Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale się temat rozwinął o szkole😁 Też coś przekaże u nas w gminie też została jedna szkoła doinwestowana ostro. A dzieci u mnie autobus odbiera ze schodów😉 Niestety trzymanie szkół w małej obsadzie mija się z celem. 

Edytowane przez Marcin133
  • Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Pawel29 napisał(a):

Kto zniósł pracę domowe w szkołach podstawowych? Tusk ma przykaz z zachodu że ma u nas być tak wyuczone młode pokolenie żeby nadawali się do szparagów u Niemca.

Narazie to u nas nie ma komu pracować i to się nie zmieni także na szparagi nikt nie pojedzie chyba że za większą kasa 

10 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Parodie to Ty masz w głowie moje dzieci uczyły się bardzo dobrze na wsi i teraz gdy poszli do innej szkoły gdy tą zamknęli, prace domowe to było nieporozumienie tak jak cały system nauczania w naszym kraju, i tak u nas też szkoła była po remoncie były nowe komputery drukarki 3D sala gimnastyczna nowa ale nikt tego nie będzie utrzymywał dla 20 osób, przenieśli cały sprzęt do jednej szkoły a budynek sobie stoi i będzie przekształcony w coś innego. I daj sobie już spokój z tymi głupotami że w małej klasie będzie więcej razy pytany bo to pic na wodę, ja widzę zmiany na plus że dzieci tam poszły do większej szkoły, a dzieci twoje chyba są niezbyt chętne do nauki skoro tak ich musi wszystko motywować bez odbioru bo nie ma z kim dyskutować

Ja byłem za zamknięciem u siebie szkoły i jeszcze przed zamknięciem przeniosłem dzieci. Po miesiącu powiedziały ze w życiu nie chcieliby wrócić do tamtej 

Opublikowano
29 minut temu, RusiL napisał(a):

Jest faktura z mlekpolu

Ponad 20tyś. Tł 4.5 bi 3.72 2.51zł brutto VAT 

Pisali że mlekovita kilkanaście groszy za mlekpolem a w mlekovicie wyszło 2,63 zł brutto tyle że na ryczałcie (to wychodzi z 5 gr więcej)przy takiej ilości i praktycznie takich samych parametrach ( i tak płacą tylko do 4,5 i 3,6).

Opublikowano
13 godzin temu, Vee napisał(a):

Ale serwis Gea mam ogarnięty i bardzo blisko, w moich stronach nikt tego Merlina nie użytkuje 

No to zdecydowanie plus.

Ile sztuk w doju rekomendują na robota gea?

Mój Merlin jak pracował jeszcze solo to doił 72 sztuki 36 kg i 13-15 % czasu wolnego

Opublikowano

To bardzo ładnie doi ten Merlin .

Na gea max 60 sztuk, ale to wiadomo że wydajność gra tu główną rolę. 

Czy zamontowałbyś robota drugi raz gdybyś miał wybór, czy jednak wróciłbyś  do hali??

Nie masz problemów z bakteriami? Słyszę z mleczarni takie opinie że na robotach bywają takie problemy.

A i powiedz mi jak daleko  masz zbiornik na mleko od robota?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, lamboEVO100 napisał(a):

Pisali że mlekovita kilkanaście groszy za mlekpolem a w mlekovicie wyszło 2,63 zł brutto tyle że na ryczałcie (to wychodzi z 5 gr więcej)przy takiej ilości i praktycznie takich samych parametrach ( i tak płacą tylko do 4,5 i 3,6).

Mlekpol płaci do 4.7 i 3.7

Opublikowano
1 godzinę temu, Vee napisał(a):

To bardzo ładnie doi ten Merlin .

Na gea max 60 sztuk, ale to wiadomo że wydajność gra tu główną rolę. 

Czy zamontowałbyś robota drugi raz gdybyś miał wybór, czy jednak wróciłbyś  do hali??

Nie masz problemów z bakteriami? Słyszę z mleczarni takie opinie że na robotach bywają takie problemy.

A i powiedz mi jak daleko  masz zbiornik na mleko od robota?? 

Na hali na pewno można taniej wydoić mleko.

Roboty dużo więcej płynów pobierają.Nadoctowy,dipping dosyć wodnisty i przez to dużo go idzie.To wszystko koszta.Do robota to musi na pewno stado być przygotowane tzn,nie kulawe,w miarę szybko oddające mleko krowy z dobrymi wymionami i dużym potencjałem genetycznym.Jak masz pokrzyżowane tylne strzyki to zapomnij,że podłączy.Roboty od zbiornika mam ok 8-10 m licząc po długości lini mlecznej.

Czy wstawiłbym jeszcze raz wiedząc co teraz wiem....trudno powiedziec.Jak lubisz rutynę i przebywanie z krowami,albo masz ludzi,którzy Ciebie bez problemu zastąpią w oborze,to nie idź w roboty.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

Zgadza się. Za listopad w mlekowicie wyszła wam więcej bo dostaliście premię a u nas bez zmian i stąd u was te 5 groszy więcej. Do listopada w mlekpolu było 5-10 groszy więcej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v