Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

akurat jałówki poszły jerseyem 😂😂

Hf, ale cielaki wysokie i długie. Bez problemu 800-900kg złapią i nawet na tyle wyglądać nie będą.😅 A po drugie z pewnego źródła bo od kuzyna 😛

Opublikowano
11 godzin temu, plati napisał(a):

To nie wiem jakiś sposobem. 

Obecnie wchodzę w działalność pozarolniczą i chciałem postawic hale z płyty warstwowej. 

Cena metra kwadratowego dach plus ściany płyta 10cm-1500zl, a ten chce obore za 2000 postawic. Oczywiście bez wyłania płyty bo płyta to osobny temat 

Zdecydowałem się na przebudowę starego garazu o kubaturze 30x7. Sam dach to koszt 65k. 

Obecnie ceny za jakiekolwiek usługi są z kosmosu. 

Beton przemysłowy 130m2 grubość 15cm-15k 

3 bramy panelowe-20k 

I tak koszty można mnożyć, a gdzie obory postawic w takiej cenie jak same instalacje na media będą kosztowały grube siano 

To ci chłopie skroili . Budowałem garaż co prawda mniejszy niż ty bo 16 x9 jednospadowy bramy wjazdowe 3,8m wysokie ściana z tyłu 6,5 m plus mur ogniowy budynek budowany od 0 za całość wraz z wykopami i dachem firma wzięła 35 tys netto.

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Dzień dobry panu ,,nie opłaca się,, że tak zapytam czy Ty choć z jedną rzeczą myślisz pozytywnie 🤔🤭

Oczywiście że się opłaca. Sprzedawać w Europie, a produkować poza 😁

Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

🤣 Przed świętami dwa przywiozłem po 300 🤣 jak masz po tyle to biorę 30szt

A ja z kolei 10 dniowe po 1500 sprzedawałem...😁no ale hfy u nas też tak gdzieś 600-700 i ciężko sprzedać...

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Daj namiar na tego za 1,5 tyś netto, biorę od razu.

Za 1700 zł za metr można postawić już w miarę dobrych firmach. Nie robiąc pod klucz  możesz te 200 zł  taniej zrobić 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Myślicie że jak podpiszą tą umowę Mercosur to tylko hodowcy dostaną po d*pie? Na dzień dobry hodowcy, po chwili firmy paszowe bo nie będą mieli gdzie i jak sprzedawać paszę, a następny kierunek to gospodarstwa nastawione na produkcję roślinną. Potem firmy stricte związane z rolnictwem, czyli składy nawozowe paszowe itp. 

Prawdopodobnie styczeń/luty firma przychodzi stawiać budynek na byki. Liczę, że w max 2 lata sytuacja się inormuje do póki jest zapas gotówki. A jak bedzie źle to niech bank się martwi. Ja mam jeszcze plan B, a bank da 2banki kredytu a odzyska 200tyś 🤣

Gdzie tak banki dają kredyt na dwa melony praktycznie bez zabezpieczenia?  U nas spółdzielczy przykładowo na kredyt 200 tyś zabezpieczenia bierze 500 w postaci ziemi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

To ci chłopie skroili . Budowałem garaż co prawda mniejszy niż ty bo 16 x9 jednospadowy bramy wjazdowe 3,8m wysokie ściana z tyłu 6,5 m plus mur ogniowy budynek budowany od 0 za całość wraz z wykopami i dachem firma wzięła 35 tys netto.

Ja mam dach dwuspadowy 350m2, nikt mniej niż 70zl za m2 nie weźmie z obróbkami, ociepleniem pod podbitką itd. 

16x9-jaka konstrukcja dachu?

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Myślicie że jak podpiszą tą umowę Mercosur to tylko hodowcy dostaną po d*pie? Na dzień dobry hodowcy, po chwili firmy paszowe bo nie będą mieli gdzie i jak sprzedawać paszę, a następny kierunek to gospodarstwa nastawione na produkcję roślinną. Potem firmy stricte związane z rolnictwem, czyli składy nawozowe paszowe itp. 

