Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Sąsiad, który jest mądrzejszy od najmądrzejszego z całej wsi, był u mnie i popijalismy jak kosili, przeżyć nie mógł ile zestawów przyjeżdża. Masy z 2.6 ha było więcej niż u niego z prawie 4 🤷

Ja na kiszonkę nie mam, tylko ziarnówka, jednego roku było zasiane trochę 72 tys, trochę 80 i trochę 86, nie było jakiejkolwiek różnicy w plonie zauważalnej, a jak nie widać różnicy to po co przepłacać ;)

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Głupoty gadasz. 

Oby nie było za późno jak to zrozumiesz

mam pić Lavazze jak nasz Hasselhoff czy wcale ? wychodzi na to że lepiej nie żyć wcale niż byle jak a jak już to przejeść to co się zarabia i nic nie mieć

Opublikowano

Ty i tak nic sobie powiedzieć nie dajesz to i ta rozmowa nie ma sensu. 

Pojęcie masz jak mało kto a wykorzystać swojego potencjału nihuhu nie umiesz 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

To wałkoń nie pies 🤦 mój to i przez bramę jsk by ktoś rękę wyciągną i spróbował by podać by upierdzielił 😁

Jak jest ktoś z domowników na podwórku to moje potulne jak baranki, liżą skaczą chcą się bawić, ale jak ktoś obcy wjedzie a nikogo z nas na dworze nie ma to nie wypuszcza z auta.

3 minuty temu, konteno napisał(a):

mam pić Lavazze jak nasz Hasselhoff czy wcale ? wychodzi na to że lepiej nie żyć wcale niż byle jak a jak już to przejeść to co się zarabia i nic nie mieć

• Like 4
Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał(a):

@Łolek cane corso pociotkownie też się marzył, ale to samo jej powiedziałem 🫣

Pociotek ja miałem i kaukaza i sznaucera mixa  to dopiero było głupie,i owczarki niemieckie to wszystko pięknie ale trzeba z nimi pracować codziennie kilka minut chociaż  

Ja na swoje nie narzekam ale pies jest trudny mnie i młodego się słucha bo go przełamałem, a suka to przylepa taka 

7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sławek ten owczarek podhalański?

Łukowski 😂

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał(a):

ale pies jest trudny mnie i młodego się słucha bo go przełamałem

To jak mój Nero nieboszczyk, ze schroniska wzięty, kilka razy go oddawali bo sobie nie radzili, na ojca się w pierwszy dzień rzucił, na mniej też za chwilę, ale miejsce w szeregu miał pokazane odrazu, spokornial odrazu. Pies do swoich ostatnich dni był tak oddany, że w ogień za nami by poszedł. Z siostrą się kiedyś wygłupialiśmy, Nero zobaczył że ona mnie szarpie to mało jej nie pogryzł. Jak była burza to się pchał do domu, często go brałem do pokoju do siebie. Kiedyś dom był otwarty i drzwi do mnie do pokoju, no i położył się na łóżku. Siostra akurat była, chciała coś wziąć to warczał jak tylko weszła za próg 🤣 wkoncu ją wpuscil usiadła na łóżku to kły wystawiał i szczekał, a jak wstała to był spokojny.

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja jeszcze nigdy siałem kukurydzy na ziarno 

Może za rok posieje,ale tylko ze względu żeby dostarczyć próchnicy do ziemi 😉

Lepiej na kiszonke i ogonów więcej ;)

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał(a):

zadzwoń to się zdziwisz jak za darmo 😂

Wiem że darmo nie są ja też szczeniaki tak ogłaszam inaczej się nie da jak nie masz hodowli legal 

Może twój od niego jest 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Marek berneńskie legal ma Łukasza szwagier. Tego, cośmy razem byli

A to już wiem gdzie ale ja narazie mam swoje germany i wystarczą , kolejne będzie coś z pasterskich ale to pewnie z 10 lat jeszcze 

