Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Wczoraj na MOP-ie zaczęliśmy gadać z chłopakami wracającymi ze stolicy. Nawet nie wiem skąd oni byli. Najbardziej mnie uderzyło, że cały czas "ja nie mam ceny" "ja muszę ugorować" "ja nie mam zysku"...ku..wa ludzie najpierw MY. Jak będziemy mieli warunki do gospodarzenia MY WSZYSCY, to dopiero możemy myśleć każdy o sobie...na tym polega równość...

Z takim podejściem to se można wywalczyć...kija na plecy...

Jeden drugiemu dzierżawy podbija podbiera w łyżce by utopił a gdzie jedność jeszcze duuuuuużo wody w Wiśle musi upłynąć żeby społeczeństwo rolnicze myślało jak Qwazi

Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jeden drugiemu dzierżawy podbija podbiera w łyżce by utopił a gdzie jedność jeszcze duuuuuużo wody w Wiśle musi upłynąć żeby społeczeństwo rolnicze myślało jak Qwazi

Ja wiem jedno. Pracowałem w różnych zespołach. Przez 6 lat byłem w takim zespole, gdzie wszyscy dmuchaliśmy w jedną trąbkę. Wyższym przełożonym było to baaaardzo nie w smak. Nie wiedzieli nic i dlatego nie byli w stanie nas kontrolować. Nie mieli podstaw do tego, żeby powymieniać nas, to wymieniali kierownika, co też i nic nie dało, bo zwyczajnie każdy kolejny kierownik wiedział jedynie tyle ile powinien, skutkiem czego nie był w stanie o niczym donieść wyżej. A my spokojnie robiliśmy swoje. W końcu jeden z nas odszedł i skorzystali z okazji wrzucając nam krecika. W tym dniu siła tego zespołu się skończyła... 

A co do wody w Wiśle, to uważam, że polscy rolnicy oddali duszę diabłu za unijne srebrniki i prędzej nasze rolnictwo szlag trafi niż będą myśleli w ten właściwy sposób. Smutne to ale prawdziwe. Cały mechanizm tego oddania duszy polega na tym, że dla unii pieniądz jest narzędziem do manipulowania chłopem (i nie tylko), a dla chłopa ten sam pieniądz jest dobrem, które należy zdobywać. Niemal doskonałe rozwiązanie dla biurokratów z Brukseli. Mogą tylko zyskać. Żeby to zmienić chłop musiałby też dostrzec w tym pieniądzu narzędzie i, tak jak przeciwnik, zacząć się nim posługiwać a nie zdobywać..

Dobra, kończę to filozofowanie. Trza by się za jaką robotę zabrać 

• Thanks 2
Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

po co 🤔

Sławek dobrze wiemy, że Tobie tanie ziarko na rękę. Tak z dwa lata temu liczyłeś na spadek cen zboża 😁. Pamiętam to doskonale. Aby czasem Ci to mlyko nie spadło z ceną, bo może przybraknąć na te kredyty i zobowiązania. Ale jak roboty nie będziesz się bał, to może i coś Ci załatwimy. 😂

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

po co 🤔

Po to, żeby np w przyszłym roku nie wpadło im do głowy kazać Ci "ugorować" 3 krowy, bo stado za dużo metanu produkuje...

• Like 2
Opublikowano

Po to, żeby np w przyszłym roku nie wpadło im do głowy kazać Ci "ugorować" 3 krowy, bo stado za dużo metanu produkuje...

Ciii, Sławkowi to wszystko na rękę. To krowiarz największy na całą okolicę. 😁

• Confused 1
Opublikowano
Popier96 napisał:

13 minut temu, slawek74 napisał:

po co 🤔

Sławek dobrze wiemy, że Tobie tanie ziarko na rękę. Tak z dwa lata temu liczyłeś na spadek cen zboża 😁. Pamiętam to doskonale. Aby czasem Ci to mlyko nie spadło z ceną, bo może przybraknąć na te kredyty i zobowiązania. Ale jak roboty nie będziesz się bał, to może i coś Ci załatwimy. 😂

może śmieszny a może żałosny jesteś ...wiesz ile płacę za mieszankę pełnoporcjiową? napewno nie wiesz a zboża i innej paszy to wolę sam wyprodukować niż od kogoś kupować ... jak widać mało wiesz...🙋‍♂️😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Bedzie trzeba wyjść z tej unni jak angole i nikt nie będzie nic kazał.

Prl miał się nigdy nie skończyć a się skończył.

Tylko, że wiesz. Angole wyszły a ograniczenia sobie zostawili. To nie kwestia unii ale ogólnie opcji politycznych, i kwestii podejścia do kontroli, albo raczej manii kontroli. 

Opublikowano
Popier96 napisał:

Ciii, Sławkowi to wszystko na rękę. To krowiarz największy na całą okolicę. 😁

jednak ciemnota i żałosny....

Opublikowano

No dzban, a mówili... Ta mieszanka pełnoporcjowa to Ci na drzewie rośnie. Pewno z Wiszpaszu bierzesz 😁😂. Dobrze pamiętam jak było. A zboża na tych 2ha to faktycznie naprodukujesz.

Ile Ci te egipskie czarnoziemy wydają. Z 5 ton ukosisz? Bo u mnie na zadbanej glinie trzeba trochę powalczyć o te 7-8ton.

