Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie wiem , ja kupuje u konkurencji 

skoro oddajesz mleko do OSM to jestes udziałowcem a kupujesz u konkurencji a nie u siebie a później się dziwisz ze mleko masz tanio płacone 

deserek hej jest dobry polecam ja kupuje

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, wojtal24 napisał(a):

skoro oddajesz mleko do OSM to jestes udziałowcem a kupujesz u konkurencji a nie u siebie a później się dziwisz ze mleko masz tanio płacone 

deserek hej jest dobry polecam ja kupuje

Czasami coś kupie , ale kuźwa za mleko płacą 1,8 a np taka maślanka przeszło 5 zł 

16 minut temu, slawek74 napisał(a):

To taki rolnik z deską 🤦 sabotujecsam siebie...

Bo nie jadam nabiału 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, malaczarna napisał(a):

cały czas na cycu, ja nie utrzymałam już na łancuchu jak do kojca miał iść tak się wyrywał. 

Ja w wczoraj uczepiłem takie 6-8 miesięcy 4sztuki to całą noc dyskoteka w oborze,jak nie byczki to krowy ryczały. Dwa się przyzwyczaiły młodsze a starsze dalej do krowy chcą ale dosyć tego dobrego,wodę mają do picia.

Ogólnie to witam wszystkich w ten jesienny dzień.

10 minut temu, wojtal24 napisał(a):

u nas wczoraj drony nad polami i biala terenówka oklejona kontrolę zlecone 

poplony sprawdzali czy co

U mnie 2-3 tygodnie temu latali dronami 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał(a):

Ja w wczoraj uczepiłem takie 6-8 miesięcy 4sztuki to całą noc dyskoteka w oborze,jak nie byczki to krowy ryczały. Dwa się przyzwyczaiły młodsze a starsze dalej do krowy chcą ale dosyć tego dobrego,wodę mają do picia.

rzadko tu zaglądasz ostatnimi czasy podobno w centrum byłeś? 

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

rzadko tu zaglądasz ostatnimi czasy podobno w centrum byłeś? 

No już dawno tu się udzielałem,a byłem byłem,znowu Żyrardów odwiedziłem no i do Tomka podjechałem bo miałem jedną sprawę na szybko w Sochaczewie. Jakoś na nic człowiek czasu nie ma,w polu roboty było,jeszcze orać zostało na zimę.

Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą🤝 ja też nie gonię żywieniem tych 🐄 aż tak w mleko. Ale i koszty mam mniejsze bo to wszystko trzeba kupować te białko itp . Zapaleń żadnych nie ma już z rok ,zdrowotność dobra czego chcieć więcej ,ale niektórzy to potrafią wyśmiać że nie idzie się tak w wydajność 

@Qwazi Daje podstawowe pasze i według mnie wystarczy .Większej wydajności niż teraz nie chcę mieć .

Bo zaraz i koszty w górę jak i wydatki to zapalenie itp

No bo taka prawda. Ile więcej jest kosztów i o ile one wyższe przy produkcji intensywnej? To raz. A dwa, to jak cena mleka pójdzie w dół, to wszystko leży. Jaki był lament przy ostatnich spadkach. Produktem w takich stadach jest mleko. Za mleczne cielaki to pieniędzy nie nabierze. Za jałówki cielne, jak ktoś ma, to weźmie, ale jak mleko spadnie, to i te jałówki nie tak łatwo sprzedać. No i pasza musi być odpowiednia, a to też kosztuje. Zarówno to z zakupu, jak i to co na polu. Przesiewy, podsiewy, nawożenia, doradztwo, koszty weterynaryjne (bo w naturze nie ma nic za darmo, zacielenia, ustawiania hormonalne, zapalenia, korekcje racic, bolusy itd itp...), technologia, która jest bardzo droga. I jeszcze odpowiedni areał musi być, a nie każdy ma. Wręcz większość nie ma, więc dzierżawy, skakanie z kwiatka na kwiatek, czynsze, po doprawieniu właściciel odbierze o od nowa kółko się kręci. Jak to wszystko razem policzyć, to się wtedy okazuje, że owszem ale niekoniecznie. A jeszcze trzeba też wziąć pod uwagę własną i rodziny pracę przy tym wszystkim, trzymanie tego wszystkiego pod jakąś kontrolą...w stadzie wysokowydajnym raczej nie pójdzie po zmierzchu na pastwisko i cielaka tam nie znajdzie...

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

🧐😲🤓

Coś tak oczęta pootwieralł Sławomir🤔...trzeba patrzeć trochę szerzej niż własna obora...istnieją inne sposoby hodowli niż tylko litry, litry, litry 🤷...

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
37 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

U mnie 2-3 tygodnie temu latali dronami 

Nie znoszę tego ryku. Te to już pewnie po 250 kg złapaly. U nas jeździli tydzień temu po polach

Y

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

no jak Ty etat, gospodarstwo, wychowywanie córki i jeszcze prowadzenie domu i pewnie jeszcze błysk w domu 

Jak każda kobieta pracująca. Mąż też uczestniczy w wychowaniu. Te zajęcia dodatkowe to mam jeżdżenie dziś basen 19. Chyba sobie saunę zasponsoruje przy okazji

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

u nas wczoraj drony nad polami i biala terenówka oklejona kontrolę zlecone 

poplony sprawdzali czy co

I kiedy gnój rozrzuce jak kontrolują 🤔 

32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gratulacje 

Ale szczerze to z tyłu jakieś paskudne

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No Piotr elegancji samochód. Pokaż jeszcze w środku zegary.  Będą dziewczyna majtki spadać. 

A i to twoje obejście to nie wygląda na starego kawalera. Twoja mama to widać że dba. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v