Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to  widzę że masz jedna wielka alergie na Łowicz no ale trudno musisz z tym żyć.  Jeden z piszących tu forumowiczów przeszedł  z Koła  do Łowicz i pisał że ma wyższą cenę. Nie widziałem  też żeby na coś  narzekał.  A Ty nie możesz przyjąć do wiadomości ze w Łowiczu może być lepiej niż w Kole. I nie pisze ze cena zawsze była lepsza bo była też podbna ale od jakiegoś czasu jest lepsza

Opublikowano

Ale ja nie pisałem i nie pisze, że cena była lepsza, czy gorsza. Po prostu pewne rzeczy mi się w Łowiczu nie podobają i mam na to konkretne przykłady. Niczego sobie nie wydumałem. W Kole podobają mi się konkretne rzeczy i też mogę przytoczyć przykłady. Jeśli masz konkrety, które w Kole są złe to bardzo proszę o ich podanie. Zweryfikuję i może się z Kołem rozstanę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ślubu z mleczarnią nie brałem. Za to Ty piszesz, jakby nie było niczego poza Łowiczem 

Opublikowano
2 godziny temu, arosaw100 napisał:

Ktoś pisał że w Piątnicy są dwie klasy ekstra czyli superekstra i ekstra i związku z tym dwie ceny i też mogę powiedzieć że są lepsi i gorsi .Każda mleczarnia prowadzi swoją politykę cenową .Jest demokracia każdy jest wolny i idąc tokiem rozumowania Owsiaka "rubta  co chceta ".Zresztą  demokracia oznacza rządy mniejszości  nad większością 

Tylko w tej Piątnicy jest dodatkowo kilka groszy za spełnienie wyższych wymogów. Jak dobrze pamiętam somatyka do 300 i bakterie do 50 tys ale tego nie jestem do końca pewny. Więc jak ktoś chce to może bez problemu te ,,wymogi '' spełnić i dostać kilka groszy więcej. Nie ma czegoś takiego że tobie damy a tobie nie. Przykładasz się do jakości mleka to masz lepszą cenę i tyle.

To w Łowiczu tej premi nie dostają tylko osoby co oddają do dwóch mleczarni czy jeszcze jest jakis zapis ?

2 godziny temu, arosaw100 napisał:

Ktoś pisał że w Piątnicy są dwie klasy ekstra czyli superekstra i ekstra i związku z tym dwie ceny i też mogę powiedzieć że są lepsi i gorsi .Każda mleczarnia prowadzi swoją politykę cenową .Jest demokracia każdy jest wolny i idąc tokiem rozumowania Owsiaka "rubta  co chceta ".Zresztą  demokracia oznacza rządy mniejszości  nad większością 

Tylko w tej Piątnicy jest dodatkowo kilka groszy za spełnienie wyższych wymogów. Jak dobrze pamiętam somatyka do 300 i bakterie do 50 tys ale tego nie jestem do końca pewny. Więc jak ktoś chce to może bez problemu te ,,wymogi '' spełnić i dostać kilka groszy więcej. Nie ma czegoś takiego że tobie damy a tobie nie. Przykładasz się do jakości mleka to masz lepszą cenę i tyle.

To w Łowiczu tej premi nie dostają tylko osoby co oddają do dwóch mleczarni czy jeszcze jest jakis zapis ?

Opublikowano
15 godzin temu, krzychu121 napisał:

Tą premie  dostają dostawcy z długoletnim stażem  lub ci co wracali do Łowicza a mieli jeszcze udziały w mleczarni teraz kolega wraca do Łowicza odchodzi z prezyidenta zobaczę czy będzie  miał tą premie.Ja też mam bakterie na poziomie  miedź 10 a 20 ty.  I komórki  okół 150ty.wiec też lowicz mógł by dopłacać  mi do klasy ekstra.A pozatym z tego co wiem to każda spółdzielnia zobowiązują  dostawce do odawania mleka tylko do nich a podmiot prywatny już nie, ktoś to potwierdz.

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

MI za tł 4.6 i bi 3.6 wyszło 2.20 brutto ryczałt, pod oceną i całą premię

Przy jakiej ilości, Jeszcze faktury nie dostałem ale powinna podobna cena wyjść przy dużo słabszych parametrach.

Opublikowano
Dnia 14.02.2024 o 15:01, mate12345 napisał:

Przy jakiej ilości, Jeszcze faktury nie dostałem ale powinna podobna cena wyjść przy dużo słabszych parametrach.

9.500l najgorszy miesiąc za ostatnie 12 miesięcy

Opublikowano (edytowane)

mlekovita 2,17 brutto tł 4,3  białko 3,2 ilość 25 tyś ,Stado pod oceną. Nowa budowa już ruszyła, szkoda że kosztem rolnika.

Edytowane przez mate12345
Opublikowano
Dnia 14.02.2024 o 13:34, Sean_Layton napisał:

https://ddb24.pl/artykul/decyzja-minister-hennig-kloski/1527020?fbclid=IwAR1K_bieoC_5LBpbBPVToCWix5Egk_rwgTqnFCvhJ-5I10PpFBcfl3sLjKU  

już zaraz nowy rząd zabije tartaki swoimi dyrdymałami , kiedyś zabili cukrownie ... 

A No narzekali na pisorow to teraz mają oby tak dalej 💪💪💪💪💪💪😂😂😂😂💪💪💪💪💪💪 jebac lewaków 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ja czytałem że najwięcej naciągnęli mleka z Litwy bo 55000 ton a na drugim miejscu tylko inny kraj już nie pamiętam jaki ale sąsiad też   około 4000 ton

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
3 minuty temu, greg1985 napisał:

A ja czytałem że najwięcej naciągnęli mleka z Litwy bo 55000 ton a na drugim miejscu tylko inny kraj już nie pamiętam jaki ale sąsiad też   około 4000 ton

O zboże chodzi bo są na liście 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v