Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

2.3?

Rozmawiałem z jednym z największych   dostawców to 2.15.  Mniejszy taki 60-80 tys 2.00 .

Co do ogólnej ceny , to rozmawiałem ostatnio z człowiekiem "z terenu mleczrskiego" to twierdzi ,że o lutego obniżki i trzeba się na kryzys szykować..  ale mleczarnie narazie cicho siedziały po to żeby nie bylo na koniec roku dużo rezygnacji..

Ale ile w tym wszystkim  prawdy to się okaże. 

U nas grupa 2.2 miała w listopadzie chyba. 

Opublikowano
27 minut temu, krzychu121 napisał:

A czemu nagle giełdy europejskie są brane pod uwagę ? Jak my tam  eksportujemy prawie tyle  co nic bo Niemcy, Francja czy Hiszpania itd sami zapychają swój rynek. Od zawsze była brana pod uwagę nowozelandzka fonterra bo oni dużo do Chin i Azji eksportują. Tak samo i Polska. 

Do Chin jak widzę to jedzie tyle co do Czech a odbiorca numer jeden są Niemcy. 

Ale jak przerzut jest po 2.5 to może i być giełda z Kongo, czy nawet z Księżyca.

Opublikowano
15 minut temu, MlekpolLover napisał:

Do Chin jak widzę to jedzie tyle co do Czech a odbiorca numer jeden są Niemcy. 

Ale jak przerzut jest po 2.5 to może i być giełda z Kongo, czy nawet z Księżyca.

Rolnikiem jesteś?

• Haha 1
Opublikowano

Piszecie że giełdy w górę ok zgadzam się ale proszę sobie przeliczyć spieniężenie. Na serze żółtym nadal jest 1.8zl-1.9zl eksport. Na maśle i odtłuszczonym 2-2.1zl eksport od tych cen należy oddać 20% kosztów działalności.  Przerzut od 15grudnia do 8 stycznia był max po 1.6zl litr teraz max 1.85zl. Tak jak kolega pisał wyżej największym odbiorą naszych produktów są Niemcy!!! 

Opublikowano

To jak nic wszystkie mleczarnie kredyty zaciągają żeby dopłacać dostawcom do wyższej ceny. A już Sierpc czy Ryki ktore że tak powiem na serze stoją to muszą ogromne kredyty brać skoro spieniężenie sera to 1,8-1,9 zł odjąć 20 % kosztów. To wychodzi 1,45-1,55 zł. A Sierpc i Ryki płacą po 2,2 netto. Doprowadza do bankructwa te spółdzielnie 

Przed chwilą, Troker1979 napisał:

I coś towar chyba słabo schodzi. Była przedwczoraj instruktorka i wspominała że nam Mlekpolowcom solidne, rekordowe paczki szykują.

Już dostałem. Taka jak wszystkie. Może trochę większa 

Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał:

To jak nic wszystkie mleczarnie kredyty zaciągają żeby dopłacać dostawcom do wyższej ceny. A już Sierpc czy Ryki ktore że tak powiem na serze stoją to muszą ogromne kredyty brać skoro spieniężenie sera to 1,8-1,9 zł odjąć 20 % kosztów. To wychodzi 1,45-1,55 zł. A Sierpc i Ryki płacą po 2,2 netto. Doprowadza do bankructwa te spółdzielnie 

Już dostałem. Taka jak wszystkie. Może trochę większa 

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem eksport na kraju konfekcja wychodzi trochę lepiej. Co do strat to poczekajmy aż Wasze spółdzielnie wrzucą sprawozdania za ubiegły rok. Wtedy okaże się kto jak sobie poradził. 

5 minut temu, Marcin133 napisał:

O nasz szary konsument nie wytrzymał...biedne mleczarnie muszą dokładać do interesu

Szary szary. Polecam oglądać Jarosława Malczewskiego (o)ceny rolnicze i liczyć liczyć nie wierzyć w te ploty od somsiada.  

• Like 1
Opublikowano

Każdy wie jak sprawozdanie wygląda. Co trzeba wpisać i robić żeby wyszło tak jak trzeba. Idąc twoim tokiem rozumowania to skoro spieniężenie sera jest na poziomie 1,8-1,9 zł za granicą a u nas musi być dużo wyższe żeby to wszystko się pokryło i rolnik dostał cenę 2,2 netto . To już dawno powinno nas zalewać tanie mleko i produkty z za granicy. Skoro za granica tak tanio a u nas drogo. I opłaca się produkować u nas. Jak narazie to tylko cyferkami wszyyscy operują ale nikt nie udowodnil że przerzut jest faktycznie po te 2,5 czy 1,8 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Rolnikiem jesteś?

Tak. Jestem. Na dodatek z tą niespotykaną jak widzę umiejętnością wejścia na stronę KOWR i sprawdzenia co się w świecie dzieje. 

Lecę już stąd, bo patrzę że tu co drugi to pisać jeszcze umie ale z czytaniem to gorzej. Lepiej niech ta ziemia w dzierżawę idzie bo się marnuje. Albo niech jaki miastowy na tym eko ziemniaki posadzi.