• Haha 1
Opublikowano

Eeee...weźta się oba udpokójta...po co te docinki? Na uciechę władzy? I utwierdzenie w jej w przekonaniu, że może mieć chłopów w czterech literach?😡

• Like 2
Opublikowano

wipasz mam bardzo blisko nawet dzisiaj byli u sąsiada spawać beczkę 😁 ale nigdy od nich nie brałem 🙋‍♂️ a mieszkania z której brałem nie jest na liście importerów z ukrainy zbiża z 3 a nie 2 ha mam około 20ton do tego kukurydza z 1.5ha i dla mojego stada jest dosyć a nawet będzie zapas ... ot ciemnota...🤦

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Eeee...weźta się oba udpokójta...po co te docinki? Na uciechę władzy? I utwierdzenie w jej w przekonaniu, że może mieć chłopów w czterech literach?😡

Jego gadka działa jak płachta na byka. Doskonale pamiętam jak zacierał ręce bo zboże leciało na dół, bo więcej na mlyku zarobi. Jak widać, nic się nie zmieniło.

Przed chwilą, slawek74 napisał:

wipasz mam bardzo blisko nawet dzisiaj byli u sąsiada spawać beczkę 😁 ale nigdy od nich nie brałem 🙋‍♂️ a mieszkania z której brałem nie jest na liście importerów z ukrainy zbiża z 3 a nie 2 ha mam około 20ton do tego kukurydza z 1.5ha i dla mojego stada jest dosyć a nawet będzie zapas ... ot ciemnota...🤦

Dobre, to jednak myślałem, że większy krowiarz z Ciebie. Ale jak Qwazi zapowiedział, nie będę wdawał się w dalszą dyskusję.

• Thanks 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

sorrrry ale jak widać kolega trochę zaviemniały i zarozumiały zaczepki szuka...

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Popier96 napisał:

Ile Ci te egipskie czarnoziemy wydają. Z 5 ton ukosisz? Bo u mnie na zadbanej glinie trzeba trochę powalczyć o te 7-8ton.

Czytałeś ile on musi ładować żeby te 7 ton mieć? U nas na tyle co on sypie to z 10 ton powinno być. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

ograniczyć kupno chemii, odżywek, nawozów, zero maszyn i inwestycji - ciekawe, kiedy budżet zacznie klękać, już płacz, że spadł dochód z VAT

Wszystko pięknie 

Ale popatrz jak wyglądała sytuacja z silosami 

Biedni rolnicy znaleźli pieniądze bo będą zwroty

Pieniądze będą albo i nie, ale jest już rolnik ucieszony, urzędnik zadowolony fiskus ucieszony

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, Popier96 napisał:

Czytałeś ile on musi ładować żeby te 7 ton mieć? U nas na tyle co on sypie to z 10 ton powinno być. 

to ile sypię?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Siemanko. 8°, mgła, teraz zaczyna coś kropić...

Dałeś radę czy trza Ci pomocy?

Niestety masz rację. Ale te 6-7% społeczeństwa ma siłę i nawet nie chce tego dostrzec. Dlatego strajki dają tyle ile dają...

Jakoś dałem, żona pomogła 😉

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A nie będę już komentował.

Chciałem dzisiaj owies posiać, ale d*pa. Nie da się, w nocy dopadało i będzie się kół czepiać. Nawóz też nie rozsiany. Trzeba iść trochę betonu umieszać i pod tunelem porządek dokończyć. 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

to ile sypię?

Przecież pisałeś. Polifoski grubo powyżej 200kg. Azotu 200kg w czystym. Jeszcze obornik i coś o kredzie czy wapnie wspominałeś... Przynajmniej 2 razy grzyb z tego co pamiętam... To te 7 ton trochę blado wygląda ale ziemia a ziemia... Twierdziłeś, że pszenicy nie siejesz tylko pszenżyto. A końcem lipca czy początkiem sierpnia jak wszyscy żniwowali to pisałeś, że zielone masz jeszcze.

Przed chwilą, Popier96 napisał:

A nie będę już komentował.

Chciałem dzisiaj owies posiać, ale d*pa. Nie da się, w nocy dopadało i będzie się kół czepiać. Nawóz też nie rozsiany. Trzeba iść trochę betonu umieszać i pod tunelem porządek dokończyć. 

Jak dobra pogoda będzie to myślę w sobotę u Seniora posiać mieszankę i u siebie facelię. Pod facelię najmniejszym nakładem wysiłku, raz kultywator z wałkiem, rozsiew i brony. I tak na 90% pójdzie na przyoranie jak pszczoły zbiorą. Saletrę na jęczmień mam rozsianą. Dziś, jak nie będzie padać to sieję na trawę i te skromne 30kg Polifoski pod ziemniaki.

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał:

Już przecież monitują co jak i ile. Nie chce mi się tu rozpisywać ale zapytaj w cenach mleka kogoś kto odstawia mleko do bela

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Jak mu chłopy przestaną paszę kupować, to se może ściągać i z Wenezueli...

Tylko, że chłopy nie przestaną. Dopóki szczytem mądrości i sukcesu gospodarza będzie "wyciągnąłem z agencji wszystko co możliwe" dopóty będę twierdził, że polski chłop głupi jak gumofilce...nie obrażając gumofilców...

Przykro mi się patrzy na tą głupotę 😔

Jest na to jeden argument

"Było brać i Ty a nie teraz zazdrościsz"

Jest też i drugi

"Kto się nie rozwija ten się cofa"

Tak postępują europejscy rolnicy 

A jak im trzeba ludzi na strajku to wtedy szukają jedności 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

Odpal im po jednej na zgodę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v