Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, stempos1980 napisał(a):

Skutecznie wyeliminowali hodowle świń w Polsce a jeszcze skuteczniej zrobili to że nie możesz sobie uchodować i przerobić dla siebie bez ich wiedzy.

Hodowlę świń w Polsce zniszczył brak opłacalności i brak spożycia przez młode pokolenie, młodzi nie jedzą wieprzowiny, jedzą kurczaczki ... Chodziłeś przy tym kilka miesięcy a na koniec z tego wszystkiego zostawała kupka gnoju i 0PLN ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie wiesz, jak wyglądałaby polska wieś bez unii. Nie pamiętasz, dlaczego za komuny wszystkiego brakowało. Co z tego, że za byka czy mleko była kasa, jak nic za nią nie można było kupić. Nie było stali, cementu, części do ciągników, akumulatorów. Bo wszystko szło za granicę, za dewizy.

Jestem zdania, że bez UE byli byśmy na tym samy etapie rozwoju, co teraz, tyle, że większą ilością własnego przemysłu i o wiele wyższym PKB. Rolnictwo też by stało lepiej.

A czemu mają nie stać - niewielu znam takich, co jak dają, to nie wezmą.

Jasiu niby wszystkiego brakowało a ludzie postawili budynki i nie tylko .

A teraz jest wszystko tylko niewielu stać wszystko zrobić za własne pieniądze 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak mam paprać bezorkę KOS-em czy agregatem talerzowym to wolę zostać przy pługu ... 

W sumie jak nie potrafisz to po co się porywać😄 lepiej oraj. Ale nie wmawiaj komuś że tym sprzętem to papranie, bo udowodniłeś  że w d*pie byłeś i g...o wiesz . 🤷‍♂️

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie w gminie kurnik taki, że przez cały rok cała gmina mogła by jeść 1 kurczaka na osobę dziennie , zamiast po 2 krówki na gospodarstwie to jest jeden na wsi co ma 40 ... Świń jedynie nie ma

Tak? w teorii na pewno, wystarczy parę bomb i taka ferma dusi się, myślisz że by rozdali czy ludzie sami by sobie wzięli jakby głód zajrzał w oczy?

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Ale nie wmawiaj komuś że tym sprzętem to papranie, bo udowodniłeś  że w d*pie byłeś i g...o wiesz . 🤷‍♂️

To ty chyba w d byłeś i G wiesz, są u nas papudraki co próbowali bezorki takiej jak opisujesz, no niestety, nie było czego porównywać z bezorką z prawdziwego zdarzenia czy uprawą orkową.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał(a):

Jasiu niby wszystkiego brakowało a ludzie postawili budynki i nie tylko .

A teraz jest wszystko tylko niewielu stać wszystko zrobić za własne pieniądze 

Stawiali, bo byli zaradni i pracowici. Teraz też stawiają, tylko państwo zamiast wspierać pracowitych, wspiera tych, co wiszą na garnuszku opieki społecznej

• Like 5
Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

Tak? w teorii na pewno, wystarczy parę bomb i taka ferma dusi się, myślisz że by rozdali czy ludzie sami by sobie wzięli jakby głód zajrzał w oczy?

A jak byś trzymał w obórce 1 krówkę i 4 kurczaki to Ci nie zabiorą ?? xD Przyjdzie paru silnych z miasta, spuszczą wp***dol i tyle z twojej krówki ...

Opublikowano

Po co bomb, wystarczy zanik napięcia w wyniku destabilizacji sieci energetycznej, nawet bez bomb.

A jak byś trzymał w obórce 1 krówkę i 4 kurczaki to Ci nie zabiorą ?? xD Przyjdzie paru silnych z miasta, spuszczą wp***dol i tyle z twojej krówki ...

Do tej krówki trzymałbym jeszcze obrzyna

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał(a):

Właśnie oto im chodziło że jak nie będzie to trzeba będzie zapłacić każde pieniądze żeby było co do garnka włożyć i wykarmić rodzinę.

Skutecznie wyeliminowali hodowle świń w Polsce a jeszcze skuteczniej zrobili to że nie możesz sobie uchodować i przerobić dla siebie bez ich wiedzy.

Gorzej jak za nazistowskiej okupacji 

To też, tylko że w razie wojny nikt nam nic by nie sprzedał jak nie mamy swojego, ludzie tylko durne myślą że do Biedry przywiozą.  

A to myślisz że na takim kurniku nie ma agregatu prądotwórczego ? ...

A to myślisz że paliwo by było? zapasy szybko by stopniały.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

To ty chyba w d byłeś i G wiesz, są u nas papudraki co próbowali bezorki takiej jak opisujesz, no niestety, nie było czego porównywać z bezorką z prawdziwego zdarzenia czy uprawą orkową.

Serio... bo nie było ba polu maszyny za milion to znaczy że to nie bezorka ? 

No tak przecież Ty BOS truskawkowy to tanich maszyn i metod nie uznaje 😄

Opublikowano
22 minuty temu, jahooo napisał(a):

i wtedy cała du.... z oszczędności paliwa

a wiesz ile idzie paliwa żeby przeorac 2x letnią bezorke myślałem że mi się pompa wtryskową popsuła w traktorze tyle wciągnął 

w sumie w gleboszowaniu co 4 lata pod orkę też wciąga z baku

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Po co bomb, wystarczy zanik napięcia w wyniku destabilizacji sieci energetycznej, nawet bez bomb.

