Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@superfarmer02 jak tak super płacili to dlaczego tylko nieliczni się sprzedali pod CPK ?? 10% potrzebnego obszaru wykupili, reszta jakoś  chętna nie była, ciekawe dlaczego ...

Jakieś źródło, że tylko 10% gruntów wykupili? Kto nie widział przyszłości w dalszym prowadzeniu gospodarstwa czy brak następcy to sprzedał

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MonteChristo napisał:

Jakieś źródło, że tylko 10% gruntów wykupili?

https://www.money.pl/gospodarka/grunty-pod-cpk-wykupiono-juz-prawie-500-ha-pod-nowe-lotnisko-6872358229908160a.html

Wykupione 500ha ... Co to jest ... Niby super warunki a jak przychodzi do wyceny to już tak fajnie nie jest, ludzie się zgłaszali bo miała być super kasa, a potem już tak fajnie nie było ...

Mieszkam niedaleko od przyszłego CPK, jakieś 20km, nie raz byłem tam się przejechać motocyklem, na wykupionych posesjach są charakterystyczne łańcuchy z kłódkami, za wiele tego w sierpniu czy wrześniu nie było ...

Weź sobie za przykład ceny GUSowskie ziemi rolnej, wg GUS średnia cena u mnie w województwie za gleby które mam to 45.000 za ha, a prawda jest taka, że jak jest jakiś kawałek za 70.000 i mniej to od razu się sprzedaje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/grunty-pod-cpk-wykupiono-juz-prawie-500-ha-pod-nowe-lotnisko-6872358229908160a.html

Wykupione 500ha ... Co to jest ... Niby super warunki a jak przychodzi do wyceny to już tak fajnie nie jest, ludzie się zgłaszali bo miała być super kasa, a potem już tak fajnie nie było ...

Artykuł jest sprzed roku 500ha a inwestycja ma pochłonąć coś lekko ponad 2,5k ha to masz ok 20% na tamtą datę

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@superfarmer02 jak tak super płacili to dlaczego tylko nieliczni się sprzedali pod CPK ?? 10% potrzebnego obszaru wykupili, reszta jakoś  chętna nie była, ciekawe dlaczego ...

Nie wiem, tyle co mi mówili. No i widać we te wsie jakieś bez życia, puste, zarosniete podwórka

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

Jeszcze się dziadkiem rok pojeździ 😁

IMG_20240223_113849.jpg

miałem chęć na takiego ale właściciel ma problem z ogarnięciem papierów do przerejestrowania i wrasta sobie taki w mieście na osiedlu na brytyjskich blachach

3 godziny temu, slawek74 napisał:

masz jd 🤔 a myślałem że zetora 🤔

zbieram puste bańki po oleju od znajomego co ma 6 dzondyrów to chyba byle czego nie leje 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Artykuł jest sprzed roku 500ha a inwestycja ma pochłonąć coś lekko ponad 2,5k ha to masz ok 20% na tamtą datę

Ale to pierwszy etap wykupów z tego co pamiętam te 2,500 ha, tylko pod samo lotnisko, potem jeszcze trzeba drugie tyle wykupić w najbliższej okolicy pod infrastrukturę typu kolej czy drogi.

Powiem tyle, tam gdzie chcą budować to lotnisko to najlepsze ziemie w promieniu 50km od Warszawy, kto coś takiego wymyślił w takim miejscu ... Rejon znany z uprawy cebuli, marchwi, pietruszki czy ziemniaka. Grunty klas II i III, gorsze tam problem znaleźć ...

• Like 2
Opublikowano

chłopy! ręka w górę, który ma kukurydzę na kiszonkę i składa ten wniosek na dopłatę do qq.

konteno napisał:

miałem chęć na takiego ale właściciel ma problem z ogarnięciem papierów do przerejestrowania i wrasta sobie taki w mieście na osiedlu na brytyjskich blachach

a b6 1.8 TSI nie chcesz?

Opublikowano (edytowane)

@Bananek troche sie rozmija na wsi przy traktorze na ropę, kupie benzyne i tankuję już tylko na CPN a zwrot akcyzy z ON przepada, znajomy tylko korzysta co dzierżawi ode mnie  bo zwiększył se limit o moje ha a jak kupią w hurcie taniej i więcej to niechętnie odsprzedaje po tej samej cenie co wziął bo ja biorąc nawet z samochodu to tyle na raz nie wezmę co on i drożej będzie , no i pytałem kierowców co z ON po wiosce się kręcą to bez zbiornika nie wleje nawet te pół mauzera 

no i już na fuszkach robiąc paliwa za robote sobie nie zatankuję u innego rolnika

benzyna to jednak dla ludzi którzy lubią piłować silnik lub mają małe dzieci i auto musi zimą palić od strzała i ciepło w nim ma być 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

U nas CPK nie rentowne a niemcy i Austriacy modernizują(powiększają) lotniska. Wytłumaczysz to mi

Gdzie jest centrum biznesu w Polsce? Gdzie się podejmuje decyzje? Gdzie najczęściej ludzie potrzebują latać do Polski? 

Powiem tak. CPK może i potrzebne, ale czemu taka lokalizacja? Czemu ktoś pośrodku bagien chciał chciał postawić taką inwestycje, gdzie droga do Warszawy prawie godzinę trwa? Trochę rzeczywiście to mało logiczne. Wiedeńskie lotnisko które rozbudowują leży praktycznie na przedmieściach tego miasta. Widać różnicę? 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Bananek napisał:

stąd moje pytanie, kto składa mając we wniosku qq na kiszkę

Jak ktoś ma wpisane "kukurydza na zielonkę" to nawet jak złoży nie dostanie. Ja nie składam 

Opublikowano
53 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

wiedzieli że władza się zmieni albo że w razie nie dojścia inwestycji do skutku ziemię przejmie KOWR a dopłaty "rolnicy  z Wiejskiej"

tu zbyt dużo ha wchodzi w rachube by dostać dobre kase , to już nie te czasy co kiedyś 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, konteno napisał:

tu zbyt dużo ha wchodzi w rachube by dostać dobre kase , to już nie te czasy co kiedyś 

Tym bardziej, że te rejony to dobre klasowo grunty nadające się idealnie pod warzywa itp , to nie są piaski V i VI klasy które uprawia się patykiem a 4t/ha żyta lub owsa uważane jest za sukces rolnika ... Najlepsze grunty w okolicy Warszawy ... Gdyby się budowa nie udała, co w PiSowskich realiach jest bardzo możliwe to po etapie wykupów mieli by w rękach najlepsze grunty w promieniu 50km od Warszawy ... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v