Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, superfarmer02 napisał:

No i na jakiej podstawie jest tu uzasadnione używanie koguta? 

Tutaj bym się z Tobą Krzysiu mógł pospierać. Nie jest to ewidentne ani w jedną ani w drugą stronę. Kwestia interpretacji przepisu, a zasadą jest, że przepis karny, w przypadku wątpliwości powinien być interpretowany na korzyść sprawcy. Dlatego policjanty na to nie reagują. Chodzi mi o protest 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Wiem ale chodzi mi o to że jak co do czego to niektórzy się wielce o uznają że jedziesz na kogucie np. z rotacyjna a potem te same osoby w sytuacji jak wyżej to nawet lampki w kabinie włączają nie wiem po co. Jako że jest to protest i policja pilnuje to ciągniki nie muszą mieć dodatkowych świateł ostrzegawczych. Przynajmniej nie wszystkie. Tak samo jak wracają z protestu to wszystkie halogeny podpalane że wieczorem to tak oślepia że ciężko ocenić gabaryty pojazdu 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

No i na jakiej podstawie jest tu uzasadnione używanie koguta? 

Nie uruchamiaj Mańka

39 minut temu, Qwazi napisał:

Tutaj bym się z Tobą Krzysiu mógł pospierać. Nie jest to ewidentne ani w jedną ani w drugą stronę. Kwestia interpretacji przepisu, a zasadą jest, że przepis karny, w przypadku wątpliwości powinien być interpretowany na korzyść sprawcy. Dlatego policjanty na to nie reagują. Chodzi mi o protest 

O I już 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, superfarmer02 napisał:

Wiem ale chodzi mi o to że jak co do czego to niektórzy się wielce o uznają że jedziesz na kogucie np. z rotacyjna a potem te same osoby w sytuacji jak wyżej to nawet lampki w kabinie włączają nie wiem po co. Jako że jest to protest i policja pilnuje to ciągniki nie muszą mieć dodatkowych świateł ostrzegawczych. Przynajmniej nie wszystkie. Tak samo jak wracają z protestu to wszystkie halogeny podpalane że wieczorem to tak oślepia że ciężko ocenić gabaryty pojazdu 

Halogeny to błąd. Są określone światła, jakich można używać w ruchu drogowym. Koguty na proteście są moim zdaniem na plus. Żółte światło błyskowe oznacza dla innych kierowców, że mogą mieć do czynienia z czymś "nienormalnym" na drodze, co może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu, a kolumna ciągników niewątpliwie normalnym zjawiskiem drogowym nie jest i potencjalnie bezpieczeństwu w ruchu może zagrażać. Tak też uznaje policja i dlatego kierują ruchem podczas tych protestów. Inaczej nie mieliby podstawy faktycznej do ręcznej regulacji ruchem drogowym. Dlatego nie bardzo można uznać za błąd i bezpodstawne użycie kogutów w ramach protestu. Są ciągniki, które ich nie mają więc nie użyją, ale te które używają, tym samym ostrzegają innych kierowców i niejako zmuszają do zachowania szczególnej ostrożności (wiem, że są tacy ciekawscy, którzy szczególną uwagę kierują gdzie indziej, bo muszą popatrzeć)

Co innego jazda indywidualna. Jeśli ciągnik z maszyną mieści się gabarytami w dozwolonej szerokości, długości i wysokości lub nie wykonuje żadnych prac na drodze, to nie ma podstawy do użycia koguta, a takie użycie jest wykroczeniem. Wielu rolników se radośnie jeździ na tych kogutach bez potrzeby, co moim zdaniem jest tylko robieniem bałaganu, bo inni kierowcy przestają te żółte światła błyskowe traktować poważnie. Mnie osobiście drażni, kiedy jedzie sobie taki jeden z drugim bez żadnej maszyny a dwa koguty błyskają. A to jest dość powszechne 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Po co wprowadzać zamieszanie w szeregach. Jak będzie dwóch pokłóconych w jednym radiowozie i dajmy na to Cię zatrzymają to po pierwsze długo to potrwa, bo nie będą w stanie się dogadać, a po drugie jeden Cię ukarze, a drugi...nie🤭...i po co takie niejasności 🤔😉

Opublikowano

leje wiej -typowa zima..

