Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, AGROTOM napisał:

Nie lepiej sąsiadowi lub  w Polskę . Albo przynajmniej jak Niemcy dawniej sprzedawali nam  takie sztuki z którymi prawie zawsze były kłopoty. 

To nie były sztuki z którymi prawie zawsze były kłopoty tylko problem był u ludzi którzy wchodzili w hf a mieli do tej pory jakieś simentale mieszance ncb itp . Dla części udało się zrobić dobre stado i picowac potem inne rzeczy powiedzmy nogi a inni nie mogli poradzić sobie z tym że może być ketoza trawieniec łożysko itp i weterynarz będzie częstym bywalcem i mają dziś sztuki i wydajność jakie mają 

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

To już w Opolskim nawet Piątnicaki łapią dzierżawy 🙆 matko boska 

jak byś kupował po 140zł czysto lucernę po mchale fusion 3 owiniętą dodatkową warstwą foli ekstra i skoszoną w takim momencie jak ustalisz z właścicielem i cena na miejsce po 190zł to tu u nas w ta susze to sie nie opłaca łak dzierżawić tylko lepiej przeorać gdzie można i zasiac kukurydzę

2 godziny temu, alfa napisał:

To nie były sztuki z którymi prawie zawsze były kłopoty tylko problem był u ludzi którzy wchodzili w hf a mieli do tej pory jakieś simentale mieszance ncb itp . Dla części udało się zrobić dobre stado i picowac potem inne rzeczy powiedzmy nogi a inni nie mogli poradzić sobie z tym że może być ketoza trawieniec łożysko itp i weterynarz będzie częstym bywalcem i mają dziś sztuki i wydajność jakie mają 

gdyby ktoś był chętny to sprzedam okoł0 50 cieliczek w różnym wieku od 14 dniowych do żerunów w wadze ponad 200kg wydajność ponad 12tyś kg

• Like 1
Opublikowano
Akardin napisał:

1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Oj chyba 4 ma być

Popatrz że nie tylko z Kietrza . Nawet u mnie 2 Turków było. Wybrali sobie kilka szt

Miejsce na 3 jest . Ludzie już opowiadają że 4 a to 6 a to 8 . 

Miejsce na 3 jest chyba że coś zmienią. 

Mi od początku mówili że 4 roboty. Ostatnio córka nawet mówiła że 4

Opublikowano
21 godzin temu, robert1226 napisał:

Czsreczek ; starszy to ty będziesz,  ale czy .... sam dokończ. 

e, tam starczy dzieci narobić to póki nie wyfruną z domu to trochę pomogą jak nie będą mieć ciężko 

18 godzin temu, karol091193 napisał:

Gdybym miał żonę to może pomyślał bym o robocie i trzymał te 60-70 dojnych.

znajomemu po 50ce też sugerowałem inwestycję w robota jak skończy spłacać prow na kombajn , ale też wątpię by chciał w to iść bo oprócz zakupu utrzymanie kosztuje a rodzina zrobi to samo za darmo, teraz doją jakieś 80 pomimo że obora wolnostanowiskowa na jakieś 65 jedna strona i ganiają z jednej na drugą stronę korytarza po dodatkowe  kilka szt z każdej z 2 grup produkcyjnych , tam też pewnie bliżej do likwidacji bo gościu wolał w usługi iść niż w oborze siedzieć i pilnować zacieleń i wycieleń a syn nie przejawia entuzjazmu do ciągnięcia samemu tego choć na razie z matką doją na hali 2x5 , do robota trzeba by zejść trochę z krowami a w to miejsce coś na mięso postawić ale skoro zmienił zbiornik na większy w zeszłym roku to nie będzie raczej ograniczać 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

jak byś kupował po 140zł czysto lucernę po mchale fusion 3 owiniętą dodatkową warstwą foli ekstra i skoszoną w takim momencie jak ustalisz z właścicielem i cena na miejsce po 190zł to tu u nas w ta susze to sie nie opłaca łak dzierżawić tylko lepiej przeorać gdzie można i zasiac kukurydzę

gdyby ktoś był chętny to sprzedam okoł0 50 cieliczek w różnym wieku od 14 dniowych do żerunów w wadze ponad 200kg wydajność ponad 12tyś kg

3.5zl za kilometr to Ty kozak czareczek. I na pusto gratis wraca albo w tamtą stronę leci charytatywnie?