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Każdy wie jak sprawozdanie wygląda. Co trzeba wpisać i robić żeby wyszło tak jak trzeba. Idąc twoim tokiem rozumowania to skoro spieniężenie sera jest na poziomie 1,8-1,9 zł za granicą a u nas musi być dużo wyższe żeby to wszystko się pokryło i rolnik dostał cenę 2,2 netto . To już dawno powinno nas zalewać tanie mleko i produkty z za granicy. Skoro za granica tak tanio a u nas drogo. I opłaca się produkować u nas. Jak narazie to tylko cyferkami wszyyscy operują ale nikt nie udowodnil że przerzut jest faktycznie po te 2,5 czy 1,8 

Kup sobie jakiś raport rynkowy to będziesz miał czarno na białym 1,7-1.8 zł. A jak ci szkoda to idź jakiegoś Mietka zapytaj 😜 

2 godziny temu, grzesiu napisał:

Piszecie że giełdy w górę ok zgadzam się ale proszę sobie przeliczyć spieniężenie. Na serze żółtym nadal jest 1.8zl-1.9zl eksport. Na maśle i odtłuszczonym 2-2.1zl eksport od tych cen należy oddać 20% kosztów działalności.  Przerzut od 15grudnia do 8 stycznia był max po 1.6zl litr teraz max 1.85zl. Tak jak kolega pisał wyżej największym odbiorą naszych produktów są Niemcy!!! 

Kłamstwa wierutne ... Wiesiek małorolny pod Kościołem co innego gadał !!! 

Opublikowano

A mnie zastanawia tylko jedno... Jak to jest z tą Piatnicą? Dla czego oni potrafią utrzymać tą wysoką cenę a wy nie? Chyba jestem na forum od 2008 czy też 2009 roku i od tamtej pory cały czas słyszę, że Piątnica nie ma racji bytu i że to niedługo odbije się dla nich czkawką. Chyba już 3 czy 4 ,,kryzys" w mleczarstwie nastąpił, a oni cały czas lepiej płacą.

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, karol091193 napisał:

A mnie zastanawia tylko jedno... Jak to jest z tą Piatnicą? Dla czego oni potrafią utrzymać tą wysoką cenę a wy nie? Chyba jestem na forum od 2008 czy też 2009 roku i od tamtej pory cały czas słyszę, że Piątnica nie ma racji bytu i że to niedługo odbije się dla nich czkawką. Chyba już 3 czy 4 ,,kryzys" w mleczarstwie nastąpił, a oni cały czas lepiej płacą.

Bo zbudowali MARKE i płacą najlepiej w Europie ale do tego potrzeba mądrych ludzi a jak większość mleczarni za szczyt sukcesu uznaje produkcje jak najwięcej nieważne że pod marką własną sieci handlowej to jest jak jest 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Witamy przedstawicieli spółdzielni na af którzy się uaktywniają jak trzeba na siłę obniżki robić 

Czekamy jeszcze na przedstawicielstwo niemieckiej gazetki dla polskich postępowych rolników 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, Mateusz1q napisał:

Bo zbudowali MARKE i płacą najlepiej w Europie ale do tego potrzeba mądrych ludzi a jak większość mleczarni za szczyt sukcesu uznaje produkcje jak najwięcej nieważne że pod marką własną sieci handlowej to jest jak jest 

Mają zaufanie konsumenta. Dostawcy trzymają poziom. Kupuje Skyr z Piątnicy to zawsze jest taki sam. Od konkurencji coraz to inaczej smakuje. Mam wrażenie, że jak coś robią to na serio. Niewiele ale wystarczy żeby być numerem 1. 

Opublikowano
39 minut temu, karol091193 napisał:

Ich tęgie głowy  nie dadzą rady przetrawić Piątnicy ,niestety

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, MlekpolLover napisał:

Mają zaufanie konsumenta. Dostawcy trzymają poziom. Kupuje Skyr z Piątnicy to zawsze jest taki sam. Od konkurencji coraz to inaczej smakuje. Mam wrażenie, że jak coś robią to na serio. Niewiele ale wystarczy żeby być numerem 1. 

To że mają najlepsze produkty to raz. Dwa że nie produkują tego tyle żeby prosić sieci  handlowe aby wzięły od nich towar. Tylko to sieci zabiegają aby mieć ich produkty na półce. Trzy nie produkują pod marką własną sieci tylko promują swój produkt. Cztery dobrze negocjuja ceny. Serki z mlekpolu są droższe niż z piątnicy a cena dla rolnika to kilkadziesiąt groszy więcej w piątnicy. Pięć to nie inwestują ogromnych milionów tylko po to aby móc sobie wręczyć medal . Sześć. Tam wszystko jest przemyślane. A każde oszustwo skutkuje wywaleniem. Nie ma świętych krów . I tak można jeszcze długo 

• Like 6
Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

To że mają najlepsze produkty to raz. Dwa że nie produkują tego tyle żeby prosić sieci  handlowe aby wzięły od nich towar. Tylko to sieci zabiegają aby mieć ich produkty na półce. Trzy nie produkują pod marką własną sieci tylko promują swój produkt. Cztery dobrze negocjuja ceny. Serki z mlekpolu są droższe niż z piątnicy a cena dla rolnika to kilkadziesiąt groszy więcej w piątnicy. Pięć to nie inwestują ogromnych milionów tylko po to aby móc sobie wręczyć medal . Sześć. Tam wszystko jest przemyślane. A każde oszustwo skutkuje wywaleniem. Nie ma świętych krów . I tak 

Chyba tak. Dlatego cenie sobie współpracę. 

Opublikowano
19 minut temu, PolandOnion napisał:

Ja tych dwóch panów widzę tu co kilka tygodni/miesięcy tylko po to żeby pisać że idą obniżki. Zaraz znikną i pojawia się gdzieś pod koniec marca pisać to samo.

Następny yntelygent. Piszesz że słyszysz o podwyżkach a ten o obniżkach 😅😅😅😅😅😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v