Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Weź te ramiona w końcu sprzedaj 🙋‍♂️ ile to już lat 🤔

Hehe

Jest ich tyle że by Cię głowa rozbolała😆 

Uwierz mi że nie masz zawsze racji 

A Ty twardo że wszystko masz w jednym paluszku 

Opublikowano

A ziemię trzeba tak uprawiać by dawała jak największy plon i vo przy tym idzie zysk jak jest plon znaczy pasza jest pasza jest mleko treściwe to już fużo łatwiej dokupić a objętosciowe już gorzej mimo suchego i ciężkiego roku paszy objętosciowej mam spory zapas...

Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał(a):

Hehe

Jest ich tyle że by Cię głowa rozbolała😆 

Uwierz mi że nie masz zawsze racji 

A Ty twardo że wszystko masz w jednym paluszku 

W czym tak twierdzę 🤔 widze że chłop sprzedaje ,,wiadro mleka i kosz jajek,, i tym chce podbijać świat a z areału jaki uprawia mógłby dużo dużo więcej i nie patrzył ny na stare graty

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał(a):

czyli 25l wystarczy na około 1000l a chyba litr 3 zł kosztuje 

Coś takiego. Pewnie każdy ciągnik bierze inaczej, ale wielkie ilości to nie są...tyle, że dodatkowy układ i dodatkowe elementy do psucia, bo kiedyś się zepsuje 

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał(a):

czyli 25l wystarczy na około 1000l a chyba litr 3 zł kosztuje 

W  ciężarówce wciąga więcej. 25l to starcza na 400 -500l paliwa. O ten układ trzeba dbać. A jak się spieprzy to w uj kasy kosztuje naprawa. Jedynie wyciąć. 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Coś takiego. Pewnie każdy ciągnik bierze inaczej, ale wielkie ilości to nie są...tyle, że dodatkowy układ i dodatkowe elementy do psucia, bo kiedyś się zepsuje 

W busie się krystalizował. Magia za wyczyszczenie go z komputera zainkasował 1500zł.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał(a):

slonca nie widac ..

fachowcy radza zeby dolewac czesto i delikatnie..  polowa zbiornika to juz czas na dolewke ..

Przy połowie zbiornika, to już wola, żeby dolać 

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

W czym tak twierdzę 🤔 widze że chłop sprzedaje ,,wiadro mleka i kosz jajek,, i tym chce podbijać świat a z areału jaki uprawia mógłby dużo dużo więcej i nie patrzył ny na stare graty

Wcinasz się w każdy temat i udajesz mądrego ....

Jak w temacie starego  fendta w znalezione na Allegro 

Napisałeś że Fendta 600 zaczęli produkować jak skończyli 300 😆 

I jeszcze piszesz  " znam dobrze fendta 300 i 600" 😂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał(a):

W  ciężarówce wciąga więcej. 25l to starcza na 400 -500l paliwa. O ten układ trzeba dbać. A jak się spieprzy to w uj kasy kosztuje naprawa. Jedynie wyciąć. 

W busie się krystalizował. Magia za wyczyszczenie go z komputera zainkasował 1500zł.

W DF-ach to mnie zawsze wkurw...ia dolewanie tego. Wlew malutki, bańka 20 l i nigdy nie wiadomo kiedy pełny. Zawsze się uleje. Potem białe smugi na tym zbiorniku

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

Sąsiad po głupi uszczelniacz do proxy z 2014 jeździ do błonia bo w okolicznych sklepach albo nie mają albo niby wymiar się zgadza a i tak cieknie 

Bo tu już jest jak w zachodnich ciągnikach. A i ceny już bardzo podobne ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo tu już jest jak w zachodnich ciągnikach. A i ceny już bardzo podobne ...

To by jeszcze trzeba mieć drugi dystrybutor z ad blue, a dużo się tego nie tankuje

@radekz200 sorry jest 10 kresek na wskaźniku, które znikają wraz ze zużyciem. To te wokoło wskaźnika poziomu paliwa 👇

IMG_20240913_161118_262.jpg

Opublikowano
43 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła mnie to w tych nowych traktorach to te ad blue przeraża 😛 dużo tego idzie no na 1000 l paliwa 

adblu to masz w nowych autach osobowych dislach  to nie takie straszne gorzej dpf egr

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, slawek74 napisał(a):

Weź się ogatnij adblue to nie problem dpf to gorszy syf...ale wszystko do wytrzymania

Popytaj się chłopaków co mają ciężarówki to ci powiedzą ile jest problemów z tym AdBlue ...

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

adblu to masz w nowych autach osobowych dislach  to nie takie straszne gorzej dpf egr

Poczytaj ile kosztuje serwis układu AdBlue, pompa AdBlue a filtr DPF to pewnie będą podobne koszta ... Pewnie jak policzyć to jeden czy drugi układ będzie podobny kosztowo. No i w DPFie nie musisz kupować AdBlue które też trochę kosztuje, nie jest to drogie ale zawsze jakiś koszt który jak policzyć na tysiące godzin to też będzie jakaś kwota.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ten farmtrak to tak daleko jeszcze....

Myślę że za jakiś rok

Chyba że unia wcześniej skończy rolnictwo 

Opublikowano

25lx3pln=75pln/1000l

1000l:15l/ha( np. orki )=ok.67ha

orka 1ha= ok.1h

75pln:67h=ok. 1,12pln/h

5000hx1,12pln=5600pln

Dużo czy mało?

Założyłem 5000h pracy. DPF tyle powinien spokojnie wytrzymać. Czy przez te 5000h nic się nie zadzieje z adblu?

Nie twierdzę, że dpf do miód. Całe te eko jest do d*py.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Ja jestem sam to mi tyle wystarcza , nie będe niedzielami zapieprzać . Ty to masz żonę, córkę i syna więc masz kogo ganiać do roboty 😉

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):
49 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Poczytaj ile kosztuje serwis układu AdBlue, pompa AdBlue a filtr DPF to pewnie będą podobne koszta ... Pewnie jak policzyć to jeden czy drugi układ będzie podobny kosztowo. No i w DPFie nie musisz kupować AdBlue które też trochę kosztuje, nie jest to drogie ale zawsze jakiś koszt który jak policzyć na tysiące godzin to też będzie jakaś

a co jesli jest DPF , AD BLUE  i EGR  wszystko w jednym ? 😉     Było kilka propozycji żeby na przegladach badać emisje spalin . 

Opublikowano

Jak stać kogoś na konia to i ma owies. Kupuje klient ciągnik za pół banki martwi się o naprawę za 10000. To tak jak by ktoś kupił za 50000 i nie miał 1000zł na naprawę To kpina.  

Jak kogoś nie stać to niech sobie d*py nie zawraca.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v