Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bronił wam ktoś zakładać czy nie było stać żeby wydać od reki 30 tys? Kto by pomyślał jacy hojni się znaleźli. Płakać będą że prąd drogi, że węgla nie ma ale nie zrobią nic tylko będą stękać że inni mają. Typowe Polaczki zazdrosne. Już napisałem. Miałem alternatywę płacić dużo za prąd pod widzimisię polityków albo montowac foto. 

4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

one on ma prąd za darmo bo założył na starych zasadach i całe społeczeństwo mu się dokłada do tego że ma darmowy magazyn i sobie odbiera zimą. no i taki chłop będzie chwalił jakie to super foto ja wysiadam

Jezus się znalazł Panowie. Chytre społeczeństwo korzysta a on jeden własnymi rencami z własnej kieszeni pół narodu wykarmi. Nie oddzywaj się już bo pier**lisz bzdury. Akardin przynajmniej rozumie temat i ma sens ta jego opinia

• Like 1
Opublikowano

Właśnie o to chodzi. Elektrownie jak pracowały tak musz  pracować bo to nie kuchenka gazowa że w ciągu sekundy można sobie moc zwiększyć lub zmniejszyć. Unia ( Niemcy ) zmusiły nas do zakładania tego badziewia (paneli ) pod pretekstem zielonej energii. Państwo musiało obiecać że odbierze i zapłaci za ten prąd lub będzie robiło za darmowy magazyn. W dzień panele produkują prąd i sieć musi go odebrać. Elektrownie jak pracowały tak pracują więc prąd z nich idzie w ziemię bo mamy go za dużo. Kto za niego płaci ? Oczywiście podatnicy. W nocy nagle nie ma prądu z paneli więc bierze się go z elektrowni. A jak wcześniej napisałem elektrownia musi chodzić na ,,obrotach „ bo nie da się jej od tak poprostu zatrzymać i włączyć w ciągu kilku minut. To są dni. Więc większość prądu idzie w ziemię i stąd też między innymi coraz droższy prąd. Kto założył wcześniej panele to się cieszy , choć też coraz mniej osób bo jak rozmawiam ze znajomymi którzy mają panele to mocno straciły na sprawności to raz a dwa kolejni pozakładali i jest walka kto założy lepszy falownik żeby z sieci nie wyrzuciło. I znowu tracą na tym inni podatnicy bo jak trafo jest ustawione na powyżej 250 v to sprzęty dostają po tyłku. 

Opublikowano
25 minut temu, Akardin napisał(a):

Ale czy nie rozumie Pan jednej rzeczy.

Czym więcej paneli i wiatraków tym droższy mamy prąd.... 

Proszę czytać ze zrozumieniem 

Cała polityka klimatyczna to jedno wielkie dno .... 

Mamy zapasów węgla na 2000 lat a nie użytkujemy tego .

Opowiada się że wydobycie węgla jest coraz droższe. Mam znajomego co na swoim polu robił odwiert na studnie i się okazało że węgiel jest na 2.5 metra głębokości . Chłop sam sobie chciał odkrywkę zrobić 🤣

Wiem o tym. Obecna władza również, i dlatego szukają sposobu jak to wyprostować ale tego już tak latwo się nie da zrobić.

Opublikowano
2 minuty temu, kampl napisał(a):

Bronił wam ktoś zakładać czy nie było stać żeby wydać od reki 30 tys? Kto by pomyślał jacy hojni się znaleźli. Płakać będą że prąd drogi, że węgla nie ma ale nie zrobią nic tylko będą stękać że inni mają. Typowe Polaczki zazdrosne. Już napisałem. Miałem alternatywę płacić dużo za prąd pod widzimisię polityków albo montowac foto. 

Jezus się znalazł Panowie. Chytre społeczeństwo korzysta a on jeden własnymi rencami z własnej kieszeni pół narodu wykarmi. Nie oddzywaj się już bo pier**lisz bzdury. Akardin przynajmniej rozumie temat i ma sens ta jego opinia

Ale tu nie ma co się oburzać. Sam przyznałeś rację że tak jest. Krytykujemy po prostu patologię jaką są panele. Nikt nic do Ciebie nie ma że założyłeś. 

Opublikowano

Dzieki. Ja też krytykuje całą tą zielona politykę i unijne głupoty. Ale się dostosowałem jak miałem możliwość. A z napięciem w sieci mam szczęście bo jest w miarę ok u mnie na wsi. Wiecie ile wydobywamy rocznie węgla? 0,2%.calego naszego pokładu. Największe złoża Bełchatów i i chyba Legnica to tylko jedne z 20 złóż i to nawet jedne z mniejszych złóż. 