13 godzin temu, GABBER85 napisał:

dzbankiem to cie polewali za młodu  i psycha pekła

musisz to przepracowac ze specjalista..

13 godzin temu, Leszy napisał:

Nikt inny tylko @jacus by musiał być egzaminatorem :D 

za drobna oplata kazdy by zdal 🤣

wam sie wydaje ze jestescie pempkiem swiata - a obecne czasy pokazuja ze w sumie nie jestescie prawie do niczego potrzebni, plody mozna z zagranicy sprowadzic, fabryki nawozu nie produkuja bo sie nie oplaca ..zostaliscie ludzmi zbednymi 🤣

5 godzin temu, slawek74 napisał:

a egzamin o moczniku i jego dzialaniu 🤔🤭

i tak bys nie zdal...

🤕

3 godziny temu, HF86 napisał:

Jakim więźniem 🤔

Jeden piec wieczorem w taką pogodę 

Rano, wieczór po piecu w solidne mrozy 

jaki to piec ?? ktorej klasy ?? jaki masz bufor ??

od maja koniec z tymi bezklasowymi..

Opublikowano

Ale za co karać tak przykładnego obywatela?

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Po co wprowadzać zamieszanie w szeregach. Jak będzie dwóch pokłóconych w jednym radiowozie i dajmy na to Cię zatrzymają to po pierwsze długo to potrwa, bo nie będą w stanie się dogadać, a po drugie jeden Cię ukarze, a drugi...nie🤭...i po co takie niejasności 🤔😉

Opublikowano
20 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale za co karać tak przykładnego obywatela?

A za to, że pokłócone są🤷...jeden musi tak, a drugi na odwrót 🤷...i wszystko przez...podrzucone lusterko 🤭

21 minut temu, jacus napisał:

od maja koniec z tymi bezklasowymi..

Podlinkuj przepis na to 

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Podlinkuj przepis na to 

Termin majowy to u Jacusia,  w innych województwach jest inaczej  a idzie o ustawę antysmogową i  wszelakie rozporządzenia

Co cwańsi  to na własne ryzyko  nalepki pokupowali na portalach aukcyjnych 😁

image.jpeg.e2dff59a114b123893ea8a1361935191.jpeg

Opublikowano
54 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty razem z nimi, prawdziwymi rolnikami i ludźmi mojego pokroju chyba też?

Wieje cały czas. 

ja juz pare razy zrobilem w swoim zyciu zawodowym zwrot o 180 stopni...nigdy z samego gospodarstwa nie zylem ani nawet nie probowalem..

moge gospodarstwo zamknac na klodke i robic co innego.

jeszcze 2 dni mam l-4 z zus-u ..

50 minut temu, Pigmei napisał:

Termin majowy to u Jacusia,  w innych województwach jest inaczej  a idzie o ustawę antysmogową i  wszelakie rozporządzenia

Co cwańsi  to na własne ryzyko  nalepki pokupowali na portalach aukcyjnych 😁

gdyby chcieli to dokladnie sprawdzic to dochodzi paragraf o oszustwo..

pamietam co sie dzialo na gminie gdy dostawali po 2,5 tys kary z sadu nakazowego za palenie smieciami..

gdy pobierali probki popiolu to sie smiali..

wystarczy donos sasiada- jest specjalna strona,anonimowo zglaszasz..

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

A za to, że pokłócone są🤷...jeden musi tak, a drugi na odwrót 🤷...i wszystko przez...podrzucone lusterko 🤭

Podlinkuj przepis na to 

Uchwała antysmogowa dla małopolski nakłada obowiązek wymiany starych kotłów na węgiel i drewno do 30 kwietnia 2024 r. (dotyczy wszystkich kotłów poniżej 3 ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v