Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Karol6130 napisał(a):
57 minut temu, slawek74 napisał(a):

Krowa dająca 20tys rocznie może dawać potomstwo gorsze fenetyczniecod drugiej co daje 15tys 🙋‍♂️ Ksrolu pora zacząć chodzić na szkolenia a byk przy małym stadzie mlecznym to tylko kłopot 🙆‍♂️ trzeba brać sprawy w swoje ręce doslownie ...

Rozwiń  

Trzeba na to mieć czas i pieniądze 

Ale przyjaciół, znajomych i kolegów wtedy ma się więcej 

Skwituję Wam to jednym zdaniem: to jest kwestia wyboru...albo się chce mieć dużo mleka, duży obrót i wkładać w to duuuużo pracy i uwagi...albo niekoniecznie i żyć na luzie, a dochód (nie przychód) niekoniecznie będzie mniejszy...

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał(a):

Nie raz policzyć te wyrobienie drewna ze swojego lasu to kupisz gotowy węgiel czy pelet

Bardziej chodzi oto ze te nowe pustaki na klej juz tak nie przemarza fugami,i te rozmaite ocieplenia nawet te ciepłe parapety ,fundamenty i inne.

Pa wogule nie rdzewieje jak passat

20241108_101052.jpg

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał(a):

powiedz to nie będę Ci dokuczał 😛😛

Intratna propozycja🤔...

...niezłą🤷

15 minut temu, Strongman napisał(a):

20241108_101052.jpg

W przyszłym sezonie zacznie

Opublikowano
Godzinę temu, gregor1284 napisał(a):

Nie raz policzyć te wyrobienie drewna ze swojego lasu to kupisz gotowy węgiel czy pelet

Zdrowiej do lasu się przejść i samemu trochę porobić 😉🙃

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Bardziej chodzi oto ze te nowe pustaki na klej juz tak nie przemarza fugami,i te rozmaite ocieplenia nawet te ciepłe parapety ,fundamenty i inne.

20241108_101052.jpg

Nie cieknie jeszcze z JD? Myślę że jak jeszcze wiosnę po orze to będzie się lało jak z MTZ-ta.

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Skwituję Wam to jednym zdaniem: to jest kwestia wyboru...albo się chce mieć dużo mleka, duży obrót i wkładać w to duuuużo pracy i uwagi...albo niekoniecznie i żyć na luzie, a dochód (nie przychód) niekoniecznie będzie mniejszy...

🧐😲🤓

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Zgadzam się z Tobą🤝 ja też nie gonię żywieniem tych 🐄 aż tak w mleko. Ale i koszty mam mniejsze bo to wszystko trzeba kupować te białko itp . Zapaleń żadnych nie ma już z rok ,zdrowotność dobra czego chcieć więcej ,ale niektórzy to potrafią wyśmiać że nie idzie się tak w wydajność 

@Qwazi Daje podstawowe pasze i według mnie wystarczy .Większej wydajności niż teraz nie chcę mieć .

Bo zaraz i koszty w górę jak i wydatki to zapalenie itp

Opublikowano
43 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Trzeba wesprzeć 

Obecnych dostawców 

To jeszcze z dobrego mleka 

20241108_112014.jpg

Za dużo płacą za mleko 😅, i sklep mają taki rodem z PRL 

1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

20241108_101052.jpg

Nowego pługa kupiłeś 🤔

Opublikowano
12 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą🤝 ja też nie gonię żywieniem tych 🐄 aż tak w mleko. Ale i koszty mam mniejsze bo to wszystko trzeba kupować te białko itp . Zapaleń żadnych nie ma już z rok ,zdrowotność dobra czego chcieć więcej ,ale niektórzy to potrafią wyśmiać że nie idzie się tak w wydajność 

@Qwazi Daje podstawowe pasze i według mnie wystarczy .Większej wydajności niż teraz nie chcę mieć .

Bo zaraz i koszty w górę jak i wydatki to zapalenie itp

Nie opłaca się 🤔 dobrze robisz 👍🤠

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

240m2 2tony groszku i 2tony pelletu spokojnie starcza na zimę, od kwietnia do października woda grzana przez solary na dachu. Pellet na wiosnę i jesień, groszek w środku sezonu grzewczego. Przeliczając po wartości energetycznej samego groszku by wyszło z 3.5t.

to mało 

Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Cicho tam. O węgiel pytanie 

Wy zatrudniacie sprzątaczki na te 200m? Ja 140 nie wyrabiam ogarnąć wszystko na czas i błysk 

no jak Ty etat, gospodarstwo, wychowywanie córki i jeszcze prowadzenie domu i pewnie jeszcze błysk w domu 

24 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nowego pługa kupiłeś 🤔

w OSM Radomsku lepiej nie jest 

Opublikowano
30 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nowego pługa kupiłeś 🤔

Tanio i spełnia funkcję 

Z tego są pieniądze 

A kolor i kształt nie bez przypadku

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v