Opublikowano

Panowie , mam upsa spiętego z agregatem 50 kw max . 

W chwili obecnej ( gdy nie ma fotowoltaiki) mamy równe napięcie 225-230 w sieci .

Gdy załącza się w lato foto to na jednej fazie jest 252+ a na drugiej 210 takie są skoki nie ma możliwości przerobić tej energii .

Inaczej reasumując , bo ludzie nie wiedzą na jakiej zasadzie to działa 

Masz linie ---- transformator --- twoja miejscowość ---- Ty 

Jeśli produkujesz prąd to musi On być wykorzystany Ty --- Twoja miejscowość , transformator nie działa w dwie strony tylko w jedną , czyli jeśli całą miejscowość zalozy Panele to nawet nikt z tego nie skorzysta bo uwaga , nie przyjmie tego sieć .

To nie wina sieci lecz zużycia , zużycie na wsi to przedział 4-9 rano i 17-21 

A panele łatwo licząc działają 9-17 

Instalacja fotowoltaiczna na moje gospodarstwo bez magazynu energii to koszt ok 200 tys.

Rachunki za prąd obecnie 5000 zł 

W najwyzszym piku płaciłem 12000 zł 

Czy myślę o założeniu pv ? Nie . 

Czemu ? Bo za rok gora dwa użytkownicy paneli będą płacić za prąd 17- 9  rano po 2.5 netto 

A cała reszta według taryfy . 

Skąd to wiem ? 

Jest to wpisane w zasady polityki klimatycznej , że gospodarstwa domowe z instalacjami pv do roku 2030 muszą być rozliczane na zasadach dynamicznych . 

Z tego wynika że każdy kto ma pv będzie zmuszony co 5-7 lat wymieniać magazyn energii albo same akumulatory. Lecz dzięki temu ich rachunki wyniosą ok 10-15% tego co normalnie . Jeśli nie będą korzystać z magazynu energii będą płacić ok 500% tego co bez paneli. 

1 minutę temu, Akardin napisał(a):

W chwili obecnej ( gdy nie ma fotowoltaiki) mamy równe napięcie 225-230 w sieci .

Gdy załącza się w lato foto to na jednej fazie jest 252+ a na drugiej 210 takie są skoki nie ma możliwości przerobić tej energii .

Jeśli produkujesz prąd to musi On być wykorzystany Ty --- Twoja miejscowość , transformator nie działa w dwie strony tylko w jedną , czyli jeśli całą miejscowość zalozy Panele to nawet nikt z tego nie skorzysta bo uwaga , nie przyjmie tego sieć .

Instalacja fotowoltaiczna na moje gospodarstwo bez magazynu energii to koszt ok 200 tys.

Czemu ? Bo za rok gora dwa użytkownicy paneli będą płacić za prąd 17- 9  rano po 2.5 netto 

Skąd to wiem ? 

Jest to wpisane w zasady polityki klimatycznej , że gospodarstwa domowe z instalacjami pv do roku 2030 muszą być rozliczane na zasadach dynamicznych . 

Z tego wynika że każdy kto ma pv będzie zmuszony co 5-7 lat wymieniać magazyn energii albo same akumulatory. Lecz dzięki temu ich rachunki wyniosą ok 10-15% tego co normalnie . Jeśli nie będą korzystać z magazynu energii będą płacić ok 500% tego co bez paneli. 

Za PiSu chociaż biznes ( mleczarnie z tego co wiem) miały zamrożona cenę prądu i gazu ...

A nam wmawiano że mają wysokie koszty xD

A może nie w temacie , dużo mieliście punktów na ochronę środowiska ? Składał ktoś ? 

• Haha 2
Opublikowano

I apropo tego mleka a2 które ma być nowością i które wielu tutaj negowalo bo ich dzieci nie mają alergii a sąsiad tylko kichał. 

Tutaj wystarczy sam rynek chiński albo koreański żeby być zarobionym po pas

20241123_150036.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

Pamiętam, jak byliśmy na spotkaniach. Każdy trzymał się stołka, prezes obiecywał dobre ceny, jak tylko ruszy proszkownia. Proszkownia ruszyła, a ceny dalej były mizerne. Do tego kierowcy, jak sępy brali swoje za próby. Każdy przyczynił się do upadku spółdzielni, brakowało młodych i pomysłowych osób. Brak reklamy i jakości mleka, tyle razy był wałkowany temat dopłat to oceny mleka, ale zawsze brakowało kasy. Nawet jak odchodziliśmy, to nikomu nie zależało, tylko grozili umowami. Stara elita została, młodych nie było i jak ten mur berliński kiedyś musiało to się obalić. Szkoda, że w taki sposób. Ogólnie mieli dobre produkty, np. masło czy jogurt i kawałkami owoców. Także był potencjał, ale zabrakło kogoś, kto by tym dobrze pokierował. A prezes podobno, został kierownikiem 😉

Dokładnie tak jak to opisałeś to jest początek końca w wielu przypadkach już tak było. Dawno już tam nie oddajesz mleka? To walne przegłosowało tą sprzedaż? 

