Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja was zaskoczę kontrakt pszenica 460 na sierpień 

100dni rządów  100 konkretów tylko 4😁   

9 minut temu, witejus napisał:

Hej kmiocie za chwilę sam będziesz warował na drodze gdy sam będziesz musiał zjeść swoje truskawki i też się przymule przyjebiesz do Tuska.

podobno nie bd po co zbierać bo mamy zapasy na rok 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Roman176 napisał:

podobno nie bd po co zbierać bo mamy zapasy na rok 

Podobno masz złe informacje i mylisz malinę z truskawką ...

Zresztą racyl produkuje truskawkę do bezpośredniego spożycia, jak zrobić jej zapasy ?? xD Jak najlepiej wypryskana wytrzymuje maksymalnie 2 tygodnie zanim nie zje jej pleśń xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

truskawka mrożona zalała rynek 

Skąd takie informacje ?? Jakieś potwierdzenie ?? Napisać wszystko można, daj jakieś potwierdzenie swojej teorii ...

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

WOW🙆‍♂️

zastanawiam sie czy warto 2 dawkę N zastosować  

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Skąd takie informacje ?? Jakieś potwierdzenie ?? Napisać wszystko można, daj jakieś potwierdzenie ...

top agrarze gdzieś mi pisali bo na pocztę dostaje  

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

top agrarze gdzieś mi pisali bo na pocztę dostaje  

Coś Ci świta ale słabo, maliny jest nadmiar ... Czytam czasopisma branżowe, i rzeczywiście, jest problem, ale z nadmiarem maliny a nie truskawki ... Z Maroka sporo jechało, ale po ostatniej aferze z WZW w marokańskiej truskawce może zwolnić jej import ...

Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

ja was zaskoczę kontrakt pszenica 460 na sierpień 

Ja tam nie czuję się zaskoczony.:lol:

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Coś Ci świta ale słabo, maliny jest nadmiar ...

Nadmiar? Maliny jest w ch.j.:lol:

6 minut temu, Roman176 napisał:

zastanawiam sie czy warto 2 dawkę N zastosować  

A bronowałeś pszenicę w poprzek?

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zresztą racyl produkuje truskawkę do bezpośredniego spożycia, jak zrobić jej zapasy ??

Nawpie.dalać się na zapas?:lol:

• Haha 1
Opublikowano

25 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...pod kościołem po prośbie...

Bieda rolników, która nastąpi nie będzie miała barw politycznych.

po prośbie to jest krzyczeń tania , tania pszenica, dajcie więcej, więcej .

Chcę zobaczyć tą biedą jak obszarnicy porzucają dzierżawy i pole będzie leżało ugorem 😄.

jeszcze więcej będą obrabiali, któremu jak dotąd starczyło . Jak się trafia nowa działka to szybko znajduje się chętny

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Coś Ci świta ale słabo, maliny jest nadmiar ... Czytam czasopisma branżowe, i rzeczywiście, jest problem, ale z nadmiarem maliny a nie truskawki ... Z Maroka sporo jechało, ale po ostatniej aferze z WZW w marokańskiej truskawce może zwolnić jej import ...

Taa, wjedzie jako ukraińska po jeszcze niższej cenie.

To się nie może zmarnować  . To trafi na śmietnik Europy czyli do nas tylko mrożone.

Kiedyś ogórki hiszpańskie po aferze za darmo na paletach stały po giełdach zamiast trafić do utylizacji na koszt importera. A krajowy ogórek na dnie leżał i kwiczał.

Zaraz ponownie norowirusa i w naszej truskawce znajdą bu i Ciebie z rynku wyrugować.

I nie pisz że ty masz stałych odbiorców bo jak eksport kucnie to na giełdę trafi nie po 15 a po 3,5 za 2kg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Chcę zobaczyć tą biedą jak obszarnicy porzucają dzierżawy i pole będzie leżało ugorem 😄.

Ja jedną 40 hektarów działkę w tym roku obsiewam ostatni raz. Będzie koper na mrożenie i żegnam bez żalu.:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Zaraz ponownie norowirusa i w naszej truskawce znajdą bu i Ciebie z rynku wyrugować.

I nie pisz że ty masz stałych odbiorców bo jak eksport kucnie to na giełdę trafi nie po 15 a po 3,5 za 2kg

Uważaj żeby w porzeczce wirusa nie znaleźli, chociaż i tak pewnie będzie tania patrząc po ilości nasadzeń w okolicy ...

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Taa, wjedzie jako ukraińska po jeszcze niższej cenie.

Marokańska idzie do nas przez Francję. To co tam się nie sprzedaje idzie na mrożenie a potem do nas, tu się oddziela szypułki i wraca do Francji.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

jeszcze więcej będą obrabiali, któremu jak dotąd starczyło . Jak się trafia nowa działka to szybko znajduje się chętny

Tak było do tej pory, zobaczymy co dalej, jeszcze to się dzieje z rozpędu bo ludzie jeszcze mają zapasy

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Pewno pod truskawki ...z którymi lada chwila też się zesrasz...łamistrajku i zdrajco.

To myslisz że truskawki można napierdzielić tyle samo co pszenicy ? do niczego mi to nie potrzebne .

Nikogo nie zdradziłem. To co napisałem to mają ludzie oponie o rolnikach blokujących miasta

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Marokańska idzie do nas przez Francję. To co tam się nie sprzedaje idzie na mrożenie a potem do nas, tu się oddziela szypułki i wraca do Francji.

I dodaje trochę naszej dla smaku, zapomniałeś dodać ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v