Prawdopodobnie styczeń/luty firma przychodzi stawiać budynek na byki. Liczę, że w max 2 lata sytuacja się inormuje do póki jest zapas gotówki. A jak bedzie źle to niech bank się martwi. Ja mam jeszcze plan B, a bank da 2banki kredytu a odzyska 200tyś 🤣

Odzyska wszystko plus odsetki 😜

Opublikowano (edytowane)

Ale i cenowo dużo lepiej wyszło bo oni robią te kratownice taśmowo mam hurtownie stali dwa kilometry od domu to za samą stał bym tyle zapłacił co tam za gotową i w dodatku w ocynku.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Gdzie tak banki dają kredyt na dwa melony praktycznie bez zabezpieczenia?  U nas spółdzielczy przykładowo na kredyt 200 tyś zabezpieczenia bierze 500 w postaci ziemi. 

A kto mówi bez zabezpieczenia? Ale jak unia podpiszę umowę o wolnym handlu to nie wierzę, że to wszystko nie poleci w dół, a w tej chwili jak za hektar płacą od 80 do 100 i więcej a potem ziemię ktoś będzie chciał kupić jak na Ukrainie za 500$ 🤣 to i bank po tyłku dostanie.

Mało przypadków, że bank licytuje i nie jest w stanie wszystkiego odzyskać? 

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Plan b lot w jedną stronę do Nikaragui

Opublikowano
11 minut temu, karol091193 napisał(a):

A kto mówi bez zabezpieczenia? Ale jak unia podpiszę umowę o wolnym handlu to nie wierzę, że to wszystko nie poleci w dół, a w tej chwili jak za hektar płacą od 80 do 100 i więcej a potem ziemię ktoś będzie chciał kupić jak na Ukrainie za 500$ 🤣 to i bank po tyłku dostanie.

Mało przypadków, że bank licytuje i nie jest w stanie wszystkiego odzyskać? 

Wątpliwa sprawa że ziemia będzie w takiej cenie. Bardziej bym obstawiał to że ceny za ziemię  się zatrzymają na tym poziomie. Chyba że to tereny wokół miast to cały czas w górę . 
Z tym że bank licytuje i nie może wszystkiego odzyskać to jest stara sztuczka jak świat. Przecież komornik też musi zarobić. Słup kupi za 1/3 czy 1/4 ceny to nie ma bata żeby starczyło na spłatę. Majątek pójdzie na sprzedaż a dłóg i procenty zostają. Potem ten dług dziedziczy rodzina i w ten sposób bank cały czas zarabia. Dlatego jak się ryzykuje że wóz albo przewóz to warto rozważyć kredyt w jakimś zaprzyjaźnionym banku. Znajomy tak wziął to jak krecha zbliżała się do wartości ziemi i maszyn to bank dał mu znać żeby sam sprzedał i wziął odpowiednie pieniądze aby starczyło na krechę. Bo jak komornik wejdzie to sprzeda za bezcen 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

No właśnie ja też coś podobnego zaraz zrobię. Tylko że 7x25 

beton z gruszki  maks 10tys slupy 15x250zl. Blacha ta lepsza z Filcem 50-60 zł x150m  plus akcesoria maks 10tys. Tregle 120 60zl x 80m 5000zl. Krokiew 15-30zl mb. Czyli też jakieś 3 tys zł. Wychodzi w okolicach 30tys. A jeszcze VAT odlicze

Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Co za firma robi te kratownicę ? 

Firma Bator.

12 minut temu, kampl napisał(a):

beton z gruszki  maks 10tys slupy 15x250zl. Blacha ta lepsza z Filcem 50-60 zł x150m  plus akcesoria maks 10tys. Tregle 120 60zl x 80m 5000zl. Krokiew 15-30zl mb. Czyli też jakieś 3 tys zł. Wychodzi w okolicach 30tys. A jeszcze VAT odlicze

Za 10 tys to co ty z tego betonu zrobisz na samą posadzkę więcej kosztował,  blachę brałem t 35 z filcem coś ok 40 zł m2 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, robert1226 napisał(a):

Firma Bator.

Za 10 tys to co ty z tego betonu zrobisz na samą posadzkę więcej kosztował,  blachę brałem t 35 z filcem coś ok 40 zł m2 

T 18 z filcem w tym roku brałem po 37 zł za m2 trapez bez filca 32 zl

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
37 minut temu, kampl napisał(a):

Średnio sie sprawdza ta z filcem 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v