Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Tobie też? 

To co się ostatnio dzieje to jest jakiś dramat. 

Rozmawiałem z babka z dość dużego gospodarstwa to narzekała że jałówek nie będą mieli bo 70% małych padło. 

Nie, nie  aż tak tragicznie

Otworzyły zagrodę 

• Like 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Bo ktoś musi zapłacić za te 40000 jednostek podarowanych przez żyda Ukrainie.

no to nie ja. ja nabyłem każdą jednostkę (50000) po 170zł brutto. gdyby nie inny kolor worka, nikt nie powie, że to nie oryginał.

Opublikowano
Łolek napisał:

33 minuty temu, slawek74 napisał:

ja też 🙋‍♂️ w kogo 🤔

gdzie i jak z vatu? jak Ty na ryczałt?

Ale pasze paliwo prąd zużywam i płace z vatem, a go nie odliczam to gdzie on trafia może na twoje konto 

a ryczałtowo przy sprzedaży ile masz?

Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

Ale pasze paliwo prąd zużywam i płace z vatem, a go nie odliczam to gdzie on trafia może na twoje konto 

Dostajesz VAT od sprzedaży którego też nie rozliczasz. 

Trochę faceta wyprowadziłeś w pole, ale jak uwierzył to dobra nasza 😉

• Like 2
Opublikowano

No za takie pieniądze warto było chować obornik pod ziemię w 12 godzin. Wniosek z tego taki, że trzeba zrezygnować z hodowli i obsiać wszystko facelią. Chociaż jakiś pożytek będzie. 

FB_IMG_1708757252311.jpg

Opublikowano

Poczekaj jeszcze na współczynnik korygujący... 

2 minuty temu, Bananek napisał:

No za takie pieniądze warto było chować obornik pod ziemię w 12 godzin. Wniosek z tego taki, że trzeba zrezygnować z hodowli i obsiać wszystko facelią. Chociaż jakiś pożytek będzie. 

FB_IMG_1708757252311.jpg

• Like 1
Opublikowano
Bananek napisał:

@DANDYSku jak tam Twoja? 😉 W tym roku zastrajkowałem i sklep, w którym zwykle kupuję niech się sam udławi swoim kwalifikatem. Ceny mieli już niemałe, ale to co odjebali w tym sezonie to przesada. Wszystkie odmiany pół ceny w górę. Kupiłem z innego źródła. Ale po próbie kiełkowania stwierdzam, że to dobry ruch. 

IMG_20240224_072347.jpg

po moich przebojach z ubiegłego roku, zakończyłem siew kuku.

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dokładnie, sam to doskonale wiem, bo tą S50 planują niedaleko mnie, tylko szkoda, że po naszej, wschodniej stronie miasta nie ma co transportować, jakiś przemysł i dużo magazynów jest między Sochaczewem a Błoniem, tam taka trasa się na prawdę przyda ...

Jak wyznaczali korytarz to trasa miała iść między Teresinem a Sochaczewem, a potem nagle przyjeżdżają do nas że planują u nas budowę, chociaż w studium korytarzowym nasz wariant został odrzucony jako pierwszy ... Mieli teraz w zimę przyjechać ale temat jakoś ucichł, podobno planują rozbudowę starej DK50 do standardu S50.

Te ich planowanie to jak stawianie płyty obornikowej 500m od obory, taki sam sens i logika ...

Przy dk 50 to miały tory podobno iść 🤭🙆

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Poczekaj jeszcze na współczynnik korygujący... 

2 minuty temu, Bananek napisał:

to już po

DANDYS napisał:

po moich przebojach z ubiegłego roku, zakończyłem siew kuku.

to z kim ja teraz będę konkurował?

Opublikowano
szymon09875 napisał:

5 minut temu, Baks00 napisał:

Wieje 

I cielaki mi z obory wywiało🤬🤬🤬🤬🤬

Tobie też? 

