Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
56 minut temu, Baks00 napisał(a):

Nie wiem czy ludzie się trochę opanowali czy to chwilowy zastój 

Ta opanowali... Zetor starszy niż połowa siuntek bez papiera za 27 i żaden się nie odezwie. A siuntke za tyle wystawiasz z papierem to cie zjedzą. Ale potem coś kupić za te 27 to ciężko

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Nie wiem czy ludzie się trochę opanowali czy to chwilowy zastój 

Moja to nigdy nie była ogłoszona że do sprzedania. Bo w zasadzie to mi na sprzedaży nie zależy. Ale jak by kto chciał to za 20tys  bym sprzedał. 

Opublikowano

Nie dam. Zakopie w ogródku 🫢

A może bym się wtedy zmobilizował żeby kupić mf255🤔

W właśnie w MF 235 i 255 to siedzi ten sam silnik. Dobrze myślę? Więc czym one się różnią?

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał(a):

W właśnie w MF 235 i 255 to siedzi ten sam silnik. Dobrze myślę? Więc czym one się różnią?

Coś mi świta że 235 to odpowiednik 2812 a 255 3512. To drugie to jestem pewien a to pierwsze nie wiem. 2812 ma chyba 38 koni 

Opublikowano
16 minut temu, Leszy napisał(a):

Kurde. Jeszcze mi jednak przyszło kosiarkę podpiąć. Towar pierwsza klasa. @dantur96 prawie jak twoje gorzowskie 😅🙃

IMG_20241104_103608.jpg

A ja też myślę żeby jeszcze zapiąć kosiarkę i jedna działkę gorzowskiej przyciąć bo wyrosła jak nwm 😂

Opublikowano
10 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Coś mi świta że 235 to odpowiednik 2812 a 255 3512. To drugie to jestem pewien a to pierwsze nie wiem. 2812 ma chyba 38 koni 

235/2812 słabszy i bez zwolnic. Majstersztyk w tym ciągniku to użycie jednocześnie podnośnika i hydrauliki zewnętrznej 🤦

Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał(a):

Brak zwolnić w 235, krótszy jest bo nie ma tej dostawki między skrzynia a mostem, jeszcze bardziej zrywny i wywrotny 🤣 ogólnie to taka 30 na sterydach a 255 bardziej siuntka 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

235/2812 słabszy i bez zwolnic. Majstersztyk w tym ciągniku to użycie jednocześnie podnośnika i hydrauliki zewnętrznej 🤦

Da się to trochę przerobić że można jednocześnie korzystać z hydrauliki zewn i podnośnika bez żadnej dodatkowej pompy, koszt kilka lat temu 800 PLN. Oczywiście zostaje oryginalna regulacja siłowa, a gdy chcemy korzystać z hydrauliki to podnośnik steruje się na tej samej zasadzie co w c330.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

Jeśli jest to tylko pomocnik to da się to obejść, tyle że nie ma wtedy regulacji podnośnika tylko działa na sekcji rozdzielacza zewnętrznego 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał(a):

Doczytałem że 255 ma większe ciśnienie na pompie wtryskowej tym zwiększona dawka paliwa paliwa i z tąd te 9km więcej. 

coś tam jeszcze wałek rozrządu inny ciut i chyba mniejszy zakres obrotów w tych słabszych

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

Ta opanowali... Zetor starszy niż połowa siuntek bez papiera za 27 i żaden się nie odezwie. A siuntke za tyle wystawiasz z papierem to cie zjedzą. Ale potem coś kupić za te 27 to ciężko

O przepraszam , czy na pewno żaden się nie odezwał 🤔

34 minuty temu, 6465 napisał(a):

Silnik ten sam , pompa wtryskowa ma inne dawki paliwa i końcówki wtryskiwaczy też różne 

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@szymon09875 widzę że piszemy o tym samym ;) Ciągnik jedynie po takiej przeróbce średnio nadaje się do pługa obrotowego ... Ale do siewki, opryskiwacza itp zadań nadaje się to jak najbardziej.

No właśnie ja muszę to u siebie w końcu zrobić bo w opryskiwaczu mnie to drażni. Delikatnie mi opada podnośnik (opryskiwacz zalany to nie cala tona) 

I na skłonach muszę przełączać z podnośnika na hydraulikę żeby lance wypoziomować. 

Przy rozsiewaczu to nie przeszkadza aż tak bo na poprzeczniaku przerzuce dźwignie i mi go podniesie, rozłączając zmijki, wjeżdżam w ścieżkę daje na hydraulikę i sieje. 

Nie wiedziałem tylko że z tą przeróbka działa nadal podnośnik po przedstawieniu rozdzielacza pod siedzenjem na podnośnik 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Brak zwolnić w 235, krótszy jest bo nie ma tej dostawki między skrzynia a mostem, jeszcze bardziej zrywny i wywrotny 🤣 ogólnie to taka 30 na sterydach a 255 bardziej siuntka 

Ile twoja kosiarka waży co ją czepiałeś do MF?

Dźwignie on na podnośniku z 1,5t?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
16 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj Pioter.

Ja rozumiem Twoje podejście.

Jednak czasami prubuj postawić się ...w położeniu innej osoby.

Kobiety, to też ludzie Piotrze 

Potrafią bardzo dużo, a czasami i więcej..

Pafnucy. To tylko luźne dywagacje marzenia ściętej głowy. Kobiety to też ludzie- mają swoje wymagania i są wybredne. Nie jest łatwo znaleźć kobietę

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Dźwignie on na podnośniku z 1,5t?

Rozsiewacz do nawozów z 1BB w środku to bez obciążników na przodzie nie warto próbować ... Stać jakoś będzie, ale nie ujedziesz ...

@szymon09875 ja mam zrobione jak w tym artykule https://traktor24.pl/przebudowa-hydrauliki-w-ciagnikach-massey-ferguson-255-i-ursus-3512-ratuje-kregoslupy-ich-operatorow/ Tylko ja mam oryginalny rozdzielacz od hydrauliki zostawiony a dołożyłem szeregowo kolejny.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v