Koniem  furę z belami ciągną?

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, bombolada napisał:

po ile takie jałowki 200 kg cenisz?

3000zł

46 minut temu, pedro2 napisał:

3.5zl za kilometr to Ty kozak czareczek. I na pusto gratis wraca albo w tamtą stronę leci charytatywnie?

Koniem  furę z belami ciągną?

Wszystko kurs powrotny i nie 3,5 a 4zł

i nie ma problemu by to przywieźć za takie pieniądze ostatnio jednego dnia 3 auta.  

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.07.2024 o 10:26, slawek74 napisał:

kup edama z ryk to poczujesz prawdziwy smak 🤗

Kupiłem w biedrze Edama Original z Ryk  w kawałku, jest ryk byków i jałówek krasych , jest moc 👍

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Chłopy to jednak mają głowy do biznesu 🤣🤣 oddać majątek za ..... 🤣🤣🤣

Fundusz udziałowy 5.4mln zł x 150%=? 🤣🤣

Gdzie samego funduszu zasobowego jest 6mln zł nie mowa o majątku spółdzielni 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
4 minuty temu, grzesiu napisał:

Gdzie samego funduszu zasobowego jest 6mln zł nie mowa o majątku spółdzielni 🤣🤣🤣🤣

Tak samo jak i zarządy molochów też mają głowy do interesów. Nie odpowiada się za źle decyzje to robią co chcą. 

Nie odniosłeś się do mojego pytania gdzie zniknęło 50-60 gr z ceny za mleko dla rolnika 

Opublikowano
Dnia 29.07.2024 o 06:21, czareczek85 napisał:

proszę bardzo wszystkie ładunki załatwia mi firma Sanmar 

Coś nie za bardzo te 4zł za kilometr wychodzi. 

Spedytor pytał czy z choinki się urwałem z taką ceną 😉

Dnia 29.07.2024 o 06:21, czareczek85 napisał:

proszę bardzo wszystkie ładunki załatwia mi firma Sanmar 

Coś nie za bardzo te 4zł za kilometr wychodzi. 

Spedytor pytał czy z choinki się urwałem z taką ceną 😉

Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał:

Dlaczego mnie pytasz? Jakie 60gr?

Dnia 7.07.2024 o 14:01, krzychu121 napisał:

@grzesiu pomimo spadku o prawie 7 % indeksu i tak jest to wyżej o ponad 11 % niż przed rokiem. Czyli do tej pory było to ponad 15 %. Jakoś nie widać przełożenia w cenie. A nawet cena jest niższa niż przed rokiem. I to o 30 groszy. W tamtym roku o tej porze miałem 2,38 netto a w tym 2,05 netto przy podobnych parametrach. Jak to wytłumaczysz ? 2,5 netto na dziś dzień bez łaski powinno być 

Screenshot_20240707-135610.png

Zawsze się wypowiadasz i robisz za eksperta od rynku więc do kogo innego ma kierować te pytanie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

9,5 mln zł straty przy takim zakładzie który przerabia 34 mln L mleka to gdzie byli rolnicy jak było tak źle w ciągu roku, zebrań rady itd nie było? Chyba że, tak jak w jednej ze spółdzielni po zmianie Zarządu wyparowało z zapasu Masło za 600tys zł. Tak kreatywnie się bawili. Ludzie spółdzielnie są Waszą własnością i to Wy decydujecie, a nie Preses który ma zazwyczaj podejście ile nagrabie dla Sb tyle jest moje. Jeżeli podobnej wielkości podmioty w kraju nie mają strat, to coś w Waszej Społdzielni albo jest nie tak albo czeka Was  cudowne "Przejęcie".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v