Rozmawiałem z babka z dość dużego gospodarstwa to narzekała że jałówek nie będą mieli bo 70% małych padło. 

dziwne rzeczy jak nie kaszel to sraka i tak wkoło

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

FB_IMG_1708757252311.jpg

A czy tak nie robisz?w moim przypadku żadnej zmiany jedynie chwila na oswiadczenie

• Like 1
Opublikowano
szymon09875 napisał:

9 godzin temu, DANDYS napisał:

tu się wypowiedział rolnik odnośnie 6 gospodarstw 😄https://www.facebook.com/share/v/Sy5HAALmgrNj9K6W/

w 15 minucie

A tam pieprzy głupoty, znam go osobiście, nieraz rolnikom pomagał jej przyszli z jakimś problemem.

może tak być bo u nas jest szanowany, i z tego co kiedyś mówił to jego dzieci mają swoje gospodarstwa , tylko źle to doprecyzował .

Opublikowano
29 minut temu, szymon09875 napisał:

Tobie też? 

Od wjatra? 

Opublikowano
45 minut temu, Leszy napisał:

To może warto na VAT przejść jak tyle zakupów masz. 

Teraz jak jadę na gotowej paszy to pewnie by się przydało, ale kres hodowli na horyzoncie to już nie będę cudować 

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

dziwne rzeczy jak nie kaszel to sraka i tak wkoło

Mi się nie chce do obory iść.

Przed chwilą, DANDYS napisał:

może tak być bo u nas jest szanowany, i z tego co kiedyś mówił to jego dzieci mają swoje gospodarstwa , tylko źle to doprecyzował .

Jeden ma swoją firmę, śor i nawozy sprzedaje, plus doradztwo. Drugi ciągnie gospodarstwo plus usługi, do tego mobilna wulkanizacja, transport. Obrotni ludzie. 

3 minuty temu, Baks00 napisał:

A czy tak nie robisz?w moim przypadku żadnej zmiany jedynie chwila na oswiadczenie

Dokładnie. Ja nie robiłem nic więcej niż zwykle. A wymieszanie obornika odpuściłem.

5 minut temu, Bananek napisał:

to już po

No to się dla mnie te nowe doplaty podobają. Będzie kilka tysięcy więcej niż rok temu.

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Od wjatra? 

Wirus jakiś, czekam na wyniki badań.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Leszy napisał:

Dostajesz VAT od sprzedaży którego też nie rozliczasz. 

Trochę faceta wyprowadziłeś w pole, ale jak uwierzył to dobra nasza 😉

Tak tylko maszyny i inne cuda 23 a moje mleczko niestety 7 mięso 8 

Niech nie myśli gość że vma gorzej od nas 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
39 minut temu, Bananek napisał:

@DANDYSku jak tam Twoja? 😉 W tym roku zastrajkowałem i sklep, w którym zwykle kupuję niech się sam udławi swoim kwalifikatem. Ceny mieli już niemałe, ale to co odjebali w tym sezonie to przesada. Wszystkie odmiany pół ceny w górę. Kupiłem z innego źródła. Ale po próbie kiełkowania stwierdzam, że to dobry ruch. 

IMG_20240224_072347.jpg

Ja wyleczyłem się z polskich odmian. Od kilku lat miałem 1/4 obsiane jakąś polską odmianą. W tym roku już nie będzie. W tym roku 2/4 pola sieje Pioneer, 1/4 lidea i 1/4 mas.

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Dokładnie. Ja nie robiłem nic więcej niż zwykle. A wymieszanie obornika odpuściłem.

Na jednym kawałku miałem siać kuku,ale że po badaniach dramat potas więc odpuściłem i poszedł owies - i tam wymieszalem słomę z niego ....

Ogólnie zobaczę, nie jestem zwolennikiem tych ekoschematow, ale jeżeli nie muszę nic zmieniać to czemu nie złożyć 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, superfarmer02 napisał:

Przy dk 50 to miały tory podobno iść 🤭🙆

Nie kojarzę, tory kolejowe chyba nigdy nie były planowane przy DK50, kolej bardziej miała iść z Płocka przez Iłów, Młodzieszyn do CPK.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie kojarzę, tory kolejowe chyba nigdy nie były planowane przy DK50, kolej bardziej miała iść z Płocka przez Iłów, Młodzieszyn do CPK.

Możliwe. Na żdżarowie miały przecinać 50

Edytowane przez superfarmer02
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v