Bardzo dobrze że to poruszyłeś, wszystkim sterują komputery, a te w razie wojny można będzie sobie wsadzić, i fejsa też nie będzie.   😜

• Like 4
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał(a):

Nie wiesz, jak wyglądałaby polska wieś bez unii. Nie pamiętasz, dlaczego za komuny wszystkiego brakowało. Co z tego, że za byka czy mleko była kasa, jak nic za nią nie można było kupić. Nie było stali, cementu, części do ciągników, akumulatorów. Bo wszystko szło za granicę, za dewizy.

Jestem zdania, że bez UE byli byśmy na tym samy etapie rozwoju, co teraz, tyle, że większą ilością własnego przemysłu i o wiele wyższym PKB. Rolnictwo też by stało lepiej.

A czemu mają nie stać - niewielu znam takich, co jak dają, to nie wezmą.

A jaka to Polska gospodarka była przed wejsciem do UE , bezrobocie 25 % firmy pozamykane , polikwidowane wczesniej , ziemia była tania bo uprawa była nieopłacalna , a Ursus upadający . Ogólnie brak perspektyw .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, stempos1980 napisał(a):

Właśnie oto im chodziło że jak nie będzie to trzeba będzie zapłacić każde pieniądze żeby było co do garnka włożyć i wykarmić rodzinę.

Gorzej jak za nazistowskiej okupacji 

@6465 gdzie ta niepodległość 

Ale powiem Ci Adam że ludziom łatwiej powiedzieć że tyle trzeba spełnić wymogów żeby hodować i tym swoje lenistwo usprawiedliwiać. Kto chce to ma nadal 

Edytowane przez gregor1284
  • Like 1
Opublikowano

Tak po niektórych wpisach to widać że ludzie nie mają nawet minimalnego pojęcia co wojna by narobiła, myślą że siedzieliby sobie w ciepłym domku, jedli, pili i oglądali telewizję i pisali w telefonie.  🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał(a):

O jakim przemyśle myślisz, o tym co po 89 padł na pysk i zostało wszytko rozgrabione i rozprzedane. Niby komu byśmy sprzedawali, na wschód, bo na zachód byłyby cła zaporowe, ile procent produkcji rolnej trafia obecnie na rynek krajowy, a ile na export na zachód? 74 proc. wartości polskiego eksportu rolnego przypada na kraje Unii Europejskiej, ile by trafiało , jeśli nie bylibyśmy w uni? Około 3% PKB, to produkcja rolna, 23% to przemysł, już widzę te montownie i kapitał zagraniczny w PL poza unią.

Przejedź się do Mołdawii, Gruzji, UA, zobaczysz jak wygląda prowincja poza unią., PL to nie Norwegia czy Szwajcaria.

Napiszę kolejny raz, unia nie jest lekiem na całe zło, ale w 2004 nie było innej drogi, zostało wybrane zło konieczne, a że teraz zaczyna odwalać tym w Brukseli, to już inna para kaloszy.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Tak po niektórych wpisach to widać że ludzie nie mają nawet minimalnego pojęcia co wojna by narobiła, myślą że siedzieliby sobie w ciepłym domku, jedli, pili i oglądali telewizję i pisali w telefonie.  🙆‍♂️

Byli by gwałty samowolka i smierć.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

Wiesz, wojna na zachodniej Ukrainie tak właśnie wygląda, normalnie działają kurniki, obory ... Gdyby nie naloty to by nie wiedzieli że trwa wojna, Fejsbuk działa, elektroniczne sterowanie działa, dureń Obajtek dostarczał paliwo ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
34 minuty temu, Desperado napisał(a):

Przede wszystkim były pełne zwierząt, a teraz też, ale szczurów. W razie wojny 2 dni i sklepy puste i nie mamy co jeść.

Wystarczą dwie rzeczy i zostaniemy pokonani bez jednego strzału. W tym kierunku to idzie. Mało kto do dostrzega 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

Byli by gwałty samowolka i smierć.

Przede wszystkim wszyscy do wojska i na wojnę, powtórka z Ukrainy że pouciekali i nie ma komu walczyć, raczej drugi raz by nie przeszła.

Opublikowano

Przede wszystkim wszyscy do wojska i na wojnę, powtórka z Ukrainy że pouciekali i nie ma komu walczyć, raczej drugi raz by nie przeszła.

By nie przeszła bo jeszcze szybciej by wszyscy uciekli ... Zostali by wyborcy PiSu z średnia wieku poborowego 65 lat ...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wiesz, wojna na zachodniej Ukrainie tak właśnie wygląda, normalnie działają kurniki, obory ... Gdyby nie naloty to by nie wiedzieli że trwa wojna, Fejsbuk działa, elektroniczne sterowanie działa, dureń Obajtek dostarczał paliwo ...

Ja mówię o wojnie na szerszą skalę, Ukrainie wszyscy pomagali, jakby nie pomagali to w kilka dni czapkami by ich nakryli.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ich ta wojna to taka wojna dla ochotników, tam każdego powinni wysłać na front to by była prawdziwa wojna ,kiedyś było walczysz albo kula w łeb jsk nie niechcesz walczyć zresztą w Rosji tak samo jak na ukrainie na siłę nie biorą,taki konflikt zbrojny ja bym to nazwał 

Edytowane przez Strongman
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v