawalku a teraz już po fakcie...

Opublikowano
5 godzin temu, Akardin napisał:

Czy mógłby ktoś potwierdzić ... 

Info z dziś mleko z Piątnicy ( sobota , niedziela i święta) jest sprzedawane na przerzut do lidera nr 1 i lidera nr 2 ( wiadomo o jakie mleczarnie chodzi) 

Podobno 50 groszy zarobku na sprzedaży ma mleczarnia .... 

Musieliby po 3.5 zł zapłacić. A ci znawcy od przerzutu siedzą jak mysz pod miotłą. Więc bardzo możliwe że tak jest. Ot cała polityka ,,liderów”. Dać innym zarobić w ch.j kasy bez roboty , zamiast zachęcić własnych dostawców solidna ceną za mleko do zwiększenia produkcji. Widać rzeczka mleka wyschła ze wschodu i zrobił się problem 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.08.2024 o 21:18, Mateusz1q napisał:

a bierzesz pod uwagę taki przypadek, że mleczarnia kupując mleko tylko od swoich od rolników może spieniężyć produkty i płacić 2zł, ale dzięki temu że kupi ten przerzut i też na nim zarobi to może dołożyć rolnikom i płacić 2,05 bo akurat wpadł kontrakt na dobry eksport a nie da się zwiększyć produkcji w krótkim okresie. Ja to bym chciał cię zobaczyć jak zarządzasz takim zakładem bo pisać na forum to łatwo 

Jaki widzisz coraz więcej informacji na temat drogiego przerzutu. To nie uważasz że głupota jest kupować tak drogi przerzut tylko po to aby dołożyć parę groszy swoim dostawcom? ( o ile wogole coś dołożą ). Jak dla mnie to jest działanie na szkodę spółdzielni. Wzmacnia się solidnie konkurencyjne spółdzielnie. A co za tym idzie dostawców tych spółdzielni. Więc wtedy rolnicy też mają solidną konkurencję za płotem. Jawne niszczenie spółdzielni i swoich dostawców. Nie może tak być że przerzut kupuje się drożej niz  mleko od swoich dostawców. Patologia jest że ktoś sprzedając mleko i nic więcej z nim nie robiąc ma lepszą cenę niż ktoś kto to kupi i musi przerobić. Skoro jest taki drogi przerzut to niech ,,lider” sprzedaje mleko po cenie przerzutu i dostawcom dołoży po kilkadziesiąt groszy zamiast je przerabiać i płacić ochłapy. Jak prawda się okaże że liderzy skupują mleko z Piątnicy z kilkudziesiecio groszową przebitka to rolnicy powinni tych liderów na taczkach wywieźć 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jaki widzisz coraz więcej informacji na temat drogiego przerzutu. To nie uważasz że głupota jest kupować tak drogi przerzut tylko po to aby dołożyć parę groszy swoim dostawcom? ( o ile wogole coś dołożą ). Jak dla mnie to jest działanie na szkodę spółdzielni. Wzmacnia się solidnie konkurencyjne spółdzielnie. A co za tym idzie dostawców tych spółdzielni. Więc wtedy rolnicy też mają solidną konkurencję za płotem. Jawne niszczenie spółdzielni i swoich dostawców. Nie może tak być że przerzut kupuje się drożej niz  mleko od swoich dostawców. Patologia jest że ktoś sprzedając mleko i nic więcej z nim nie robiąc ma lepszą cenę niż ktoś kto to kupi i musi przerobić. Skoro jest taki drogi przerzut to niech ,,lider” sprzedaje mleko po cenie przerzutu i dostawcom dołoży po kilkadziesiąt groszy zamiast je przerabiać i płacić ochłapy. Jak prawda się okaże że liderzy skupują mleko z Piątnicy z kilkudziesiecio groszową przebitka to rolnicy powinni tych liderów na taczkach wywieźć 

prawo popytu i podaży. są rekordowe ceny masła przerzut drożeje. wszyscy jakby zaczęli sprzedawać przerzut to byłby tani. Jakby twoja mleczarnia pół roku temu produkowała masło z taniego przerzutu na magazyn i teraz go rekordowo spienieżala to byś się cieszył, ale jakie to ryzyko. wszystko zależy od kadry zarządzającej. Jeden fakt jest niezaprzeczalny. na rynku lokalnym i w UE trochę mniej mleka i zaraz cena może skoczyć. ale weź wytlumac to obszarnikom którym 100 sztuk mało i muszą produkować więcej i więcej. podpuszczają ich firmy obsługujące a cała branża na tym cierpi.

Opublikowano
11 godzin temu, Mateusz1q napisał:

ile gospodarstw przebadałeś pod kontem zapasu paszy? czy to tylko twoje teorie z Zapomnianej Wioski pod Kamieniem? 100 tys hodowców mlecznych w PL a ten będzie oceniał ich zaopatrzenie w pasze paszy no nie moge

Oceniam to co widzę na co dzień, w zeszłym roku była nędza u nas i w ościennych powiatach w tym roku jest dobrze tyle w temacie. Także od tych 100 tys gospodarstw możesz odjąć te kilkadziesiąt z powiatu sierpeckiego, płockiego itd

Opublikowano

Zaraz zaraz, to w Mlekpolu niby był jakiś kosmiczny wzrost skupu mleka i miałoby być im za mało więc dokupują? Poza tym Mlekpol chyba szczyci się tym że przerabia mleko wyłącznie od swoich dostawców, przynajmniej coś takiego kiedyś słyszałem...

https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/mlekpol-zadowolony-z-pierwszego-polrocza-ma-wystarczajaca-ilosc-mleka,260457.html

Nie klei się to z tym artykułem.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, vodz napisał:

Oceniam to co widzę na co dzień, w zeszłym roku była nędza u nas i w ościennych powiatach w tym roku jest dobrze tyle w temacie. Także od tych 100 tys gospodarstw możesz odjąć te kilkadziesiąt z powiatu sierpeckiego, płockiego itd

Co najwyżej parę tys z naciskiem do 3 tys albo i mniej. Jakby w 3 czy 4 powiatach miało być kilkadziesiąt tys gospodarstw mlecznych to co w pozostałych ponad 300 powiatach? Chyba że masz na myśli kilkadziesiąt gospodarstw. Ale to wtedy trochę mało jak na kilka powiatów 

Opublikowano
41 minut temu, radekz200 napisał:

chcesz opuścić polmlek?

Możliwe że tak. Kumpel oddaje do mlekowity praktycznie te same litry i jest 70 gr różnicy to są ogromne pieniądze w skali roku za tą samą robotę 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v