Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

A najważniejsze jest to że wcześniej te dwa kraje napadły na Polskę gdyby ZSRR od 39 zachowało się tak jak powinno wiele mln istnień udałoby się ocalić ale ruscy to ruscy nic się nie zmieniło do tej pory

A jak zsrr powinno się zachować?

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

A w nocy z 24 na 25 sierpnia 1939 był dzień po zawarciu paktu. I co ty na to?

ja w23.8,2024  zawarłem pakt z amazone kupiłem pług  myślisz ze to dzięki rudemu ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

A w nocy z 24 na 25 sierpnia 1939 był dzień po zawarciu paktu. I co ty na to?

Co ty na to żeby czerwona zaraza onucowa teraz się rozpadła .

Państwa Władimira Putina, można usłyszeć, że to już nie Rosja, ale Karelia, Kaukaz, Syberia. Czy szwy spajające rosyjskie ziemie pękną i powstaną niepodległe państwa?- Onuca da radę utrzymać na smyczy ?.

Co by było, gdyby Chiny podbiły Syberię?

Pomyślne podbicie Syberii spowodowałoby ponad dwukrotne zwiększenie produkcji ropy w Chinach . Mieliby mnóstwo ropy, aby rozbudować swoją armię, rozwijać swój przemysł i zmniejszyć zależność od obcych narodów.

Walka o czas kto pierwszy na kogo napadnie . 

Adolf Hitler - był pierwszy .

Czy atakując Związek Sowiecki 22 czerwca 1941 roku Hitler tylko uprzedził Stalina? Dyskusje na ten temat trwają nieprzerwanie od całych dekad. Znany rosyjski historyk Borys Sokołow nie ma wątpliwości, że czerwony car szykował się do ofensywy na zachód. W swojej nowej książce Straszliwe zwycięstwo. Prawda i mity o sowieckiej wygranej w drugiej wojnie światowej przytacza szereg argumentów na poparcie tezy.

Obaj dyktatorzy w pełni rozumieli nieuchronność zderzenia ZSRR z Niemcami. Po zawarciu paktu Ribbentrop-­Mołotow Stalin nie dowierzał Hitlerowi, był pewien, że ten na niego napadnie, chciał więc wyprzedzić uderzenie. Dokładnie tak samo Hitler nie ufał Stalinowi, nie wątpiąc, że ten go zaatakuje, więc zamierzał uderzyć pierwszy.

Stalin planował atak już od 1940 roku

Różnica polegała jedynie na tym, że Hitler nie mógł napaść na ZSRR przed 1941 rokiem, gdyż musiał najpierw uporać się z Polską i Francją, Stalin zaś w pełni dopuszczał atak na Niemcy jeszcze w 1940 roku, mając nadzieję, że po rozpoczęciu frontalnego uderzenia na Francję Hitler ugrzęźnie na linii Maginota.

Z tą koncepcją wiązał się fakt, że już pod koniec lutego 1940 roku, jeszcze przed zakończeniem wojny z Finlandią, w sowieckich planach wojennych Niemcy zostały nazwane głównym przeciwnikiem. Ponadto demobilizacja powołanych na wojnę fińską czerwonoarmistów została odroczona do 1 lipca 1940 roku, a jednocześnie nastąpiła koncentracja wojsk sowieckich na sowiecko-­niemieckiej linii demarkacyjnej w Polsce.

https://wielkahistoria.pl/czy-stalin-planowal-inwazje-na-iii-rzesze-w-1941-roku-spojrzenie-rosyjskiego-historyka/

45 minut temu, Ulman napisał:

Zniknąć  .

2 godziny temu, mirro napisał:

Którego to układu żadna ze stron nie dotrzymała, bo najpierw Niemcy napadli na ruskich a potem ruscy wjebali niemcom.:lol:

Bo nikt nie zamierzał dotrzymywać .

Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

Razem z nami walczyć przeciwko Niemcom?przecież gdyby ta wielka armia ZSRR walczyła po tej dobrej stronie to by pewnie nie było holokaustu i parę mln ludzi by dzięki temu można było ocalić...

Opublikowano

Tak Arabia Saudyjska skupuje świat.

