Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jacus napisał:

a kto nie stracil na inflacji ?? czym sie chwalic 14-16 % >> jesli inflacja byla na poziomie 30 % 

ja mam od dawna panele.

kopalnie i tak pozamykaja -poklady sie koncza..i gornictwo wroci tam gdzie sie zaczelo-do malopolski ,u nas sa poklady na 400 lat . nowe pola gotowe do eksplatacji bez koniecznosci kopanie kilometra szybu..firmy miedzynarodowe gotowe do kopania na juz.. 

14-16 na pewno więcej niż 3% dygresja do paneli -bo nie zrozumiałeś -górnicy maja się przekwalifikować nie słyszałeś o tym a węgiel będą sprowadzać a u nas zlikwidują taki zielony ład z którego się naśmiewasz więc w drugą stronę to też działa a górnikom nie dopłacają - więc górnicy  takie same żule jak rolnicy ?

Edytowane przez v11
Opublikowano

moze lepiej te kropki juz wstawiaj.. ty masz ???

v-11 porownuesz gornikow do rolnikow ?? 

rolnik jest przedsiebiorca a gornik pracownikiem -niestety panstwowej firmy, sa prywatne kopalnie i one sobie jakos radza.

rolnicy maja straty co jakis rok a gornictwo zyski raz za jakis ..

romus jest przykladem zula-gornika i rolnika 🤣

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

jesli myslicie ze kolejne doplaty, dotacje wymuszone strajami doprowadza do tego ze bedziecie zarabiac na gospodarstwie to kim jestescie

Przeczytaj postulaty i nie pluj na rolników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po co te postulaty czytać. Strajki nie wiele dadzą. Wszystko tanie na całym świecie bo jest nadprodukcja.

Gdzieś około 2010 sprzedałem rzepak po około 2 tys zł tona coś lekko ponad 2 tys. To patrząc na to ile wtedy było warte te 2 tys to ile teraz musiał by kosztować 5 tys. Kto na świecie tyle za rzepak płaci?

Owies ostatnio sprzedawałem po 80 zł i to z pocałowaniem ręki i pytają czy masz jeszcze. A sąsiad mówi, ze pszenica po 80 i bardzo kupić nikt nie chce. Strajkują naiwni myśląc, że coś wystrajkują. Rząd da po troszku na nawozy coś dopłaci do zboża. Ale to już powoli trzeba myśleć o końcu tego interesu. Zwłaszcza jeśli ktoś ma tylko zboża bo jeśli jest hodowla to jakoś jeszcze można to lepiej trochę ogarnąć. Ale koszty i tak wysokie. 

Jak tu pisałem rok czy dwa temu, że rentowność w rolnictwie spada bo trzeba coraz więcej kapitału a zyski procentowo spadają choć sumy wyższe bo zboża chwilowo drogie były to się tu wielu rzucało. I niestety wyszło na moje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

v-11 porownuesz gornikow do rolnikow ?? 

rolnicy maja straty co jakis rok a gornictwo zyski raz za jakis 

prawda taka że zyski są  tyle że się trochę zmniejszyły - moja ocena moje dochody a górnictwo wiecznie przez dziesięciolecia sponsorowane -czy rolnicy na nich pluli -nie jak strajkowali inni rolnicy na nich pluli -nie więc przełknij i trzymaj ślapaka 

Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

Po co te postulaty czytać. Strajki nie wiele dadzą. Wszystko tanie na całym świecie bo jest nadprodukcja.

Więcej niż twoje ciągle gadanie o czymś z czym się styczności nie ma.

• Haha 1
Opublikowano

Pafnucy możesz się obrazach na rzeczywistość ale to i tak nic nie da. Będziesz tylko coraz bardziej odrealniony. Ten kto szybciej spojrzy prawdzie w oczy i podejmie takie czy inne działania lepiej na tym wyjdzie niż ty który się będzie bił z rzeczywistością. Jeśli uważasz ,że strajki jakoś diametralnie odmienią twój czy innych rolników los to cóż przykro mi. 

Opublikowano

Weź się chłopak za robotę.

