Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No tak, zapomniałem, u was działkowicze, nie rolnicy ...

Rolników to policzysz na palcach obu rąk a chałup we wsi 1000. A jeszcze takich, którzy potrzebują zwijającej prasy to jest może 5-6.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No masz hałdę do przerzucenia podwójnie. Spod bycków na rozrzutnik, potem na polu znów na rozrzutnik. To lepiej po trochu i częściej... I jeszcze ziemię tracisz na przechowanie tego... Ja tam u siebie widzę z okna wszystko... Gnojnik z 6m od rogu chałupy. 

Twojego podwórka by było mało na gnój z pod moich krów 🤭 a gdzie by kija trzymać i jak do chałupy wejść 🤔

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

No masz hałdę do przerzucenia podwójnie. Spod bycków na rozrzutnik, potem na polu znów na rozrzutnik. To lepiej po trochu i częściej... I jeszcze ziemię tracisz na przechowanie tego... Ja tam u siebie widzę z okna wszystko... Gnojnik z 6m od rogu chałupy. 

Moim zdaniem mniej roboty i smród w polu.

Nawet mniej roboty.

No i pół podwórka bym zawalił.

Piec rozrzutników gnoju na miesiąc.

Wiem że slomiasty, ale miejsca trzeba.

No i nie lubię smrodu .

Z obór tak nie zalatuje...no i ze 25 metrów do obory . 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Twojego podwórka by było mało na gnój z pod moich krów 🤭 a gdzie by kija trzymać i jak do chałupy wejść 🤔

Na auto murowany garaż przy stodole. Niemało było takich, że żeby iść do chałupy trzeba było koło gnojnika przeleźć. Ty to co innego - bambrowe, z 3ha się zrobiło ze 20 to się dziwić, że miejsca zbrakło.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Moim zdaniem mniej roboty i smród w polu.

Nawet mniej roboty.

No i pół podwórka bym zawalił.

Piec rozrzutników gnoju na miesiąc.

Wiem że slomiasty, ale miejsca trzeba.

No i nie lubię smrodu .

Z obór tak nie zalatuje...no i ze 25 metrów do obory . 

A ja tam wolę tak jak u siebie. Tak to musiałbym co tydzień ręcznie wrzucić na dwukołówkę czy wóz i w polu ręcznie zrzucić. Wprawdzie tak jak teraz to wiatr trochę goni słomę po podwórku ale zawsze tak było.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tak to musiałbym co tydzień ręcznie wrzucić na dwukołówkę czy wóz i w polu ręcznie zrzucić.

Tak kiedyś robiłem....znaczy ręcznie zwalałem

Szkoda mi było rozrzutnika brudzić...

Ale zmądrzałem...

Zawsze nadmiar dalej w pole...nie koło domu.

Opublikowano
3 godziny temu, Buszmen11 napisał(a):

Po wiela? Spod dachu?

Siano po sipmie i c360 jest po 160 zł  a za sianokiszonkę po lepszej prasie po 300 zł wołają.

Opublikowano

Według mnie te ceny to się biorą z tego że każdy za dużo chowa a mało ziemi mają . 

Opublikowano

W tym roku nie narosło.

Ja parę ha łąk potrawy nie kosiłem, bo nie było co kosić.

1 minutę temu, Michal2399 napisał(a):

Według mnie te ceny to się biorą z tego że każdy za dużo chowa a mało ziemi mają . 

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Gdzie 🤔 siano 100 sianokicha 150 🙋‍♂️

Po te 160 jest siano od handlarza a ta sianokiszonka po 300od rolnika okolicznego i już niektórzy zarezerwowali 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak kiedyś robiłem....znaczy ręcznie zwalałem

Szkoda mi było rozrzutnika brudzić...

Ale zmądrzałem...

Zawsze nadmiar dalej w pole...nie koło domu.

To wolę prosto spod drzwi wywalić a później cyklopem na rozrzutnik.

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

U nas dwa razy droższe jak zeszły sezon ...tu niedaleko już drugi raz brał gdzieś od łukowa.

130 po 120zl. Po łańcuchowej 

kurła do somsiada przywieźli tira po 150 zł za 120 małe bele ale to siuwar torfowy, odkupiłem od niego z 5 żeby zamiast słomy dodawać do paszowozu bo kurła od tych wysłodek to strach za krową stać 

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał(a):

Teraz te święta robią się coraz mniej odczuwalne. Wynika z tego że ludziom lepiej się żyje niż kiedyś. 

bo kiedyś ludzie nie mieli pieniędzy i święta miały wymiar bardziej duchowy niz materialny a dziś zobacz niedziela handlowa więcej ludzi w galerii sklepach niż w kościele 

• Like 4
Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła do somsiada przywieźli tira po 150 zł za 120 małe bele ale to siuwar torfowy, odkupiłem od niego z 5 żeby zamiast słomy dodawać do paszowozu bo kurła od tych wysłodek to strach za krową stać 

Co, już pewnie wystrzeliła celnie kiedy.   xD

Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A propos obiadu, gulaszowa już dochodzi 😋

inbound9066966754125299363.jpg

gotujesz sam?

5 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

No i masz rację ja też zjem to co zawsze ziemniaki z jakimś kotletem lub kiełbasą . Do tego wypije 0,5 . I tak będą wyglądały moje święta.

nie masz rodziców rodzeństwa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v