Może by kupili Polskę całą ?.

Szturm arabskich turystów w Zakopanem. "Są w stanie dopłacić więcej"

Zakopane staje coraz bardziej popularne wśród arabskich turystów.

Klimat odpowiedni ziemia dobra na wchodzie Polski .

https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/tak-arabia-saudyjska-skupuje-swiat-uber-heathrow-czy-rywal-tesli-to-dopiero-poczatek/lhqxh4c,211f4564

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Tak Arabia Saudyjska skupuje świat.

Może by kupili Polskę całą ?.

Kurna....

Masz jakieś inne zajęcia oprócz wklejania idiotyzmow i głupich skojarzeń?

Tylko u pana italiana potrafisz coś?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna....

Masz jakieś inne zajęcia oprócz wklejania idiotyzmow i głupich skojarzeń?

Tylko u pana italiana potrafisz coś?

Co się nie spodobało , wolnym jestem  człowiekiem wiec precz z doradami .

Jaki idiotyzm że Araby mają kasę i kupują co chcą na świecie .

Polska zadłużona .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Jaki idiotyzm że Araby mają kasę i kupują co chcą na świecie

No tak to działa...

Masz kasę, jesteś gość...

Nie masz, jedziesz na winogron...

4 minuty temu, galan99 napisał:

Polska zadłużona .

No pinset samo się nie spłaci...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

No tak to działa...

Masz kasę, jesteś gość...

Nie masz, jedziesz na winogron...

No pinset samo się nie spłaci...

Sam powiadasz niema dopłat daleko nie uciągniesz z gospodarką wiec jak będzie teraz . Zabrać dopłaty .

Transport potanieje w Polsce .

Kierowcy znów zapłacą. Od 1 listopada kolejne drogi będą płatne

Już od 1 listopada kolejne drogi zostaną objęte systemem poboru opłat. Mowa aż o 1,6 tys. km, w skład których wchodzą najpopularniejsze drogi ekspresowe oraz autostrady. Lista opublikowana przez Ministerstwo Infrastruktury zawiera 57 tras, na których za brak wniesionej opłaty będzie można karać kierowców.

Pszenicę do portu taniej będzie można zawieść prawda .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Sam powiadasz niema dopłat daleko nie uciągniesz z gospodarką wiec jak będzie teraz . Zabrać dopłaty .

Jasne że tak...

Dopłaty są niepotrzebne...

Tyle że to w całej unii nie powinno występować...

Wolny rynek najzdrowszy dla gospodarek kraju...

Socjale zawsze jakieś patologie powodują...

Opublikowano
42 minuty temu, Roman176 napisał:

ja w23.8,2024  zawarłem pakt z amazone kupiłem pług  myślisz ze to dzięki rudemu ? 

To znaczy  Roman zawarłeś pakt z Niemcami. Może zaproponuj żeby dali za darmo w ramach reparacji

19 minut temu, MariuszDe napisał:

Razem z nami walczyć przeciwko Niemcom?przecież gdyby ta wielka armia ZSRR walczyła po tej dobrej stronie to by pewnie nie było holokaustu i parę mln ludzi by dzięki temu można było ocalić...

Ale oni byli po dobrej stronie - po swojej stronie.  Wygrali wojnę, zbudowali olbrzymią strefę wpływów i zdobyli wiele technologii.

Tak w sumie to przeczytałem to czego oczekiwałem. My mamy taką głupawą cechę że uważamy że w wielkiej polityce cos wypada albo nie wypada i za coś jest chwała a za co innego trzeba się wstydzić. Otóż trzeba sobie raz na zawsze uświadomić że w polityce nie ma sympatii a są wyłącznie interesy. W wielkiej polityce nie ma sentymentów i jakiegoś "bo tak wypada" albo " gdyby zachowali się jak powinni". Takie rzeczy po prostu nie istnieją i nie ma nawet sensu o tym dyskutować. 

A my przed wojną prowadziliśmy politykę dwóch wrogów i z żadnym sąsiadem nie chcieliśmy się dogadać więc oni dogadali sie ze sobą. Tylko tyle i aż tyle.

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Jasne że tak...

Dopłaty są niepotrzebne...