Godzinę temu, Akardin napisał(a):

Za PiSu chociaż biznes ( mleczarnie z tego co wiem) miały zamrożona cenę prądu i gazu ...

A może nie w temacie , dużo mieliście punktów na ochronę środowiska ? Składał ktoś ? 

Nie pisz bzdur bo wystarczy spojrzeć w sprawozdania danego zakładu i zobaczyć jakie koszta mieli za energię elektryczną w 23roku i np rok wcześniej. Np takie Giżycko płaciło 5x więcej jak rok wcześniej dlatego zjechali na mocnej stracie. Gdzieś oglądałem wywiad prezesa wypowiadał się ze na 25 rok ma już kontrakt w przyzwoitych cenach. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

@grzesiu chyba od 3 lat już nie współpracujemy. Nie wiem, jak to się odbyło. Był tu jeden z Cuviavi, ale od jakiegoś czasu nie wchodzi na portal. Sporo rolników uciekło do pośrednika, albo do Polmleku. Ciekawe ile dzisiaj przerabiają mleka. 

Opublikowano
7 godzin temu, Akardin napisał(a):

Chyba Pan założył foto na każdym dachu pompa ciepła chodzi domek grzeje .... 

Dla twojej ciekawości to mam na jednym dachu instalację która już die dawno zwróciła teraz tylko zarabia druga jest na gruncie i teraz tylko taka bym stawiał nigdy więcej na dachu i pompa ciepła też grzeje i rachunki za prąd są 30- 50 zł na dwa miesiące i żeby Ci jeszcze bardziej żal dupe ścisnął to mam na starych zasadach . 

A tak wogule to jest temat o cenach mleka nie o tym czego ty u siebie nie zrobiłeś i teraz ci szkoda że ludzie mają prąd za friko a ty bulisz grubą  kasę

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Akardin napisał(a):

Skąd to wiem ? 

U nas udało się zebrać 26 punktów . Weszła prasoowijarka , mieszadło do gnojowicy , zbiornik na deszczówkę bo są punkty za niego , pielnik dla punktów 2,4 metra , a i jakieś maty do pomiaru wysiewu nawozu ale to też dla punktów bo to koszt około 2 tysięcy .

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

U nas udało się zebrać 26 punktów . Weszła prasoowijarka , mieszadło do gnojowicy , zbiornik na deszczówkę bo są punkty za niego , pielnik dla punktów 2,4 metra , a i jakieś maty do pomiaru wysiewu nawozu ale to też dla punktów bo to koszt około 2 tysięcy .

Tyle samo mam to max bez grupy 

Opublikowano

Za listopad było całe 0 premi. Cena została taka sama jak w październiku. Narazie niby tu piszą o 55 groszach że pewne za grudzień ale żeby się nie okazało że 30 albo 40 groszy na udział. Jak to zazwyczaj przy dużych premiach miało miejsce . Wtedy pies ich jeb.al z tą premia 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

u nas z grupą mniej wychodziło jak sami mamy , ale te 26 punktów to chyba nie jest źle mi się wydaje 

Więcej niż 26 się nie udało uzyskać 

Opublikowano

A ja mam 10 jak dadzą to dadzą jak nie to też dobrze durnot nie będę kupował zeby punkty mieć. Poza tym zapewne mądrzej iść się teraz dogadać do dealera i wziąć co się chce za gotówkę bo jeszcze można luks targować a zanim wnioski przejdą będzie z 20 30 procent w górę. Znajomy przedstawiciel twierdzi że no polskie agregaty bezorkowe które teraz można jeszcze kupić np Agro masz runner za 39 będą 55 kosztować nie wiem czy to prawda a rozsiewacze np rauch mozna dorwać na polsce z 23 roku za 35 a oferty pisane na 70 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Też brałem to co potrzebne, albo dostęp do usługi jest kiepski... m.in. vredo. 

ja z niepotrzebnych rzeczy wziąłem zbiornik na wodę ale to to jeszcze wykorzystam a innych rzeczy rzuconych w kąt nie potrzebuje, jak nie dadzą to trudno, z tymi podwyżkami to prawda, na to sama zgrabiarke dostałem dwie oferty różniąca się cena o 20 tys 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v