Rodzice wiecznie cię sponsorować nie będą. 

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Ten kto szybciej spojrzy prawdzie w oczy i podejmie takie czy inne działania lepiej na tym wyjdzie niż ty który się będzie bił z rzeczywistością.

Dostosuj sie do tego co innym zalecasz.

Opublikowano
22 minuty temu, v11 napisał:

prawda taka że zyski są  tyle że się trochę zmniejszyły - moja ocena moje dochody a górnictwo wiecznie przez dziesięciolecia sponsorowane -czy rolnicy na nich pluli -nie jak strajkowali inni rolnicy na nich pluli -nie więc przełknij i trzymaj ślapaka 

Jakie trochę? Ty masz pojęcie o ekonomii czy sam siebie oszukujesz? W 2010 lub 2011 jak wyżej pisałem sprzedawałem rzepak po około 2 tys tona. RSM 32 był poniżej 900 zł tona. Teraz rzepak też jest po 2 tys ale jedno to jakie są te pozostałe koszty a drugie jaką wartość mają te 2 tys. Ty pewnie jako dyletant policzysz te podwyżki środków produkcji i cieszysz, się, ze masz te 2 tys za tonę. I u ciebie trochę zyski spadły. A ja ci napiszę. że w2010 roku do sklepu za 2 tys kobietę do pracy z pocałowaniem ręki znalazłeś. A teraz jak zaproponujesz 2 tys to cię śmiechem zabije. Aby ta relacja zysków do nakładów wróciła powiedzmy od tego 2010roku rzepak musiał by być po 4 czy 5 tys. Wystrajkujecie takie ceny? W życiu bo cały świat tak płaci.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Weź się chłopak za robotę.

Rodzice wiecznie cię sponsorować nie będą. 

Dostosuj sie do tego co innym zalecasz.

Uważaj bo ci się w końcu styki popalą jak kiedyś tu nawywijałeś. Jak przyjdzie czas to się dostosuje ale coraz poważniej o tym myślę.  A rodziców jak trzeba to ja zasponsoruję. A czasami oni mnie jak w rodzinie ale dokładać persaldo do mnie nie musza więc luz.

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Sam siebie uważa za rolnika.

Wedle prawa nim jest...

A że partacz, to już inna sprawa.

No niech mu będzie że jest....

Trzeba strajkować ,przypominać rządzą cym że my jesteśmy.,że robią źle wytykać im błędy.

Bo inaczej jak będziemy cicho siedzieć  to dopiero nastanie nasz koniec....

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie idź tą drogą.

Nie obrażaj bez powodu.

Widzę że zabolała prawda, ale ja z życzliwości radę dałem.

Mnie nic nie zabolało to tobie kiedyś nerwy tu puściły. Na wakacje zdaje się wtedy zarobiłeś tak się dyskusją przejąłeś. A rad od człowieka który wypiera fakty i się na nie obraża też nie potrzebuję. Bo tu nie ma co się na realny świat odgrażać tylko trzeba prawdzie spojrzeć w oczy.

Unia dozwoli jakieś tam środki ochrony których zakazała cyrgną po troszku na jakieś dopłaty do zboża paliwa czy nawozów a za rok na wiosnę będzie ta sama polka na drogach tj blokady. Rolnicy będą znowu jak Zalensky daite pomohite czy jak on tam mówi. I tak będzie to się kręciło 

Opublikowano

Przed chwilą w rmf info o jutrzejszym proteście. Organizator: solidarność rolników. Nosz qr**. Rozmowa z członkiem komitetu protestacyjnego: niejakim telepatusem. Nosz qr** mać!!!. Postulaty:  DOPŁATY do nawozów, zbóż , paliwa, bo "my dawaliśmy" . NOSZ qr** J...BANA MAĆ!!! To protest rolniczy czy kampania wyborcza.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Mnie nic nie zabolało to tobie kiedyś nerwy tu puściły. Na wakacje zdaje się wtedy zarobiłeś tak się dyskusją przejąłeś. A rad od człowieka który wypiera fakty i się na nie obraża też nie potrzebuję. Bo tu nie ma co się na realny świat odgrażać tylko trzeba prawdzie spojrzeć w oczy.