Tyle że to w całej unii nie powinno występować...

Wolny rynek najzdrowszy dla gospodarek kraju...

Socjale zawsze jakieś patologie powodują...

Zagranicą 2 razy tyle dopłacą jak zajdzie taka potrzeba .

A w Polsce obniżą by była odpowiednia równowaga gospodarcza .

Opublikowano

A to już nieczysta zagrywka by była ..

No ale to znowu tylko twoje wymysły, pomysły ....

Co by było gdyby...

1 minutę temu, galan99 napisał:

Zagranicą 2 razy tyle dopłacą jak zajdzie taka potrzeba .

A w Polsce obniżą by była odpowiednia równowaga gospodarcza .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

galan, w tym twoim burdelu myślowym ciężko się połapać. O czym ty tak w sumie piszesz?

5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Że nadchodzi armagedon dla wszystkich....

Nadchodzi posłuchaj i spier...j z kraju bo poważnie straszy .

https://www.facebook.com/nowinynyskie/videos/1022032646267645

To dopiero jest burdel myślowy że ciężko się połapać o co mu chodzi . Kto ma zaorać Polskie rolnictwo ?.

Tego nie da się słuchać stany lękowe , psychozą maniakalno prześladowczą przestawia .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Fajnie że przypominasz. Wczoraj pytałem z którymi rzeczami z jego wypowiedzi się nie zgadzasz i dlaczego. Masz tyle siły intelektualnej żeby to wyjaśnic?

kto ma zaorać Polskie rolnictwo wyjaśnij to ?.

Kto ma kogo wywłaszczać ?.

Jaki schabowy to owady robią schabowe  to jakaś nowa restauracja u ciebie ?.

Kto ma nas zalewać jakimi zalewami emigracyjnymi ?.

7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Dawno jest zaorane...

Socjale tylko przedłuzyly agonię.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

To znaczy  Roman zawarłeś pakt z Niemcami. Może zaproponuj żeby dali za darmo w ramach reparacji

Ale oni byli po dobrej stronie - po swojej stronie.  Wygrali wojnę, zbudowali olbrzymią strefę wpływów i zdobyli wiele technologii.

Tak w sumie to przeczytałem to czego oczekiwałem. My mamy taką głupawą cechę że uważamy że w wielkiej polityce cos wypada albo nie wypada i za coś jest chwała a za co innego trzeba się wstydzić. Otóż trzeba sobie raz na zawsze uświadomić że w polityce nie ma sympatii a są wyłącznie interesy. W wielkiej polityce nie ma sentymentów i jakiegoś "bo tak wypada" albo " gdyby zachowali się jak powinni". Takie rzeczy po prostu nie istnieją i nie ma nawet sensu o tym dyskutować. 

A my przed wojną prowadziliśmy politykę dwóch wrogów i z żadnym sąsiadem nie chcieliśmy się dogadać więc oni dogadali sie ze sobą. Tylko tyle i aż tyle.

Tak się dogadali że Niemcy w końcu wyr.chali swoich ,,przyjaciół,,i ich 2 lata później napadli...także uprawiali swoją politykę?jeszcze napisz że sami sobie bylismy winni amyej wojny? Jak się można było dogadać z Niemcami i ZSRR? Tak samo pewnie jak teraz z Rosją...masz po prostu zgodzić się na to wszystko co oni chcą i już...bo tak chcą...a to że w polityce są tylko interesy a człowiek jako jednostka się nie liczy to jest niestety prawda...

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Czysty populizm Braun uprawia...

Może niech mówi jak temu przeciwdziałać, a nie tylko pod publikę...

3 minuty temu, galan99 napisał:

kto ma zaorać

Ma?

Dawno jest.

Nie widzisz?

Piątka, asf, ekologia, opryski bee, import z Ukrainy...coś więcej chcesz?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Czysty populizm Braun uprawia...

Może niech mówi jak temu przeciwdziałać, a nie tylko pod publikę...

Ma?

Dawno jest.

Nie widzisz?

Piątka, asf, ekologia, opryski bee, import z Ukrainy...coś więcej chcesz?

Ty też taki du...y jak spadochroniarz ?.

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v