Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, nie napisał(a):

trzaskowski wygra z trzaskowskim :D 

on jest z tej samej lini co komorowski i kidawa, z lini kretynów :D 

i jeszcze będziemy żyć jak pączki w maśle :D 

Rymanowski: Jak wygra Trzaskowski, to masło będzie po 5 złotych?
Adam Szlapka: Myślę, że tak.

Mleko mleczarnia kupi od chłopa za  1 zł to mi się podoba . Będzie masło 5 zł .

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Roman176 napisał(a):

na mrozie spada do 100km 

Tylko Tesla ma chyba z 600-700km zasięgu jak dobrze pamiętam ... Niech w zimę spadnie do 200-250km... 

Póki mam fotowoltaike na starych zasadach to nie myślę nad elektrykiem, ale jak mnie wpakują na nowe zasady to trzeba przemyśleć, lepiej ładować takie auto niż sprzedawać prąd za kilka groszy w godzinach szczytu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ja mam chorobe lokomocyjną , jak sam kieruje jest ok i zazwyczaj sam kieruje jak dalej jade ,  w tym roku w Bieszczadach zgadałem się z gosciem co był Teslą i razem jechalismy jego tym autkiem pod wejscie na szlak było około 5 km , to dla mnie dramat , zupełnie inne uczucie z tymi bateriami , inny srodek ciężkosci , nawet juz miałem dość dalszej pieszej wedrówki ale po pół godziny odpoczynku dałem rade .

Opublikowano

@jarecki pierwsze spalinowe auta też nie były idealne, trzeba na spokojnie opracować odpowiednie technologie do elektryków, pokazać że dla niektórych może to być korzystna opcja, ale nic na siłę, chce ktoś spalinowy niech kupuje spalinowy, chce elektryka niech kupi sobie elektryka, a są też tacy którzy lubią jeździć kuchenkami gazowymi xD

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jarecki pierwsze spalinowe auta też nie były idealne, trzeba na spokojnie opracować odpowiednie technologie do elektryków, pokazać że dla niektórych może to być korzystna opcja, ale nic na siłę, chce ktoś spalinowy niech kupuje spalinowy, chce elektryka niech kupi sobie elektryka, a są też tacy którzy lubią jeździć kuchenkami gazowymi xD

Panelem na kasku i pedała .

Opublikowano (edytowane)
Teraz, galan99 napisał(a):

Panelem na kasku i pedała .

Idź spać, wytrzeźwiej i wróć ... Albo idź do Ryśka, on ma 🔨, może Cię dobrze trafi i się poprawi ...

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Idź spać, wytrzeźwiej i wróć ... Albo idź do Ryśka, on ma 🔨, może Cię dobrze trafi i się poprawi ...

Sytuacja, z jaką mamy do czynienia teraz w Niemczech dobitnie pokazuje dlaczego. Wszystko przez Dunkelflaute, czyli brak słońca i wiatru do produkcji energii odnawialnej. Już w zeszłym tygodniu cena prądu spuchła u naszych zachodnich sąsiadów aż do 800 euro za 1 MWh

lewaki to kochają .

image.png

• Haha 2
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

pierwszego elektryka wynaleźli 100lat temu zabił ich diesel 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

pierwszego elektryka wynaleźli 100lat temu zabił ich diesel 

Nie zabił ich diesel, silnik elektryczny jest dużo prostszy w budowie, z rzeczy które mogą się popsuć w takim silniku są dwa łożyska ... Problemem za to są akumulatory, dużo łatwiej było 100 lat temu zrobić zbiornik na 50l ON niż akumulator na 100kWh ...

Dlaczego na kopalni macie silniki elektryczne a nie spalinowe, albo na węgiel i parę wodną ??

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlaczego na kopalni macie silniki elektryczne a nie spalinowe, albo na węgiel i parę wodną ??

spalinowe są diesle silnikami jd albo df albo perkins ani na węgiel ani na parę wodną nie 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie zabił ich diesel, silnik elektryczny jest dużo prostszy w budowie, z rzeczy które mogą się popsuć w takim silniku są dwa łożyska ... Problemem za to są akumulatory, dużo łatwiej było 100 lat temu zrobić zbiornik na 50l ON niż akumulator na 100kWh ...