Zaklamujesz prawdę.

Na nic się nie obrażam. Kiedys było kiedyś. Teraz jest dzisiaj.

Wywlekanie mych potknięć nie zmienia faktu że pleciesz ciągle tylko o swoim punkcie widzenia.

Nie zabronisz rolnikom walki o swoje prawa.

Przynajmniej pracują. Nie czekają na wypłaty rodzica.

Wybacz, ale przerywam tą pusta dyskusję.

1 minutę temu, jacek1296 napisał:

Przed chwilą w rmf info o jutrzejszym proteście. Organizator: solidarność rolników. Nosz qr**. Rozmowa z członkiem komitetu protestacyjnego: niejakim telepatusem. Nosz qr** mać!!!. Postulaty:  DOPŁATY do nawozów, zbóż , paliwa, bo "my dawaliśmy" . NOSZ qr** J...BANA MAĆ!!! To protest rolniczy czy kampania wyborcza.

I to mnie zniechęca do następnych protestów 

Opublikowano (edytowane)

Ale ja ci nie zabraniam o nic walczyć . Strajkujcie sobie. Przeszkadzacie innym mającym równie czasami ciężko ale ok. Walczcie. Tylko nie miejcie złudzeń.

14 minut temu, jacek1296 napisał:

Różni ludzie się chcą pod to podłączyć. Pierwszym razem udało się Kołodziejczakowi teraz próbuje pis. Będzie miał Telus jaja się pokazać na proteście bo to w dużej mierze pis tego burdelu z zbożem z UA narobił a teraz pis będzie strajkował przeciw temu co sam robił.

Pytanie co w sprawie rolników robi COPA COGECA? Co robi komisarz Wojciechowski? Po co i ile rząd ten czy tamten płaci składki na COPA COGECA?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

prawda taka że zyski są  tyle że się trochę zmniejszyły - moja ocena moje dochody

Ale to przez rosnące koszty, czy spadające ceny? A nieee,  ( o ja durny penis) przecież przez jedno i drugie.:lol:

40 minut temu, jacek1296 napisał:

Postulaty:  DOPŁATY do nawozów, zbóż , paliwa, bo "my dawaliśmy" . NOSZ qr** J...BANA MAĆ!!! To protest rolniczy czy kampania wyborcza.

O to, to właśnie. Więcej dopłat i będzie git:lol:

44 minuty temu, hubertuss napisał:

Unia dozwoli jakieś tam środki ochrony których zakazała

Przecież żadne substancje wycofywane nie wrócą.:lol:

Opublikowano

wam tez robic sie nie chce ?? ja moge lezec bo czekam na sms z banku ze na konto wplynela wyplata. 🤣 

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Przeczytaj postulaty i nie pluj na rolników.

postulaty sa takie 

zeby wszyscy byli piekni ,mlodzi i bogaci czy jakies inne ?? bo nie chce mi sie szukac 🤣

bo przy zbozu za 60-70 zl to nawet na czarnoziemie sie nie da zarobic..

ja nie pluje tylko stwierdzam fakt..

42 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Przecież Jacuś to nie rolnik jak pracuje u Pana...

a ty lie masz hektarow i ogonow ??

41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Sam siebie uważa za rolnika.

Wedle prawa nim jest...

A że partacz, to już inna sprawa.

ja 5 lat temu sprzedalem ostatniego byczka i zapewniam cie ze po sprzedazy ostatniego byczka albo bedziesz dziadowal albo pojdziesz do pracy -jak ja..za ile lagt likwidujesz ,pisales ze 2 wiec poczekam..

jaki partacz- stosuje nowoczesne technologie dostosowane do zmian klimatu ,do was tez kiedys dojda ..

23 minuty temu, jacek1296 napisał:

u nas organizatorzy anonimowi.. 

maja racje -dostali by taka zjebke od ludzi  ktorym  uprzykrzaja zycie, korkow mamy dostatek i bez strajkow..

niech pojezdza kolo domu adriana, wasserman, psa, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v