Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

co w tym dziwnego jak zabierali pod Via Balltica to płacili po 250 i więcej

To że pod VIA  baltica to rozumiem ale nie rozumiem jak Teraz ktoś może tyle placic . Powiedzmy szczerze że taki człowiek to człowiek bezrozumny 

Opublikowano

No niestety takie ceny przeniosą się też na inne regiony gdzie dominuję produkcja mleczna, w mojej wiosce gdzie są sami mleczarze też już panuje duży głód ziemi, jak by tylko coś się pojawiło w okolicy to odrazu szybko idzie i aby tylko po cichu przed kimś 

Opublikowano
11 godzin temu, Akardin napisał:

Ludzie co wy gledzicie o jakichś odejściach z mlekovity, bez wypowiedzenia. 

Idź daj wypowiedzenie to sobie zobaczysz jak to jest bez wypłaty żyć ... 

Nie macie pojęcia a pier**lcie . Mlekpol i mlekovita mają taki przerób i taki zbyt że jak znajdzie się 5 mln więcej dziennie to pójdzie .....

Kolego, może i ktoś mnie w błąd wprowadził, ale to info z Wysokiego. Jednak właśnie ze zbytem są dziś problemy. Dlaczego Dariusz pisał rozpaczliwe smsy żeby produkty kupować? Jak nie masz zbytu to po co mleko? A inne odezwy, żeby vatu nie podwyzszać i kredytu potanić? Ciężko jest

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał:

To że pod VIA  baltica to rozumiem ale nie rozumiem jak Teraz ktoś może tyle placic . Powiedzmy szczerze że taki człowiek to człowiek bezrozumny 

No dobra. Bezrozumny a ma na to by kupić. Nie wiem teraz czy ja muszę się wstydzić za to czy po prostu mam pecha i mi ziemia nie rodzi, za mleko słabo płacą i czy mam ambicje czy nie to nawet głupi będzie lepiej gospodarzył niż ja.

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Może wie że za parę lat inna VIA Baltica pójdzie tamtędy i po 350 będą płacić. Albo ma inne głowne źródło dochodu a inwestuje w ziemie

Opublikowano

Najwięcej krytykują Ci co chętnie by kupili ale po cenie jak im się podoba. Jak uważacie że są to kosmiczne pieniądze to czemu nie sprzedacie? 

20 lat temu jak ziemia była po kilka stówek do tysiąca to się w głowe co niektórzy pokali i mówili że głupota płacić tyle za ziemię. 10 lat temu jak ziemia była po kilkanaście tys tak samo co niektórym było za drogo. Teraz jest po kilkadziesiąt tys i też co niektórym za drogo. Pisze o swojej okolicy. 

U alfy w okolicy jak ktoś płaci 100 czy 200 tys za ha to widać ma z czego. A raczej fundatorem jest Piątnica. Jeden mając 100 tys zysku miesięcznie pcha wszystko w maszyny, inny w ziemię a jeszcze inny w mieszkania. Ilu ludzi tyle pomysłów. Ja bym tyle nie zapłacił ale chętnie bym sprzedal w tej cenie 

• Like 1
Opublikowano

Ja też znam taka sytuacje że jakieś 20pare lat temu nikt nie chciał kupić ziemi ponizej 1000zl za ha bo słaba klasa i kamień a 10 lat później kupowała kopalnia dolomitu po 70 tys...no ale kto to wiedział...

Opublikowano

Panowie wiem że nie w temacie ale może tu mi ktoś prędzej doradzi. Muszę odsiać kawałek kukurydzy, dopiero od zasiewów u nas troszkę popadało.  Szkoda żeby stało puste pole do jesieni, myślałem posiać z barenbruga bg1 i ją zostawić jeszcze na następny rok, z trawami u mnie też  krucho i za bardzo nie wiem jak się ratować żeby jeszcze coś zebrać.

Opublikowano
14 godzin temu, mate12345 napisał:

Panowie wiem że nie w temacie ale może tu mi ktoś prędzej doradzi. Muszę odsiać kawałek kukurydzy, dopiero od zasiewów u nas troszkę popadało.  Szkoda żeby stało puste pole do jesieni, myślałem posiać z barenbruga bg1 i ją zostawić jeszcze na następny rok, z trawami u mnie też  krucho i za bardzo nie wiem jak się ratować żeby jeszcze coś zebrać.

Nutri honey do września urośnie tak duża jak kukurydza

Opublikowano
10 godzin temu, lamboEVO100 napisał:

O ile dobrze pamiętam to jak były strajki i blokowanie granic pisałeś że sektor mleczarski ma straty. Pisałem wtedy że i na nas przyjdzie pora i jak widać jest coraz bliżej.

No i tak się stało. Polecam przejrzeć na krs sprawozdania spółdzielni i przekonać się jakie zyski/straty wygenerowały Wasze zakłady. 

Czarek w prezentowanym materiale zebrał i połączył wszystkie kropki do czego to wszystko dąży!!! 

@Alfa co Ty na ten materiał powiesz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, IbisLS napisał:

Nutri honey do września urośnie tak duża jak kukurydza

z tego co czytam to przeznaczone na lekkie gleby u mnie stanowisko glina, jak wygląda tego zbiór, sieczkarnią z przystawką do kukurydzy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v