problemem na kopalniach jest przede wszystkim brak świeżego powietrza i odprowadzenie spalin, silnik elektryczny, zwłaszcza bezszczotkowy w wykonaniu przeciwpyłowym, jest najbezpieczniejszym rowiązaniem

dodatkowo im głębiej, tym bardziej rośnie temperatura powietrza, a silniki czyto spalinowe, czy parowe, znaczną część energii z paliwa oddaja w postaci ciepła, które dodatkowo podnosiłoby temperaturę

z tego samego powodu nie sprawdzają sie na kopalniach silniki hydrauliczne, które także mają dośc niską sprawność, chociaż są używane w niektórych maszynach

silnik elektryczny nie jest żadnym problemem, od ponad 100 lat jest używany na kolei czy w tramwajach, problemem jest niskostratne ładowanie akumulatorów oraz odzyskanie z nich energii, a także - czas potrzebny do pełnego naładowania w powiązaniu z trwałością akumulatora ladowanego dużym prądem, jak wiadomo, korzystniejsze dla akumulatorów jest ładowanie ich mniejszym prądem, ogranicza to straty prądu i zmniejsza nagrzewanie akumulatorów

ta technologia w ciagu 10-20 lat się doszlifuje, ale w zamierzeniu decydentów nie jest to, aby elektrykami robić po 2 tys km na ładowaniu, tylko aby obywatele ograniczyli swoją mobilność, dlatego są takie naciski administracyjne na wycofanie aut spalinowych

• Like 1
Opublikowano

wczoraj panele zrobily rowno 1 kwh.

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ja mam chorobe lokomocyjną , jak sam kieruje jest ok i zazwyczaj sam kieruje jak dalej jade ,  w tym roku w Bieszczadach zgadałem się z gosciem co był Teslą i razem jechalismy jego tym autkiem pod wejscie na szlak było około 5 km , to dla mnie dramat , zupełnie inne uczucie z tymi bateriami , inny srodek ciężkosci , nawet juz miałem dość dalszej pieszej wedrówki ale po pół godziny odpoczynku dałem rade .

kup sobie specjalne opaski na rece, lepiej dziala jak tabletki.

• Confused 1
Opublikowano

Co wy tak z tymi elektrykami? Gdzie mamy materiał do produkcji baterii? Litu,niklu i metali ziem rzadkich? A no nie mamy a gdzie są? W Rosji w Chinach Brazyli USA Indie Kanada Grenlandia Australia. I co dalej? 

Opublikowano
33 minuty temu, jahooo napisał(a):

problemem na kopalniach jest przede wszystkim brak świeżego powietrza i odprowadzenie spalin, silnik elektryczny

spaliny są filtrowanie za pomocom filtra wodnego  .. a zamiast rozrusznika jest hydro akumulator ... i turbiny nie mają 

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

same samochody elektryczne nie są złym pomysłem, złe jest zmuszanie do nich na siłę ... Dać ludziom wybór, niech każdy wybierze sobie co chce a nie zmuszać ...

elan mask zapowiedział ze elektryki są słabe  wydajnościowe .. teraz opracowuje nową technologie wodorową 

Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

spaliny są filtrowanie za pomocom filtra wodnego  .. a zamiast rozrusznika jest hydro akumulator ... i turbiny nie mają 

nadal pozostaje problem wytwarzanego dwutlenku węgla i pobieranego tlenu z powietrza oraz duża produkcja ciepła, co jest pod ziemią niekorzystne

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

nadal pozostaje problem wytwarzanego dwutlenku węgla i pobieranego tlenu z powietrza oraz duża produkcja ciepła, co jest pod ziemią niekorzystne

jest zwiększony pęd powietrza .. ale wjazd kolejki musi w każdy rejon zgłaszany bo na czujnika wyskakuje alarm pożarowy 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Roman176 napisał(a):

image.png

No i bardzo dobrze, kolejna opcja do wyboru, może komuś akurat ten typ napędu podpisuje. Im więcej różnorodnych opcji do wyboru tym lepiej dla konsumenta ... Byle by to był wybór a nie zmuszanie do jednej czy drugiej opcji.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

problemem na kopalniach jest przede wszystkim brak świeżego powietrza i odprowadzenie spalin, silnik elektryczny, zwłaszcza bezszczotkowy w wykonaniu przeciwpyłowym, jest najbezpieczniejszym rowiązaniem

Najbezpieczniejszym i najprostszym, nie ma chyba prostszego silnika niż silnik elektryczny, z "awaryjnych" rzeczy jedynie 2 łożyska ... Gdzie to porównać do nawet zwykłego silnika spalinowego R4 ...

Jak robilem kiedyś na UR, to na najważniejszych silnikach były założone czujniki drgań, jak pojawiały się nietypowe częstotliwości drgań, to wymieniało się taki silnik, przy wymienianych na czas łożyskach te silniki chodziły bezawaryjnie. Najważniejsza wada silnika elektrycznego w samochodach to problem z "zmagazynowaniem" odpowiedniej ilości paliwa dla niego.

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

z tego samego powodu nie sprawdzają sie na kopalniach silniki hydrauliczne, które także mają dośc niską sprawność, chociaż są używane w niektórych maszynach

Silnik hydrauliczny jest napędzany przez pompę hydrauliczną a ta przez silnik elektryczny. Bardziej chodzi o sprawy konstrukcyjne niż samą sprawność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v