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał(a):

Wiem że darmo nie są ja też szczeniaki tak ogłaszam inaczej się nie da jak nie masz hodowli legal 

Może twój od niego jest 

Wtedy też są tańsze. Ale nie wiesz co tak naprawdę kupujesz. Niektóre rasy lepiej kupić od legalnych hodowców 

Opublikowano
Godzinę temu, Łolek napisał(a):

Szukasz kłopotów z tymi rasami , Podhalan, Berneński, jakiś bernardyn to psy pasterskie stróżujące i niezbyt agresywne 

Nie szukam problemów. To jest forum i po prostu pytam. Przeglądam rasy i jak któraś wpadnie mi w oko to zadaje pytanie. 

• Like 1
Opublikowano

Każdy tego typu pies będzie stróżem w obejściu. Ty narazie wysyłasz rasy które potrzebują pracy z właścicielem. Nie ułożą się same. U mnie berneńczyk to pies który nie szczeka. Ale na podwórko nikt nie wejdzie. Wybrał sobie siostrę na przewodnika i już raz nieobliczalnie zaatakował, najprawdopodobniej źle oceniając zagrożenie. Mimo, ze totalnie agresji nie wykazuje, ba żadnych jakichkolwiek cech agresji. To wystarczy, że podejdziesz do siostry i spróbujesz coś przeciwko niej, szczególnie jak Cię nie zna. A niby pies dla każdego. 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Zaryzykowałem w tym sezonie, posiałem 115 tys, nawożenie full N obornika też konkretnie i takiej kukurydzy jeszcze nie miałem 

A jak wody brakowało to i 70 tysięcy kolby nie zrobiło 

Mam w rodzinie jednego wujaszka, w tym roku mu siałem  115 tys i jedną działkę 121. Jak mu proponowałem obsadę poniżej 100 to się w czoło pukał. Gnoju byle pod ramą od pługa przeszło, do tego 200kg mocznika i 100kg fosforanu w podsiewacz. Kukurydza las. 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

Nie szukam problemów. To jest forum i po prostu pytam. Przeglądam rasy i jak któraś wpadnie mi w oko to zadaje pytanie. 

Ja mogę to zrozumieć. My ci tłumaczymy ale musisz wziąć pod uwagę to że psy pasterskie są psami bardzo trudnymi w ułożeniu. Musi poświęcić im dużo czasu na to aby ukorzyć go tak aby nie stwarzał zagrożenia dla ciebie i rodziny. Ałabaj jest fajnym psem ale zawsze to jest pies który samodzielnie myśli nie każdy sam sobie z nim poradzi. Wielokrotnie słyszałam jak i widziałam że niestety ludzie polegli jedni zostali ugryzienie drudzy oddawali w inne ręce, trzeci usypiali, a następnie wyrzucali z pędzącego samochodu. 

Belgijski owczarek jest fajny ale to jest pies który potrzebuje dużo ruchu jak i ciągłych treningów bez tego może się stać psem niebezpiecznym. Znam wielu właścicieli którzy posiadają malinousa to mówią że niestety ten pies to automat. 

Każdego psa którego wybierzesz musisz pamiętać że niestety bierzesz za niego odpowiedzialność. Nie na dwa nie na trzy lata tylko na całe życie jego. Nie ważne czy to będzie pies pasterski czy pies obronny ważne abyś pamiętał że pies który będzie pilnował twojego obejścia musi być posłuszny w 100%, a ty pod żadnym pozorem nie możesz mu pokazać że jesteś kimś niższym od niego. Zawsze to musi być twoje słowo na końcu. 

Moja rada dla ciebie jest to abyś może po zapisywał się na fora FB porozmawiam z ludźmi którzy mają dana rase zaabsorbował o czym piszą ludzie. Bo choć FB może dla niektórych jest przereklamowany. Jeśli chodzi o fora danej rasy całkiem dużo można się dowiedzieć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v