Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po gorzowskich dalej dużo odstaje a miejscami już wieche puszcza więc dużo już nienadgoni . 

Ja mam sporo zapasu kiszonki z traw i nie bawię się w te gorzowskie . Lepiej posiać kukurydzę w optymalnym terminie i nie martwić się czy podchodzi . U nas jeden jest co na wszystkich ornych działkach sieje trawy później kukurydza . Wygląda to na tą chwilę masakrycznie . Gdzie było trochę wilgoci to placami kukurydza ponad 2 metry ma ale to może 10% działek reszta do kolan 🤷🤷🤷

Opublikowano

Kukurydza jest roślina dnia krótkiego do tego czasu buduje czesc wegetatywną po dniu przesilenia letniego zmierza ku jak najszybszego wydania kolejnego pokolenia czyli zapylenia kolby i wydania plonu więc opóźnione siewy trudne wschody itd nawet przy tych opadach i temperaturach nie nadgonią straconego czasu. 

Opublikowano
11 godzin temu, grzesiu napisał:

Kukurydza jest roślina dnia krótkiego do tego czasu buduje czesc wegetatywną po dniu przesilenia letniego zmierza ku jak najszybszego wydania kolejnego pokolenia czyli zapylenia kolby i wydania plonu więc opóźnione siewy trudne wschody itd nawet przy tych opadach i temperaturach nie nadgonią straconego czasu. 

A parę postów do tyłu twierdziłeś że Podlasie ma ogromną suszę. To jak to jest ? 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnie 3 tyg w mojej okolicy spadło około 50l a wcześniej przez jakieś 7 tyg 10l. To za ciekawie raczej nie było a nawet i nie jest przy tej temperaturze. 2 ha odsiane na glinie kukurydzy bo nie wzeszła siana 1 maja

Edytowane przez mate12345
Opublikowano (edytowane)

Friesland Campina chce utrzymać dostawców, a taka Piątnica kombinuje co zrobić z mlekiem przy wzroście dostaw od nowego roku o 11%. Ratują się przerzutem. Zapytajcie w oddziale Lydera Kościan gdzie mleko UHT magazynują. Podobno plac przyjmie wszystko.

Lubiłem kupować Desery ryżowe z OSM Czarnków w pobliskim sklepie Dino, ale to co zrobiła mlekovita ze składem i smakiem "Czarusia" po przejęciu tego zakładu woła o pomstę do nieba. 

Zobaczcie sprawozdania Zott, Hochland jakie miliony zysku robią na polskim rynku. 

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano
1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

Friesland Campina chce utrzymać dostawców, a taka Piątnica kombinuje co zrobić z mlekiem przy wzroście dostaw od nowego roku o 11%. Ratują się przerzutem. Zapytajcie w oddziale Lydera Kościan gdzie mleko UHT magazynują. Podobno plac przyjmie wszystko.

Lubiłem kupować Desery ryżowe z OSM Czarnków w pobliskim sklepie Dino, ale to co zrobiła mlekovita ze składem i smakiem "Czarusia" po przejęciu tego zakładu woła o pomstę do nieba. 

Zobaczcie sprawozdania Zott, Hochland jakie miliony zysku robią na polskim rynku. 

Piątnica ma 11 procent wzrostu? Skąd te info ? Wiem że żałują że wzięli nowych ale aż tyle ? Co będzie dalej jak jeszcze kilka molochów się buduje 

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Piątnica ma 11 procent wzrostu? Skąd te info ? Wiem że żałują że wzięli nowych ale aż tyle ? Co będzie dalej jak jeszcze kilka molochów się buduje 

11 procent za 1 kw. źródło sprawozdanie Zarządu za 2023r. W kraju podają 5% wzrostu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mr1997 napisał:

Wiadomo nie wszędzie równo padało ale w skali kraju na pewno mniejszy problem niż w ubiegłym roku 

U mnie Świętokrzyskie Czerwiec 108 litrów a w Lipcu 75 do tej pory

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
2 godziny temu, mate12345 napisał:

Nie pamiętam żeby w moich okolicach było tak sucho jak w tym roku, panowie po ile u was słoma z pokosu, średnio 70 zł za belę na podlasiu 

45 za belę w tamtym roku i chyba w tym roku podobnie, też podlaskie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v