Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A jaką wartość i cenę ma twoje mleko i sery, dojone/robione przez babkę z niedomytymi pewnie rękami, dojone do brudnego wiadra

A jaką wartość mają twoje kury jak piszesz, że się nie myjesz i  w ubraniu chodzisz spać, żeby się rano nie ubierać😂 I raz w tygodniu wchodzisz w nim do pralki🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ci co mają mleko od dwóch krów jest ono lepsze od tych co mają 50???

Jeśli jakieś standardy zachowane to ja uważam, że tak... Przede wszystkim inaczej żywione... A nie kiszonki, mlekopędne jakieś pasze, śruty i inne.

Przed chwilą, Popier96 napisał:

Po ile kura? Moje tamtego roczne to niewypał... Jednak jak po kury to trzeba w okolice Jacusia jechać.

Po 27 15 tygodniowe. Dla mnie lux cena. A wziąłem w zeszłym roku z Czernichowa to szkoda mówić...

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Ja kupuje teraz chyba za 1 jedno, ale one są karmione resztkami z kebabu więc koszty niskie :D 

Znajomy karmi resztkami z szkolnej stołówki. Zboża co kupi to 100kg rocznie tak w razie wu żeby było. A kur i perlik od groma lata.

Opublikowano
Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

A jaką wartość mają twoje kury jak piszesz, że się nie myjesz i  w ubraniu chodzisz spać, żeby się rano nie ubierać😂 I raz w tygodniu wchodzisz w nim do pralki🤣

A co robisz przy tych kurach gołymi rękami? Jajko ma powłokę ochronną na skorupie. A mleko gdzie takie coś ma? Babka brudne łapska wsadzi i już gotowe.

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Bo wy mata dobre jojki 🤭

Najlepsiejsze. 🤣😂

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Po 27 15 tygodniowe. Dla mnie lux cena. A wziąłem w zeszłym roku z Czernichowa to szkoda mówić...

W Wołowicach mam gościa. LUX towar, tylko szybko się rozchodzi i ma 2 rzuty w roku tylko. Z Czernichowa raz wzięte i chyba niedoszczepione.

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

...kolejka tirów na granicy....dluuuuuga...

Sporo na lawetach traktorów, aut, nawet kombajn.., agregaty...

Wszystko to stoi jak i ja byłem,  albo nowe dojeżdżają 🤔

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

W kwestii jajek, to nie słyszałem jeszcze żeby ktoś pytał moja żonę o cenę. Ma 3 źródła zbytu. Jedno to kobitka, która piecze ciasta na zamówienie. Drugie to mieszkańcy bloku mojego syna, a trzecie to sklep mojej siostry. Zawsze jest pytanie kiedy i dlaczego tak mało...

Od nas bierze mój kierownik i szefowa plus taka matki znajoma. Sami pytali jak jajka podrożały czy coś się cena zmienia. 

Jak powiedziałem że będziemy likwidować to nie byli zadowoleni 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Mendel

Kurcze pisz ile za sztukę. 🤨

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Znajomy karmi resztkami z szkolnej stołówki. Zboża co kupi to 100kg rocznie tak w razie wu żeby było. A kur i perlik od groma lata.

Mój znajomy ma na kaczki i kury wybieg z 30a albo więcej. Jego karmienie wygląda tak - do dużego wiadra ziemniaki z parnika, ze 4 szufelki śruty, trochę wody, mieszadło do betonu i gotowe - chlust i się zabijają. Też tanio.

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Ci co mają mleko od dwóch krów jest ono lepsze od tych co mają 50???

Tłustsze. ;)  

Zaś ogólnie to mleko się robi niedobre jak przejdzie przez zakład mleczny.... 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeśli jakieś standardy zachowane to ja uważam, że tak... Przede wszystkim inaczej żywione... A nie kiszonki, mlekopędne jakieś pasze, śruty i inne.

To ja mam 5 kur więc moje jajka lepsze od twoich🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

W Wołowicach mam gościa. LUX towar, tylko szybko się rozchodzi i ma 2 rzuty w roku tylko. Z Czernichowa raz wzięte i chyba niedoszczepione.

Z Czernichowa co innego problemem... Ponoć karmi paszą dla brojlerów. Po części dlatego takie ładne i duże. A później wątroba wysiada. A cena szkoda mówić... Po 45 były takie wypierdki co 20 tygodni pewnie nie miały. Dobrze, że tylko kilka sztuk na próbę wziąłem.

Przed chwilą, Baks00 napisał:

Być może. Kwestia jak żywisz. 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Tłustsze. ;)  

Zaś ogólnie to mleko się robi niedobre jak przejdzie przez zakład mleczny.... 

Moim zdaniem  to nie ilość wpływa na jakość

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

O ile zdążysz je zjeść. 😂🤣

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Z Czernichowa co innego problemem... Ponoć karmi paszą dla brojlerów. Po części dlatego takie ładne i duże. A później wątroba wysiada. A cena szkoda mówić... Po 45 były takie wypierdki co 20 tygodni pewnie nie miały. Dobrze, że tylko kilka sztuk na próbę wziąłem.

Ogólnie te z ogłoszeń z OLX to lipa. Raz wzięliśmy od gościa numer do kogoś z jego rodziny, bo on już kur nie miał i to był własnie strzał w 10. Jeszcze takich kur nie było. Zdrowotność mega, a i jajek przybywało. W tym roku już upadki się zdarzają.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Ogólnie te z ogłoszeń z OLX to lipa. Raz wzięliśmy od gościa numer do kogoś z jego rodziny, bo on już kur nie miał i to był własnie strzał w 10. Jeszcze takich kur nie było. Zdrowotność mega, a i jajek przybywało. W tym roku już upadki się zdarzają.

Czernichów u nas ogólnie znany. Sporo ludzi stamtąd brało i bierze. Mi tam najlepiej wychodzą od handlarza ze wsi. A nieśności cudownej nie wymagam przy moim systemie. Te 50% żeby było i wystarczy. Kura ma być hodowana tanio - czyli jak najmniej koncentratu, trochę kredy, witamin. Łącznie worek koncentratu miesięcznie, pół worka kredy i 4kg witamin. Reszta ziemniaki, zboże, buraki pastewne, marchew, trawa. 

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Czyli doi a g... z tego ma skoro jest konkurencyjne cenowo... Zresztą pisałeś w innym wcieleniu, że koniec z krowami. Babka odżyła czy z grobu wstała i doi dalej?

Piotruś som tera ekoschematy i inne cuda na te krowy. Nigdy bym niczego nie trzymał, tylko dlatego, żeby przyszła baba, kupiła dzbaneczek mleka i pół dnia gęgała, albo co gorsze na kawe się wpraszała😂

Opublikowano
Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

Piotruś som tera ekoschematy i inne cuda na te krowy. Nigdy bym niczego nie trzymał, tylko dlatego, żeby przyszła baba, kupiła dzbaneczek mleka i pół dnia gęgała, albo co gorsze na kawe się wpraszała😂

A spróbuj bez dopłat. Ciekawe czy ta konkurencyjność się utrzyma na tym samym poziomie...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v